Standard.

ponedjeljak oktobar 22

Crnogorci u Južnoj Americi su naša svijest i savjest na drugom kraju svijeta

Ovako snažna crnogorska emigracija u Južnoj Americi treba pažljiv, sistematičan i istrajan odnos matične države i njenih najodgovornijh institucija, kaže dr Srđa Martinović univerzitetski profesor, autor tri knjige i velikog…

9 hits

nedjelja oktobar 21

"Džaba vam, znam vas prije Instagrama": Od siromašnog pokojnika u odori sa zlatnim vezom do čovjeka s dijagnozom koji KUPUJE…

Ljeba nema da se jede, ali se pokojnik sahranjuje u skupoj odori sa zlatnim vezom. Tako je bilo nekad, i taj običaj je (bio) vrhunac našeg busanja u prsa i…

154 hits

subota oktobar 20

"Da se vidi i zna, ovdje nema širenja i šepurenja": CPC dobila obnovljeni ljetnjikovac kralja Nikole

Rekonstruisani ljetnjikovac kralja Nikole u Nikšiću, sagrađen 1880. godine svečano je otovren i predat na trajno korišćenje Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi. Objekat su otvorili mitropolit Mihailo, ministar kulture Aleksandar Bogdanović i…

240 hits

nedjelja oktobar 21

Pravoslavlje zrelo za reformu

Priznanje Kijevske pravoslavne crkve od Vaseljenske patrijaršije i prekid komunikacije Moskovske patrijaršije sa Vaseljenskom zbog tog čina poremetili su odnose u pravoslavnom svijetu. Ovo priznanje otvara pitanje da li su…

40 hits

nedjelja oktobar 21

Pravoslavlje zrelo za reformu

Objavljeno u: Društvo

 
 
 
 
petak, 10 avgust 2018 18:12

"SPC provocira konflikte u Crnoj Gori, zbog zaštite preduzetničkih interesa i profita dižu političke tenzije"

Fondacija “Sveti Petar Cetinjski”, kao institucija koja je posvećena očuvanju i afirmaciji crnogorskog državnog i nacionalnog identiteta, iskazuje najoštriji protest zbog, kako su saopštili, kontinuirane negatorske, asimilatorske i neprijateljske politike Srpske pravoslavne crkve prema Crnoj Gori.

"SPC, kao jedna od institucija za vođenje velikosrpske i anticrnogorske politike, već decenijama prisvaja ili devastira crnogorsko kulturno-istorijsko nasljeđe, izruguje se sa tradicionalnim vrijednostima Crne Gore i njenom državnom tradicijom, negira crnogorsku identitetsku posebnost, provocira konflikte u Crnoj Gori i pokušava da naruši njen unutrašnji sklad. U duhu takvih namjera, SPC i njena eparhija u Crnoj Gori – Crnogorsko-primorska mitropolija, koristi svaku priliku da se konfrontira sa crnogorskom državom i da je predstavi zemljom u kojoj se ugrožavaju vjerska prava i slobode", navodi se u saopštenju.

Kako dodaju, ovoga puta, kao povod je poslužio nacrt Zakona o vjerskim zajednicama i namjera crnogorske vlasti da novim zakonom reguliše pravni status imovine koju je SPC preuzela od Crnogorske crkve poslije 1918. godine.

"Donošenje ovog zakona, ova političko-vjerska institucija pokušavava predstaviti u javnosti kao atak na njenu imovinu, iako je poznato da SPC, kao institucija koja je stvorena tek 1920. godine, ne može biti vlasnikom imovine koja je prije toga bila u vlasništvu države Crne Gore", kazali su iz Fondacije.

SPC se, kako smatraju, protivi odredbama zakona kojim će se regulisati njena privredna i profiterska djelatnost.

"U namjeri da zaštite svoje preduzetničke interese i profitne kombinacije, čelnici SPC trude se da podignu političke tenzije i da na taj način izvrše pritisak na crnogorsku vlast. Zbog toga oni koriste najprljaviji i najprimitivniji šovinistički rječnik, vrijeđajući vrijednosti i tradiciju zemlje, koju su svi njihovi prethodnici smatrali svojim uzorom", naglašavaju oni.

Prema njihovim riječima, najogoljeniji izraz takve politike prema Crnoj Gori, predstavlja uvredljiva izjava njenog patrijarha Irineja, koji je Crnu Goru uporedio sa ustaškom NDH.

"Uporediti NDH sa Crnom Gorom, u kojoj je podignut prvi narodni ustanak u Evropi protiv fašizma, i koja najdosljednije pripada antifašističkom pokretu – od 1941. do danas, predstavlja vrhunac zlonamjernosti i političke tendencioznosti", ističu iz Fondacije.

"Za Fondaciju 'Sveti Petar Cetinjski' posebno je problematično što se prilikom iznošenja uvreda na račun Crne Gore i njenih tradicionalnih vrijednosti – od multikulturalnosti do antifašizma, čelnici SPC pozivaju na lik i djelo Svetog Petra Cetinjskog, iako u njegovoj ličnosti i političkom djelovanju ne mogu naći ni jedan akt koji bi bio usmjeren protiv stabilnosti i sklada crnogorske države, a posebno ne protiv crnogorskog nacionalnog identiteta. Nemoralno je kada se institucija koja decenijama podržava ideologiju i politiku koja je dovela do ukidanja crnogorske države i detronizacije dinastije Petrović-Njegoš, sada predstavlja njenim zaštitnikom i nasljednikom", zaključuje se u saopštenju Fondacije Sveti Petar Cetinjski.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Posljednji put izmijenjeno petak, 10 avgust 2018 18:26

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.