Standard.

četvrtak avgust 16

Katastrofa u najavi: "Samo da ne prođemo kao ovi iz Đenove"

Na društvenim mrežama pojavile su se fotografije mosta Ujin potok na putu Bar-Ulcinj u Dobrim Vodama, koji predstavlja, kako su čitaoci Standarda kazali “katastrofu u najavi”. Strahovi zbog moguće katastrofe…

115 hits

četvrtak avgust 16

Vojska Crne Gore od danas štiti granicu ka Albaniji

Od danas i pripadnici Vojske Crne Gore štite državnu granicu prema Albaniji, saopšteno je iz Ministarstva odbrane. 

16 hits

četvrtak avgust 16

Eraković: Vratićemo kvalitetne ljekare u Crnu Goru

Direktor Kliničkog centra Crne Gore Jevto Eraković, komentarišući sve češći odlazak ljekara iz Crne Gore, saopštio je da će u saradnji sa Vladom i resornim ministarstvom institucija na čijem je…

50 hits

četvrtak avgust 16

Mijović: Obezbijediti besplatne udžbenike za sve osnovce

Nosilac liste Grupa građana, Saša Mijović, pozvao je ministra prosvjete, Damira Šehovića, da svim učenicima i učenicama osnovnih škola u Crnoj Gori obezbijedi bespatne udžbenike i time im omogući da rasterećenije dočekaju početak…

13 hits

 
 
 
 
petak, 10 avgust 2018 18:12

"SPC provocira konflikte u Crnoj Gori, zbog zaštite preduzetničkih interesa i profita dižu političke tenzije"

Fondacija “Sveti Petar Cetinjski”, kao institucija koja je posvećena očuvanju i afirmaciji crnogorskog državnog i nacionalnog identiteta, iskazuje najoštriji protest zbog, kako su saopštili, kontinuirane negatorske, asimilatorske i neprijateljske politike Srpske pravoslavne crkve prema Crnoj Gori.

"SPC, kao jedna od institucija za vođenje velikosrpske i anticrnogorske politike, već decenijama prisvaja ili devastira crnogorsko kulturno-istorijsko nasljeđe, izruguje se sa tradicionalnim vrijednostima Crne Gore i njenom državnom tradicijom, negira crnogorsku identitetsku posebnost, provocira konflikte u Crnoj Gori i pokušava da naruši njen unutrašnji sklad. U duhu takvih namjera, SPC i njena eparhija u Crnoj Gori – Crnogorsko-primorska mitropolija, koristi svaku priliku da se konfrontira sa crnogorskom državom i da je predstavi zemljom u kojoj se ugrožavaju vjerska prava i slobode", navodi se u saopštenju.

Kako dodaju, ovoga puta, kao povod je poslužio nacrt Zakona o vjerskim zajednicama i namjera crnogorske vlasti da novim zakonom reguliše pravni status imovine koju je SPC preuzela od Crnogorske crkve poslije 1918. godine.

"Donošenje ovog zakona, ova političko-vjerska institucija pokušavava predstaviti u javnosti kao atak na njenu imovinu, iako je poznato da SPC, kao institucija koja je stvorena tek 1920. godine, ne može biti vlasnikom imovine koja je prije toga bila u vlasništvu države Crne Gore", kazali su iz Fondacije.

SPC se, kako smatraju, protivi odredbama zakona kojim će se regulisati njena privredna i profiterska djelatnost.

"U namjeri da zaštite svoje preduzetničke interese i profitne kombinacije, čelnici SPC trude se da podignu političke tenzije i da na taj način izvrše pritisak na crnogorsku vlast. Zbog toga oni koriste najprljaviji i najprimitivniji šovinistički rječnik, vrijeđajući vrijednosti i tradiciju zemlje, koju su svi njihovi prethodnici smatrali svojim uzorom", naglašavaju oni.

Prema njihovim riječima, najogoljeniji izraz takve politike prema Crnoj Gori, predstavlja uvredljiva izjava njenog patrijarha Irineja, koji je Crnu Goru uporedio sa ustaškom NDH.

"Uporediti NDH sa Crnom Gorom, u kojoj je podignut prvi narodni ustanak u Evropi protiv fašizma, i koja najdosljednije pripada antifašističkom pokretu – od 1941. do danas, predstavlja vrhunac zlonamjernosti i političke tendencioznosti", ističu iz Fondacije.

"Za Fondaciju 'Sveti Petar Cetinjski' posebno je problematično što se prilikom iznošenja uvreda na račun Crne Gore i njenih tradicionalnih vrijednosti – od multikulturalnosti do antifašizma, čelnici SPC pozivaju na lik i djelo Svetog Petra Cetinjskog, iako u njegovoj ličnosti i političkom djelovanju ne mogu naći ni jedan akt koji bi bio usmjeren protiv stabilnosti i sklada crnogorske države, a posebno ne protiv crnogorskog nacionalnog identiteta. Nemoralno je kada se institucija koja decenijama podržava ideologiju i politiku koja je dovela do ukidanja crnogorske države i detronizacije dinastije Petrović-Njegoš, sada predstavlja njenim zaštitnikom i nasljednikom", zaključuje se u saopštenju Fondacije Sveti Petar Cetinjski.

Posljednji put izmijenjeno petak, 10 avgust 2018 18:26

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.