Standard.

srijeda novembar 13

(FOTO) Ekipa Standarda u posjeti Medresi: Škola od puberteta do identiteta, Teološki fakultet nastavi samo 10 odsto đaka

Prvo školsko zvono u Medresi "Mehmed Fatih" začulo se 6. oktobra 2008 godine, a te školske godine nastavu je pohađalo 64 učenika. Ekipa portala Standard obišla je Medresu i razgovarala…

636 hits

srijeda novembar 13

Od Mojkovca do Đurđevića Tare se i dalje ne može

Saobraćaj na putu Mojkovac - Đurđevića Tara i dalje obustavljen za sve vrste vozila, saopšteno je u Auto-moto savezu Crne Gore.

292 hits

utorak novembar 12

Za šesnaest mjeseci legalizovano 734 objekta

Po Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata dosad su legalizovana 734 nelegalno sagrađena objekta, a od 51.000 podnijetih zahtjeva obrađena su 33.144, saopštio je juče sekretar Ministarstva održivog razvoja…

148 hits

utorak novembar 12

Put Mojkovac - Đurđevića Tara i dalje zatvoren

U Crnoj Gori jutros se saobraća po mokrim i klizavim putevima uz smanjenu vidljivost, kazali su iz Auto moto saveza Crne Gore (AMSCG) i dodali da je saobraćaj na putu…

147 hits

 
 
 
 
četvrtak, 10 maj 2018 07:39

Vojska Crne Gore dobija prvi poligon

FOTO: PV portal FOTO: PV portal

Formiranje vježbovno-strelišnog poligona za potrebe Vojske Crne Gore na Sinjajevini bio je nužan i prirodan potez, jer vojska ne može da funkcioniše bez adekvatne obuke, ocijenio je vojni analitičar Aleksandar Radić.

Vlada Crne Gore odlučila je, na sjednici održanoj prošle nedjelje, da na planini Sinjajevini formira poligon za potrebe Vojske Crne Gore. Prema saznanjima Pobjede, ideja je da se napravi poligon za obuku i gađanje sličan onome na Pasuljanskim livadama u Srbiji, koji je jedan od najboljih na Zapadnom Balkanu.

“Poligon je nepravilnog geometrijskog oblika dimenzija 10×25 kilometara i čitavo zemljište na kom se nalazi je u državnom vlasništvu”, kazao je Pobjedi izvor iz Ministarstva odbrane.  U Crnoj Gori je za vrijeme bivše SFRJ kao vojni poligon za bojeva gađanja korišćen lokalitet Radovče.

Radić, u razgovoru za Pobjedu, kaže da je bilo jasno da će se u jednom trenutku u Crnoj Gori napraviti poligon, jer nije bilo načina da Vojska finansijski podnese vježbanje u drugim zemljama.

“Bilo je izvjesno da poligon mora da se stvori, jer nema načina da se finansijski podnese za Vojsku Crne Gore trošak vježbi u drugim zemljama. Čak i najpovoljniji aranžman za izvođenje obuke u nekoj od zemalja regiona opet zahtijeva troškove koji su na nivou budžeta Vojske Crne Gore previsoki”, objašnjava Radić.

U NVO Alfa centar kažu da očekuju da Ministarstvo odbrane najavljenom projektu pristupi veoma ozbiljno i temeljito, na prvom mjestu vodeći se interesima države i građana.

Ti prostori opština Šavnik, Mojkovac i Kolašin na području Sinjajevine nikada neće biti kao ranije. Iluzorno je govoriti da neće doći do poremećaja životne sredine i postojećih eko staništa. Osim pribavljenih saglasnosti od lokalnih samouprava u ovim gradovima, potrebne projektne dokumentacije i elaborate, cijeli proces se treba učiniti transparentnijim za svu zainteresovanu javnost”, kazao je direktor Alfa centra, Aleksandar Dedović.

Vlada je na sjednici prošle nedjelje utvrdila da se poligon ne bi koristio od maja do oktobra, kada je aktuelan izdig na katunima.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.