Standard.

četvrtak maj 23

Zakon o vjerskim slobodama za povraćaj imovine: Katolici i muslimani kolateralna šteta u "obračunu" države i SPC

Utvrđivanje Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti prije svega znači da je država krenula u obračun sa Srpskom pravoslavnom crkvom kao najvećim pojedinačnim zemljoposjednikom u Crnoj Gori, i to je jasno…

109 hits

četvrtak maj 23

Preminuo Aleksandar Šime Dedović

Izvršni direktor NVO Alfa Centar Aleksandar Šime Dedović preminuo je jutros u 54. godini.

115 hits

četvrtak maj 23

Zbog bolovanja propalo milion radnih dana

Prema podacima Fonda za zdravstveno osiguranje, u 2018. godini je zbog bolovanja zaposlenih izgubljeno 1.140.540 radnih dana, što je državu koštalo 5.950.000 eura, piše Dan.

30 hits

četvrtak maj 23

Udruženje boraca NOR-a želi da Spomeniku na Gorici doda nove simbole

Udruženje boraca NOR-a i antifašista Podgorice priprema inicijativu kako bi Spomenik partizanu borcu na Gorici dobio novi status, odnosno da ne bude samo samo simbol sjećanja na Narodnooslobodilačku borbu i…

25 hits

 
 
 
 
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 545
četvrtak, 15 februar 2018 11:52

Podgoričanka je postala kraljica Saudijske Arabije: Kad ju je kralj pitao je li iz Gruzije odgovorila mu je: "Ne, ja sam Crnogorka!"

Priču o fatalnoj Podgoričanki koja je postala kraljica Saudijske Arabije možda ste načuli, ili naišli na šturu i površnu informaciju. Portal Standard vam zato donosi detalje legende koju bi svako od nas trebalo da zna...

Ilustracija Ilustracija

Storiju o Podgoričanki iz porodice Begovića pronašli smo u knjizi „Saga o Podgorici“, publiciste Svetozara Piletića, koji navodi da je pronašao zapis koji ukazuje da bi tako nešto moglo da bude istina.

A, ona počinje 1908. godine kada se, uz posredovanje turskog konzulata, oko 2.000 podgoričkih muslimana iselilo u Tursku, i to u grad Prevezu u evropskom dijelu države.

Među iseljenima je bio i Sadik-beg Begović, čovjek rijetke ljepote, visokog stasa i dostojanstvenog držanja. Razlog iseljenja tolikog broja ljudi nije poznat, ali istorijski izvori ukazuju da je podgorički beg sa sobom poveo kompletnu familiju uključujući jednu kćerku koja je u Turskoj počela školovanje.

"U tekstu koja je izašla u podgoričkoj štampi osamdesetih godina, navodi se da je djevojka sa razredom jednom prilikom otišla u Ankaru kako bi učestvovala u paradi na dočeku kralja Saudijske Arabije. Budući da je najvjerovatnije bila neobično lijepa dato joj je mjesto na čelu razreda i određeno je da ona pozdravi kralja i preda mu buket cvijeća. Mladi kralj je, kako se navodi, bio iznenađen i oduševljen njenom ljepotom. Zahvalio joj se na cvijeću i dobrim željama i upitao je da li je Gruzinka. 'Ne, ja sam Crnogorka' – odgovorila mu je. Kralj se kasnije raspitivao o njoj i kada je potvrđen njen identitet i porijeklo, posebno to da je iz begovske porodice, što je za suverena i dinastiju bilo veoma važno, odlučio je da je zaprosi, što je ona i prihvatila. U zapisu se navodi da je tako rođena Podgoričanka sjela na prijesto Saudijske Arabije“, pričao je Piletić.

Ko je djevojka i da li je njen životni put uistinu tačan - još niko ne može sa sigurnošću da potvrdi, ali je važno da legende pamtimo da bismo očuvali starovaroški duh.

Ako ovu storiju nijeste znali do sad, podijelite je odmah s ljudima koji su pored vas... Ili im proslijedite link.

M.M.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Posljednji put izmijenjeno četvrtak, 15 februar 2018 18:12

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.