test

Đukanović: Institucionalno zastrašivanje i suzbijanje građanskog angažmana

Standard

08/12/2023

06:53

Policija bi trebalo da bude institucija koja osigurava sigurnost građana i građanki, a prijetnje od njenog visokog službenika ukazuju na potencijalnu zloupotrebu moći i pretvaraju misiju policije u njenu suprotnost – upozorio je programski direktor Centra za građansko obrazovanje Petar Đukanović, komentarišući nedavni skandalozni intervju doskorašnjeg v. d. komandanta Protivterorističke jedinice Uprave policije Petra Kneževića u kojem je, pored ostalog, prijetio aktivistima civilnog društva.



Pravna savjetnica u NVO Akcija za ljudska prava Bojana Malović poručila je da se u ovoj organizaciji nadaju „da izostanak javnog reagovanja Ministarstva unutrašnjih poslova predstavlja samo znak početnog nesnalaženja novih ljudi u Ministarstvu u komunikaciji s javnošću“.

” Očekujemo od ministra da svakako sagleda taj slučaj i da se na tu temu javno oglasi. Veoma bi bilo važno da ministar Danilo Šaranović pokaže drugačiji pristup od bivšeg ministra Filipa Adžića koji je javno podržavao policijske službenike optužene za ozbiljna krivična djela”, istakla je Malović.

Pobjeda je još 27. novembra uputila pitanja ministru Šaranoviću, ali do danas nijesmo dobili odgovore, ali ni povratnu informaciju iz njegovog kabineta hoće li odgovoriti na pitanja. Knežević je u intervjuu za proruski i prosrpski portal IN4S, pored ostalog, rekao da ,,najviše voli svoju Crnu Goru“, ali bi ,,život dao za Srbiju i Republiku Srpsku“, a u nastavku je zaprijetio ,,sramnim nevladinim organizacijama“…

” Molim neke sramne nevladine organizacije da uzmu sljedeći put više novca kada sam ja u pitanju da blate o meni, da bi mi poremetili ugled u društvu, jer nijesam ja neko sa kime ćete potkusurivati vaše političke poene. I ako već to radite, ne zaboravite da ja jako dobro poznajem bezbjednosnu situaciju u zemlji i regionu i da sam, nažalost, operativno jako dobro informisan. Znam vaše nalogodavce koji su vas gurali protiv mene i nemojte da vas oni troše”, upozorio je v. d. komandanta Protivterorističke jedinice. I potom zaprijetio: „Kada odete u toalete stranih službi, ne govorite jeftino o meni jer to ima svoju cijenu“.

KRŠENJE ZAKONA

Iz CGO su Pobjedi kazali da rad MUP-a i Uprave policije nijesu do sada bili u njihovom fokusu, ali da ovaj slučaj djeluje stimulativno da se i za taj dio javne administracije više zainteresuju, posebno zbog činjenice da je izostala potrebna reakcija onih koji su nadređeni Kneževiću.

” Ne znamo na koje NVO Knežević misli, odnosno kome tačno prijeti, ali sama činjenica da čovjek sa te pozicije prijeti NVO sektoru je skandalozna, osim što su, naravno, nedopustivi svi oblici pritisaka iz institucija i njihovih predstavnika prema civilnom sektoru. Dodatno, u konkretnom slučaju radi se i o kršenju profesionalnih standarda policijske organizacije, a ovaj istup je i u suprotnosti sa zakonom koji reguliše rad policije. Čudno je da ministar unutrašnjih i v. d. direktora Uprave policije nijesu reagovali jer je u pitanju teža povreda službene dužnosti”, kaže Đukanović.

Zakon, objašnjava naš sagovornik, jasno propisuje da službenik policije ne smije davati izjavu ili saopštenje u vezi sa obavljanjem policijskog posla bez odobrenja i saglasnosti ministra ili direktora Uprave policije.

” Ono što bi u ovoj situaciji trebalo da uslijedi jeste pokretanje disciplinskog postupka protiv Kneževića kako bi se adekvatno sankcionisao, ali i prevenirali budući slični slučajevi”, jasan je Đukanović.

Konstatuje da na koga god da se odnose prijetnje visokih policijskih službenika, one nesumnjivo negativno utiču na rad civilnog društva.

” U redovnim komunikacijama sa našim partnerima iz međunarodnih institucija skrećemo pažnju na sve ovakve slučajeve i lošu klimu za rad kritički orijentisanog civilnog sektora. U tom kontekstu, vjerujem da će i ovaj slučaj biti evidentiran u relevantnim izvještajima”, dodaje on.

Istupi visokih policijskih službenika, poput Kneževićevog, opasni su, ističe Đukanović, jer, između ostalog, ukazuju i na deficit profesionalnih standarda, ali i slabljenje hijerarhijskog lanca i odgovornosti u policijskoj organizaciji.

” Policijski profesionalci bi morali imati visok nivo tolerancije, a ukoliko cijenite da im je od bilo koga ugrožen profesionalni integritet, isti brane kroz institucije sistema, a ne prijetnjama. Policajac visokog ranga ima posebnu odgovornost da razvija povjerenje građana u profesionalnost institucije koju predstavlja. Izrečene prijetnje su ozbiljno narušavanje slobode izražavanja i djelovanja civilnog sektora i zahtijevaju ozbiljan odgovor iz MUP-a i UP, ali i ukazuju na potrebu reformi u policijskim strukturama i bezbjednosnom sistemu koji će garantovati sigurnost svih u društvu”, kategoričan je Đukanović.

