Standard.

ponedjeljak novembar 19

Podgoričani ogorčeni zbog učestalog nestanka struje; CEDIS: Nije do nas, pazite kablove!

Nakon što se u dva dana zapalila ista trafostanica u Podgorici, ogorčeni stanari obližnje zgrade, koji su bili satima bez struje poručuju da takve situacije ne mogu biti uobičajene te…

69 hits

ponedjeljak novembar 19

Formirana komisija za provjeru Bečićevog rada: Da li je plagijat utvrdiće stručnjaci iz Srbije i Hrvatske

Vijeće Ekonomskog fakulteta formiralo je komisiju za provjeru autentičnosti magistarskog rada predsjednika Demokratske Crne Gore Alekse Bečića, koju čine stručnjaci iz Srbije i Hrvatske.

42 hits

ponedjeljak novembar 19

Podgorička naselja ponovo bez struje

Zbog kvara na kablu “Ruske kule” iz trafostanice PG4 bez napona je dio korisnika Bloka VI, Blok IX, Ruskih kula i Dalmatinske.

21 hits

ponedjeljak novembar 19

Podgorička naselja ponovo bez struje

Objavljeno u: Društvo

ponedjeljak novembar 19

Jedan od najopasnijih poslova na svijetu: Deaktivirao 50 bombi, najteža imala skoro dva kg TNT-a

Deaktiviranje eksplozivnih naprava jedan je od najrizičnih poslova koji u Upravi policije obavljaju službenici Grupe za antiterorističke preglede Tima za protivdiverzionu zaštitu. Oni obavljaju jedan od tri najrizičnija posla na…

84 hits

 
 
 
 
subota, 18 avgust 2018 08:10

"Odluke Podgoričke skupštine i danas predstavljaju potencijalni izvor nestabilnosti"

Odluke Podgoričke skupštine i danas, 100 godina kasnije, predstavljaju potencijalni izvor nestabilnosti. Ove godine, još i više nego prethodnih, najavom Srpskog nacionalnog savjeta da priprema veliku svečanost.

Za crnogorskog istoričara Milana Šćekića, proslava datuma koji je označio kraj nezavisnosti sopstvene države i svrgavanje nacionalne dinastije jedinstven je primjer u svijetu.

U intervjuu Vikend novinama Šćekić kaže da je upravo Podgorička skupština polazna tačka svih crnogorskih podjela.

“Priča o Podgoričkoj skupštini je odavno izmještena sa naučnog na politički teren, stoga se bojim da “potencijalnih izvora nestabilnosti” neće manjkati ni ubuduće kada je ova problematika u pitanju. Što se tiče namjere države da zabrani održavanje proslave stogodišnjice Podgoričke skupštine, mislim da se time neće postići mnogo. Oni koji ovaj događaj žele da obilježe, naći će načina da to urade, uostalom, kao i svih prethodnih godina”, rekao je Šćekić.

Prema njegovim riječima najveći problem je što je tu dio društva koji želi da proslavlja kraj nezavisnosti sopstvene države i svrgavanje svoje nacionalne dinastije. 

“Mislim da nema naroda u svijetu koji takve datume proslavlja. I što je poseban paradoks, dio crnogorskog društva koji slavi nestanak sopstvene države, sebe smatra tradicionalnim konstitutivnim i državotvornim narodom u Crnoj Gori. Navedite mi zemlju gdje tako nešto postoji! Zato mislim da je Podgorička skupština polazna tačka svih crnogorskih podjela. Na jednoj strani su oni koji nestanak sopstvene države smatraju tragičnim događajem, a na drugoj oni koji to smatraju praznikom. Mislim da je nemoguće pomiriti takve krajnosti. I tu nije problem u naučnom tumačenju 1918. godine, nego u mentalitetu”, navodi on.

Na pitanje ukoliko Srpski nacionalni savjet ipak pokuša da organizuje proslavu 100 godina  skupštine, kakva bi poruka time bila poslata državi i građanima, Šćekić kaže da ukoliko se budu ignorisale odluke Vlade problema će nesumnjivo biti.

“Kao građanin Crne Gore ne bih volio da do toga dođe, jer to nije dobro za crnogorsko društvo. Po tom pitanju nam najmanje trebaju tenzije. Nasušno su nam potrebni dijalog i razumni ljudi, za koje vjerujem da postoje i u Vladi i SNS. Ako se ovaj problem ne riješi na obostrano zadovoljstvo, bojim se da podjelama nećemo gledati kraja narednih stotinu godina. Vjerujem da to nikome nije u interesu”, smatra on.

Šćekić ističe da, srpski istoričari neće da priznaju da je Crnoj Gori 1918. nanijeta teška nepravda. Lakše im je da osuđuju Jovana Plamenca i njegov pokret i licitiraju sa brojem vojnika u Crnoj Gori

“A što je taj isti Jovan Plamenac kao ministar crnogorske vlade sedam godina ranije zagovarao stvaranje Velike Srbije, njih ne interesuje. Ali će vam kao iz topa saopštiti da je on separatista i da je njegov pokret podržavala Italija. Pritom zaboravljaju da su se ti “separatisti” 1914. vrlo rado odazvali pozivu ,,u sveti rat za slobodu Srpstva i Jugoslovenstva”. Šta je bio razlog da za tako kratko vrijeme radikalno promijene mišljenje neke naše kolege u Beogradu, ne znam. Sva sreća pa svi ne misle tako”, zaključuje Ščekić.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.