test

Dug put do izborne reforme

Standard

29/04/2024

06:50

Od razrješenja političke situacije u Šavniku, zavisi i nastavak rada Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu. U CDT-u očekuju da do sredine naredne godine možemo očekivati nova pravila za finansiranje političkih partija, nadležnosti DIK-a i pročišćen registar prebivališta.



Izbori dolaze i prolaze, ali izborna reforma stoji. Čeka da se političke partije konsoliduju i konačno odluče da sjednu i srede mnoge stvari.

Prioritet u tom sređivanju, prema riječima predsjednika Državne izborne komisije, jeste birački spisak.

“Prema preliminarnim podacima Crna Gora ima 633.000 stanovnika. Od čega su 90.000 stranci. Ako imamo u vidu da u Crnoj Gori okvirno imamo 95.000 učenika, koji naravno nemaju pravo glasati, govorim o maloljetnim licima i kada posložite te cifre, a da je u biračkom spisku na današnji dan upisano preko 540.000 ljudi, onda vam to govori da se Crna Gora zaista suočava s jednim alarmantnim podatkom kada je u pitanju ažurnost biračkog spiska”, kaže za TVCG predsjednik DIK-a Nikola Mugoša.

Da birački spisak odavno ne štima upozoravaju iz CDT-a. Uključen u sve pokušajeizborne reforme Dragan Koprivica se sjeća da je posljednji pokušaj čišćenja spiska bio 2016.

“Ni vlada izbornog povjerenja, pošto sam ja bio u tom timu koji je radio na biračkom spisku, nije imala dobre zakonske preduslove da to uradi. Dakle, dio reforme koji se nije desio je bio onaj koji se odnosio na birački spisak. I onda su tu bili neki pokušaji u okviru važećeg zakonodavstva. Ozbiljnije je čišćenje ili reforma biračkog spiska nije se dogodila od tada do danas”, kaže Koprivica.

Kako taj, tako i svaki naredni pokušaj izborne reforme je propao. Uvijek se našao neki razlog zašto nadležni skupštinski odbor ne može da privede kraju svoj posao.

“Izborna reforma i konkretno rad Odbora za izbornu reformu je uvijek dio žrtva nekih političkih procesa koji nužno nijesu imali nikakve veze kako sa izborima tako i sa izbornim sistemom uopšte”, navodi Mugoša

“Ako se vratimo još 2011. Odbor je zavisio od toga kako će se zvati jezik. Onda 2018. ili 2019. Odbor je zavisio od Zakona o vjerskim zajednicama. Onda 2021. Odbor je zavisio od toga sviđa li se aktuelnoj vlasti rad vlade, ako sjećate jednog poslanika, Filipa Adžića konkretno, koji je trebao da bude zamijenjen pa je nastala određena pravna zavrzlama oko toga”, ističe Koprivica.

Koprivica kaže da Crna Gora za izmjene izbornih zakona ima znanja, ali da manjka političke volje.

“Nema političke vizije da ova zemlja treba to da prelomi i da konačno napravimo taj jedan korak ka stvarnoj demokratiji. Naravno da je to njima manje bitno. Njima je bitno da oni odrade te svoje političke potrebe. Vi da ih sad pitate sve redom čuli biste da je to najvažnija stvar i tako dalje, ako pogledate šta rade, shvatićete da to njima nije najvažnija stvar”, ističe Koprivica.

No Koprivica kaže da uprkos tome što i aktuelni sastav Odbora za izbornu reformu sitno korača, vjeruje da su reforme neizbježne.

“Moj zadatak je kao član Odbora da budem optimista i jesam. Dakle, sve ćemo uraditi što stiče CDT-a da pomognemo da doprinosemo bolje atmosferi”, kazao je Koprivica.

Njegov proračun je da do sredine naredne godine možemo očekivati nova pravila za finansiranje političkih partija, nadležnosti DIK-a i pročišćen registar prebivališta. Do tada će se izbori u Budvi, Kotoru i Andrijevici držati po starom sistemu.

Izvor: RTCG
Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (0)