U demokratskim društvima, naglašava on, nema tolerancije prema ovakvim praksama.

” Ovaj slučaj je, nažalost, jedan od indikatora da mi kao država imamo ozbiljno urušen princip vladavine prava. Ovakvi istupi govore da mi i dalje živimo u ambijentu gdje se institucije, umjesto da služe javnom interesu, koriste za zastrašivanje i suzbijanje građanskog angažmana koji je od vitalnog značaja za demokratske reforme. Odnos prema ovom slučaju od strane nadležnog ministra će biti važan za procjenu politike Vlade prema civilnom društvu”, zaključio je Đukanović.

NEPRIHVATLJIV NARATIV

Akcija za ljudska prava od ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića zahtijevala je informacije o tome što planira da preduzme povodom javnih prijetnji Petra Kneževića pripadnicima civilnog sektora.

” Knežević se do juče nalazio na čelu najelitnije policijske jedinice (Protivterorističke jedinice) u Crnoj Gori, koja u svojim redovima ima i šest pripadnika bivšeg SAJ-a, jedinice ozloglašene zbog torture nad brojnim građanima u Podgorici 2015. godine, od kojih su javnosti najpoznatiji Mijo Martinović, Branimir Vukčević i Momčilo Baranin (Zlatarska ulica) i „Kolašinci“. Zbog toga njegove prijetnje imaju i dodatnu težinu i predstavljaju opasan pritisak na civilno društvo, koji bi odgovorna država morala pod hitno da suzbije.

Ovakve prijetnje su u demokratskom društvu zabranjene i sasvim suprotne policijskoj etici”, poručila je Bojana Malović.

Sagovornica Pobjede podsjetila je na praksu prethodnog ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića koji je, kako kaže, zalaganja Akcije za ljudska prava za nultu toleranciju torture nazivao „pritiskom“, „hajkom“, „pokušajem urušavanja institucija zarad dobijanja grantova“, „uticajem koji ima za cilj da zaustavi borbu protiv organizovanog kriminala“ i slično.

” Svrstavajući nas tako u isti rang sa kriminalcima. Takav narativ prema NVO mora da se zaustavi, budući da civilno društvo ulaže ogroman trud u demokratizaciju društva i uspostavljanje vladavine prava”, ističe ona.

Objašnjava da je principijelno svejedno kojim je NVO Knežević prijetio, „ali ne i faktički, jer su ti koje je imao na umu od njega posebno potencijalno ugroženi“.

” Nažalost, još smo društvo u kojem postoji hronični nedostatak odgovornosti državnih službenika za njihovo djelovanje u javnom prostoru i u kojem se državna funkcija koristi za lične obračune i privatne interese”, konstatuje Malović.

Kaže da povodom Kneževićevih prijetnji još nijesu razgovarali sa evropskim zvaničnicima i predstavnicima briselske i vašingtonske administracije, a ministru Šaranoviću su se obratili pismom i zahtijevali njegovu hitnu reakciju, te da očekuju njegov odgovor. Iz Delegacije Evropske unije u Podgorici Pobjedi je saopšteno da je za EU civilno društvo ključni element demokratskog sistema i da kao takvo treba da bude prepoznato i tretirano od strane državnih institucija.

U srijedu je iz MUP-a saopšteno da je novi komandant Protivterorističke jedinice Željko Pavićević. Njegov prethodnik Knežević, osim prijetnji civilnom društvu, poznat je javnosti i po tome da je građanke i građane Crne Gore koji su se 3, 4. i 5. septembra 2021. godine okupili na Cetinju u znak protesta zbog nasilne inauguracije mitropolita crnogorsko-primorskog Crkve Srbije Joanikija Mićovića, nazvao ,,bagrom“.

Građanski aktivisti Aleksandar Saša Zeković i Svetlana Pajović-Musić, 30. aprila prošle godine, elektronskom poštom dobili su, od anonimnog pošiljaoca, tri audio-snimka na kojima se, pored ostalog, čuje i kako on objašnjava da su 5. septembra 2021. godine pod njegovom komandom bile brojne kriminalne grupe u Crnoj Gori. Specijalno tužilaštvo obavijestilo je Zekovića i Pajović-Musić, krajem novembra 2022, da neće inicirati krivični postupak protiv Kneževića, jer nema dokaza da je počinio neko krivično djelo.

Neshvatljivo ćutanje MUP-a

Prema riječima Petra Đukanovića, teško je argumentovano objasniti izostanak reakcije MUP-a.

” Ta krovna institucija morala bi da pokaže proaktivnost kad se dese ovakvi slučajevi. Policija mora ostati profesionalna i nepristrasna. Konačno, reakcija MUP-a ima ključnu ulogu u očuvanju integriteta policije, jer šalje snažnu poruku da se neprofesionalno i neetičko ponašanje ne toleriše, čime se održava nepovjerenje građana u policijske institucije i demokratske vrijednosti. Izostanak reakcije MUP-a u ovom slučaju može biti shvaćen kao saglasnost MUP-a, pa i Vlade, sa stavovima Kneževića što dodatno ozbiljno dovodi u pitanje ambijent za djelovanje civilnog društva koji je ionako narušen”, kaže Đukanović.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Petar Đukanović

Ostavite komentar

Komentari (0)