Standard.

petak januar 17

VDT: Bez samostalnog Državnog tužilaštva ne možemo govoriti o vladavini prava

Objavljeno u: Društvo

by Lejla

Povodom Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Državnom tužilaštvu koji je Skupštini Crne Gore podnio Raško Konjević, poslanik Socijaldemokratske partije Crne Gore, proširena Sjednica Vrhovnog državnog tužilaštva i…

220 hits

petak januar 17

Šehović dobitnicama "Oktoiha": Heroji našeg doba, imaće po čemu da vas pamte

“Vi, nastavnici, ste spona između prošlog i budućeg. Preplet među različitostima. Most među razdvojenima. Veza među rastavljenima. Vi mlade učite gradivu, ali ništa manje ni otvorenosti, toleranciji, poštovanju i objektivnosti.…

261 hits

petak januar 17

KCCG saopštio: Aparat za magnetnu u kvaru, molimo pacijente za razumijevanje i strpljenje

Klinički centar Crne Gore (KCCG) saopštio je da aparat za magnetnu rezonacu nije u funkciji, te da ovlašćeni serviser radi na otklanjanju kvara.

263 hits

petak januar 17

Stanković - Liu Jin: Zaključiti Memorandum o saradnji između tužilaštava Crne Gore i Kine

V.d. Vrhovnog državnog tužioca Ivica Stanković razgovarao je u kineskoj rezidenciji u Podgorici sa ambasadorom NR Kine Liu Jinom, saopšteno je iz Tužilaštva.

234 hits

 
 
 
 
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 548
ponedjeljak, 12 februar 2018 07:19

U KCCG se od raka dojke godišnje operiše 200 pacijenata

Tačan broj oboljelih od karcinoma dojke u Crnoj Gori se ne zna. U Institutu za javno zdravlje imaju podatke o obolijevanju samo za 2013. godinu, kada je Registar počeo sa radom. Te godine je, kazali su Dnevnim novinama iz Instituta, od malignih neoplazmi dojke registrovano ukupno 373 oboljela, od čega 370 žena, i tri muškarca.

 

S druge strane, multidisciplinarni Konzilijum za bolesti dojke sastavljen od hirurga, radioterapeuta, hemioterapeuta i radiodijagnostičara u Kliničkom centru Crne Gore funkcioniše od 1996. godine.

Kako su rekli DN, godišnje se evidentira 300 novootkrivenih pacijentkinja sa rakom dojke.

“U Kliničkom centru godišnje se operiše oko 200 pacijentkinja sa rakom dojke, od čega se kod oko 120 njih uradi radikalna operacija, odnosno uklanjanje dojke. Među njima kod oko 30 žena se uradi rekonstrukcija dojke uglavnom silikonskim implantatom, mada se rade i režnjevi sopstvenog tkiva”, pojasnili su za Dnevne novine članovi Konzilijuma direktor Hirurške klinike KCCG dr Ranko Mirović, šef Operacionog bloka i Centra za grudnu hirurgiju dr Obrad Vujadinović, šef Centra za plastičnu hirurgiju dr Zoran Terzić i šef Odjeljenja za hirurgiju dojke dr Nebojša Crnogorac.

Oni objašnjavaju da indikacije postavljaju onkološki, plastični hirurg, onkološki Konzilijum uz saglasnost bolesnice, te da to nikada nisu sve operisane žene zbog brojnih razloga (nezainteresovanost, medicinske kontraindikacije…).

Ističu da problem pravi mali broj termina, odnosno nedostatak hirurških sala.

“Dodatnu indikaciju i problem predstavlja i želja nekih bolesnica za profilaktičkim mastektomijama rekonstrukcijama, odnosno gdje nema malignog tumora već samo strah ili povećan rizik za obolijevanje od raka dojke”, kazali su članovi Konzilijuma.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.