Standard.

subota mart 23

Imam Muamer Kozica za Standard: Vjera mi daje snagu i upozorava da ne budem nadmen i ohol

U današnje vrijeme mladim ljudima moramo pružati znanje o islamu, da ih bodrimo da budu uzorni i moralni građani, koji su na korist kako svojoj zajednici, tako i cijelom društvu,…

52 hits

subota mart 23

Lučić: Od Superstar TV pravimo srpski HBO!

Direktor m:tela Vladimir Lučić nakon premijere nove serije najavio da će kanal TV Superstar biti “srpski HBO”!

57 hits

subota mart 23

Organizatori protesta poručili: Na okupljanje bez stranačkih i nacionalnih obilježja

Organizatori protesta pod sloganom "97.000 – Odupri se!" poručili su građanima da na večerašnje okupljanje dođu bez stranačkih, nacionalnih i ostalih obilježja.

21 hits

subota mart 23

Emocionalno nasilje najizraženije, centrima stigle čak 754 prijave

Centri za socijalni rad lani su zabilježili 804 prijave slučajeva nasilja u prodici u kojima su žrtve bile žene, 228 u kojima su bili muškarci i 67 stare osobe, piše…

23 hits

 
 
 
 
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 545
četvrtak, 15 februar 2018 11:52

Podgoričanka je postala kraljica Saudijske Arabije: Kad ju je kralj pitao je li iz Gruzije odgovorila mu je: "Ne, ja sam Crnogorka!"

Priču o fatalnoj Podgoričanki koja je postala kraljica Saudijske Arabije možda ste načuli, ili naišli na šturu i površnu informaciju. Portal Standard vam zato donosi detalje legende koju bi svako od nas trebalo da zna...

Ilustracija Ilustracija

Storiju o Podgoričanki iz porodice Begovića pronašli smo u knjizi „Saga o Podgorici“, publiciste Svetozara Piletića, koji navodi da je pronašao zapis koji ukazuje da bi tako nešto moglo da bude istina.

A, ona počinje 1908. godine kada se, uz posredovanje turskog konzulata, oko 2.000 podgoričkih muslimana iselilo u Tursku, i to u grad Prevezu u evropskom dijelu države.

Među iseljenima je bio i Sadik-beg Begović, čovjek rijetke ljepote, visokog stasa i dostojanstvenog držanja. Razlog iseljenja tolikog broja ljudi nije poznat, ali istorijski izvori ukazuju da je podgorički beg sa sobom poveo kompletnu familiju uključujući jednu kćerku koja je u Turskoj počela školovanje.

"U tekstu koja je izašla u podgoričkoj štampi osamdesetih godina, navodi se da je djevojka sa razredom jednom prilikom otišla u Ankaru kako bi učestvovala u paradi na dočeku kralja Saudijske Arabije. Budući da je najvjerovatnije bila neobično lijepa dato joj je mjesto na čelu razreda i određeno je da ona pozdravi kralja i preda mu buket cvijeća. Mladi kralj je, kako se navodi, bio iznenađen i oduševljen njenom ljepotom. Zahvalio joj se na cvijeću i dobrim željama i upitao je da li je Gruzinka. 'Ne, ja sam Crnogorka' – odgovorila mu je. Kralj se kasnije raspitivao o njoj i kada je potvrđen njen identitet i porijeklo, posebno to da je iz begovske porodice, što je za suverena i dinastiju bilo veoma važno, odlučio je da je zaprosi, što je ona i prihvatila. U zapisu se navodi da je tako rođena Podgoričanka sjela na prijesto Saudijske Arabije“, pričao je Piletić.

Ko je djevojka i da li je njen životni put uistinu tačan - još niko ne može sa sigurnošću da potvrdi, ali je važno da legende pamtimo da bismo očuvali starovaroški duh.

Ako ovu storiju nijeste znali do sad, podijelite je odmah s ljudima koji su pored vas... Ili im proslijedite link.

M.M.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Posljednji put izmijenjeno četvrtak, 15 februar 2018 18:12

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.