Standard.

srijeda februar 21

Standard objašnjava: Otkud jevrejski simbol na crnogorskoj kapi Danila Petrovića?

"Nikola I", crnogorski grb ili četri S... Nijesu to jedini simboli koji se mogu naći na crnogorskoj kapi, a oko koje će se narod, nažalost, lako i danas zavaditi. Ipak,…

437 hits

srijeda februar 21

Nebo sprema iznenađenje Podgoričanima: Pašće snijeg u ponedjeljak?

Podgoričani više ne treba da se pitaju kad će kiša da prestane, jer je moguće da nam nebo sprema zanimljivije iznenađenje - snijeg.

363 hits

srijeda februar 21

Džomić: Crkva na Kruševcu nikad nije bila državna, ona pripada Mitropoliji

Crkva na Kruševcu nikad nije bila, a nije ni sada državna nego je uvijek bila i jeste crkvena, što je potvrđeno presudom Vrhovnog suda, poručio je protojerejstavrofor Velibor Džomić, koordinator…

11 hits

srijeda februar 21

Zbog kvara aviona, Montengro Airlines juče otkazao četiri leta

Juče su otkazana četiri leta Montenegro Airlinesa na linijama Podgorica-Rim i Podgorica-Ljubljana. Prema saznanjima Pobjede, prošle sedmice je došlo do kvara na jednom avionu MA. Iz nacionalne avio-kompanije su saopštili…

14 hits

 
 
 
 
srijeda, 14 februar 2018 11:36

Četnici su ga ubili dok im se smijao u lice: Ko je izdao crnogorskog Če Gevaru?

Ko je izdao Ljuba Čupića? To je pitanje koje se otvara uoči 20. februara kada bi nikšićki parlament trebalo da kaže glasno DA postavljanju spomenika ovom znamenitom Crnogorcu koji je ka unaprijed pripremljenoj grobnici prošetao nikšićkim ulicama kao da je na svadbi, a majku Stanu, koja je povorku gledala s prozora, pozdravio podignutim svezanim rukama i osmijehnuo joj se, i na kraju umro prkosno se smijući i podsmjehujući se četnicima u lice...

U žestokim borbama aprila 1942. godine, koje su partizani vodili oko Nikšića s Italijanima i četnicima, na Kablenoj glavi, zahvaljujući izdaji, zarobljeno je dvoje prekaljenih partizanskih boraca - komesara čete, 29-godišnji studenta prava Beogradskog univerziteta Čedomir - Ljubo Čupić, i mlada partizanka Joka Baletić.

ljubo cupic velika

I Joka i Ljubo strijeljani su istog dana na istom mjestu - ispod Petrove Glavice kod Nikšića, 9. maja 1942. godine.

A, da li ste znali da je Ljubu prethodno (navodno) suđeno?

Ljubo je izveden pred "lice pravde" Nacionalnog vojnog suda.

2 serbo rastoder01

"To je bila četnička organizacija koja je bila ideološki protivnik partizanskog pokreta. Potpuno je nebitno kako je Ljubo Čupić tehnički dospio na sud, koliko je bitno za šta je on osuđen. Formalno, njemu je suđeno za ubistvo tri civila. Suštinski, njemu je suđeno kao simbolu komunističkog i pokreta otpora", objašnjava za Standard šef katedre na odsjeku za Istoriju Filozofskog fakulteta u Nikšiću, Šerbo Rastoder.

U Zborniku „Narodni heroji Jugoslavije” navodi se da je prva smjena za strijeljanje Ljuba Čupića otkazala poslušnost “oborivši oči”, a da je tek drugi streljački vod ispalio plotun.

Ipak, nema istorijskih izvora koji bi uputili na imena i prezimena porotnika koji su ga osudili. Nema dokaza ni o navodima da su porotnici skupljani iz kafana. Sve to, suštinski, nije ni bitno, ističe Rastoder.

Public execution of Čedomir Ljubo Čupić

"Ja nijesam naišao na spise koji na to upućuju, ali znam i gledao sam sliku na kojoj Ljubo izgovara posljednje riječi. A, njegove posljednje riječi bile su 'Doći će nama sloboda'. Kažu da je sa strelišta vrlo neprijatno psovao protivnike koji su uperili puške u njega. Dakle, porotnici na takvom sudu su samo formalna stvar jer je to vojni sud. A, vojni sud je kao takav prijeki sud koji donosi samo smrtne presude. Potpuno je besmisleno analizirati stepen nivoa pravne opravdanosti rješenja suda. To su političke odluke i nebitno je da li su porotnici dovedeni iz kafane ili s krova. Ljubo je stradao zbog svojih ideja", jasan je Rastoder.

"Da li ga je neko izdao? Naravno. Sve Crnogorce, manje-više, koji su zarobljeni na taj način neko je izdao", napominje profesor.

Zašto je izdaja Ljuba Čupića postala sporna?

Zbog spekulacija da je Ljubov rođeni brat Martin nakon ubistva prišao četnicima.

Navodno, Martin, koji je bezgranično volio Ljuba, smatrao je da su komunisti organizovali svjedoke koji su Ljuba teretili i što je bilo odlučujuće za smrtnu presudu. Kada je to doznao, Martin je bio van sebe. Njega su poveli iz zatvora za Cetinje i pošto je izašao s robije iz revolta je prišao četnicima.

"Postoje takve spekulacije. Vrijeme 1941 - 1942. godine je bilo vrijeme toliko nepočinstava u Crnoj Gori da se svakom savremeniku koji je to izučavao prosto diže kosa na glavi. To je period prepun raznih nepočinstava koji se nekad vezuju za ideološka skretanja, nekad za međusobne obračune. U suštini, bilo je najmanje čojstva u to vrijeme", poručuje Rastoder.

Nepočinstva se pamte, ali i osmijeh Ljuba Čupića. Rastoder pozdravlja odluku Nikšićana da Ljubu, 76 godina od smrti, odaju počast spomenikom u Njegoševoj ulici.

"Podizanjem spomenika Ljubu Čupiću Nikšićani pokazuju da prkos može da živi jako dugo, a ja bih se usudio da kažem da taj prkos može da bude simbol generacijama širom svijeta kao što je pesnica Če Gevare bila simbol otpora omladini čitavog svijeta neko vrijeme. Činjenica je da je Ljubo simbol prkosa kao što je Če Gevara simbol otpora. Ovaj lik čija je fotografija sa strelišta sačuvana i zapamćena u memoriji mnogih generacija predstavlja više od borbe protiv fašizma", zaključuje profesor.

Ipak, prije grada omaž slavnom Ljubu odao je još jedan poznati Nikšićanin.

Riječ je o Miladinu Šobiću koji je u pjesmi opisao osmijeh Čupića.

Ljubov spomenik radi vajar Zlatko Glamočak u svom ateljeu u Parizu. Šta je Glamočk napravio, a on bi trebalo bi da saznamo 13. jula ove godine kad se očekuje svečano otkrivanje.

Milica Minić

Posljednji put izmijenjeno srijeda, 14 februar 2018 11:59

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.