Standard.

četvrtak septembar 19

Svadba u Nikšiću se pretvorila u košmar: Prijatelji se posvađali zbog pjesme "Srpkinja je mene majka rodila"

Jedno svadbeno veselje u Nikšiću za tili čas se pretvorilo u košmar. I to sve zbog politike! Dvije porodice, čiju djecu je ljubav spojila, neočekivano su zaratile samo zbog naručene…

5674 hits

četvrtak septembar 19

Crna Gora među 40 najljepših zemalja svijeta

Objavljeno u: Društvo

by Jovana

CONDÉ NAST TRAVELLER, svjetski priznat magazin za putovanja, na svom je popisu 40 najljepših zemalja na svijetu uvrstio Hrvatsku, Crnu Goru i Sloveniju. Tako se Crna Gora našla na listi…

96 hits

četvrtak septembar 19

Država konačno riješila da evidentira svoju imovinu

Država je, sudeći po dokumentu zaključcima koje je dostavila Državnoj revizorskoj instituciji, riješila da uspostavi jedinstveni sistem evidencije državne imovine i registar nepokretnosti. U dokumentu, u koji je Pobjeda imala…

142 hits

srijeda septembar 18

FOTO, VIDEO - Uhapšeni Milačić i Dajković: Policija skidala lidera Prave sa krova službenog auta, upotrijebili biber sprej i ubacili…

Lider Prave Crne Gore Marko Milačić i potpredsjednik stranke Vladislav Dajković uhapšeni su danas u centru Podgorice nakon što su se sukobili sa policijom, koja je pokušala da podigne njihovo…

1884 hits

 
 
 
 
četvrtak, 10 maj 2018 07:39

Vojska Crne Gore dobija prvi poligon

FOTO: PV portal FOTO: PV portal

Formiranje vježbovno-strelišnog poligona za potrebe Vojske Crne Gore na Sinjajevini bio je nužan i prirodan potez, jer vojska ne može da funkcioniše bez adekvatne obuke, ocijenio je vojni analitičar Aleksandar Radić.

Vlada Crne Gore odlučila je, na sjednici održanoj prošle nedjelje, da na planini Sinjajevini formira poligon za potrebe Vojske Crne Gore. Prema saznanjima Pobjede, ideja je da se napravi poligon za obuku i gađanje sličan onome na Pasuljanskim livadama u Srbiji, koji je jedan od najboljih na Zapadnom Balkanu.

“Poligon je nepravilnog geometrijskog oblika dimenzija 10×25 kilometara i čitavo zemljište na kom se nalazi je u državnom vlasništvu”, kazao je Pobjedi izvor iz Ministarstva odbrane.  U Crnoj Gori je za vrijeme bivše SFRJ kao vojni poligon za bojeva gađanja korišćen lokalitet Radovče.

Radić, u razgovoru za Pobjedu, kaže da je bilo jasno da će se u jednom trenutku u Crnoj Gori napraviti poligon, jer nije bilo načina da Vojska finansijski podnese vježbanje u drugim zemljama.

“Bilo je izvjesno da poligon mora da se stvori, jer nema načina da se finansijski podnese za Vojsku Crne Gore trošak vježbi u drugim zemljama. Čak i najpovoljniji aranžman za izvođenje obuke u nekoj od zemalja regiona opet zahtijeva troškove koji su na nivou budžeta Vojske Crne Gore previsoki”, objašnjava Radić.

U NVO Alfa centar kažu da očekuju da Ministarstvo odbrane najavljenom projektu pristupi veoma ozbiljno i temeljito, na prvom mjestu vodeći se interesima države i građana.

Ti prostori opština Šavnik, Mojkovac i Kolašin na području Sinjajevine nikada neće biti kao ranije. Iluzorno je govoriti da neće doći do poremećaja životne sredine i postojećih eko staništa. Osim pribavljenih saglasnosti od lokalnih samouprava u ovim gradovima, potrebne projektne dokumentacije i elaborate, cijeli proces se treba učiniti transparentnijim za svu zainteresovanu javnost”, kazao je direktor Alfa centra, Aleksandar Dedović.

Vlada je na sjednici prošle nedjelje utvrdila da se poligon ne bi koristio od maja do oktobra, kada je aktuelan izdig na katunima.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.