Standard.

četvrtak septembar 19

Svadba u Nikšiću se pretvorila u košmar: Prijatelji se posvađali zbog pjesme "Srpkinja je mene majka rodila"

Jedno svadbeno veselje u Nikšiću za tili čas se pretvorilo u košmar. I to sve zbog politike! Dvije porodice, čiju djecu je ljubav spojila, neočekivano su zaratile samo zbog naručene…

5653 hits

četvrtak septembar 19

Crna Gora među 40 najljepših zemalja svijeta

Objavljeno u: Društvo

by Jovana

CONDÉ NAST TRAVELLER, svjetski priznat magazin za putovanja, na svom je popisu 40 najljepših zemalja na svijetu uvrstio Hrvatsku, Crnu Goru i Sloveniju. Tako se Crna Gora našla na listi…

96 hits

četvrtak septembar 19

Država konačno riješila da evidentira svoju imovinu

Država je, sudeći po dokumentu zaključcima koje je dostavila Državnoj revizorskoj instituciji, riješila da uspostavi jedinstveni sistem evidencije državne imovine i registar nepokretnosti. U dokumentu, u koji je Pobjeda imala…

142 hits

srijeda septembar 18

FOTO, VIDEO - Uhapšeni Milačić i Dajković: Policija skidala lidera Prave sa krova službenog auta, upotrijebili biber sprej i ubacili…

Lider Prave Crne Gore Marko Milačić i potpredsjednik stranke Vladislav Dajković uhapšeni su danas u centru Podgorice nakon što su se sukobili sa policijom, koja je pokušala da podigne njihovo…

1883 hits

 
 
 
 
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 545
utorak, 07 novembar 2017 06:35

Ljekari neće u "Komanski most", i oni koji dođu zadrže se samo nekoliko dana

Stanje u Zavodu "Komanski most" znatno je boje nego ranije, u šta su se juče uvjerili članovi skupštinskog Odbora za zdravstvo, ali je i dalje najveći izazov upravi te ustanove angažovanje kadra. Naime, konkurs za Ijekara opšte prakse je već duže otvoren, ali nema zainteresovanih. I oni koji se prijave, kažu, izdrže najduže nekoliko dana.

Da je stanje u JU Zavod "Komanski most" u kojem je trenutno smješteno 115 korisnika znatno poboljšano uvjerili su se juče članovi skupštinskog odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje. Naime, oni su sa predstavnicima ministarstava zdravlja i rada i socijalnog staranja posjetili tu ustanovi i održali sjednicu posvećenu djeci i omladini sa smetnjama u intelektualnom nivou, kao i zbrinjavanju odraslih osoba sa ozbiljnim ograničenjima u socijalnom funkcionisanju zbog teškoća u razvoju.

Iako je, daleke 1976. godine, Zavod bio osmišljen kao ustanova za zbrinjavanje djece i omladine sa umjerenim, težim i teškim smetnjama u intelektualnom razviju kasnije je, podsjetio je predsjednik Odbora Suad Numanović, otvorio vrata i odraslim osobama.

"Zavod ima tri paviljona muški, ženski i dječji i 115 korisnika, od kojih su 60 muškarci i 55 žene. U Zavodu trenutno nema djece, jer je dio maloljetnih štićenika Zavoda izmješten u grupnu kuću u Bijelom Polju, dvoje u Resursni centar, a ostali su zbog godina ostali u ustanovi, ali kao odrasle osobe", istakao je Numanović i dodao da je zdravstvena zaštita štićenika podignuta na viši nivo.

Ono što ohrabruje je, naglašava, činjenica da je Zavod našao način da najteže oblike autizma smjesti u svojim prostorijama.

"Paviljon C u kojem su bila smještena djeca adaptiran je i prilagođen potrebama osoba sa autizmom. Pitanje je dana kada će štićenici, njih 12 sa najtežim oblikom autizma, biti smješteni u njemu jer je sve spremno" kazao je Numanović.

Međutim, i pored poboljšanih uslova, u Zavodu borave osobe sa ozbiljnim teškoćama u razvoju, koje iziskuju ozbiljnu njegu, zbog čega godinama upravi ustanove ne polazi za rukom da pronađe osoblje koje bi duže radilo u Zavodu.

Naime, direktor Zavoda Vaselj Dušaj juče je kazao da im je neophodan ljekar opšte prakse, te da je za to radno mjesto konkurs otvoren, ali da nema zainteresovanih.

"Kod nas su smještene osobe koje su 100 odsto slijepe ili 100 odsto nepokretne i koje zbog toga iziskuju veliku njegu. Nama sada treba ljekar opšte prakse koji bi duže ostajao u ustanovi. Na konkurs koji smo bili raspisali javila se mlada doktorica koja je izdržala svega tri dana. Konkurs je otvoren i dalje, ali nema zainteresovanih", kazao je Dušaj.

On je kazao da je sljedeći korak registracija ambulante koja još nije završena.

"U obavezi smo da je registrujemo i to nam je potvrdila sanitarna inspekcija koja nas dva puta godišnje posjećuje. Imamo prostorije za dvije ambulante, ali registracija još nije završena", kazao je Dušaj, apelujući na poslanike i predstavnike Ministarstva zdravlja da pronađu rješenje.

Generalna direktorica Direktorata za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite i unapređenje ljudskih resursa u zdravstvu dr Vesna Miranović predložila je kao rješenje da ambulanta u okviru Zavoda bude ispostava Doma zdravlja Podgorica, jer će samo na taj način imati mogućnost, kako je rekla, da pišu recepte i upute.

"Tako se u potpunosti može fakturisati svaka usluga prema Fondu zdravstva", predložila je Miranović.

Državna sekretarka Ministarstva rada i socijalnog staranja Vukica Jelić istakla je da se usluge moraju pružati objedinjeno i integrisano jer jedino na taj način daju najbolje rezultate.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.