Standard.

petak oktobar 18

Marković uručio nagradu Komune Slobodanu Čukiću

Objavljeno u: Društvo

by Jovana

Premijer Duško Marković uručio je godišnju nagradu časopisa Komuna uredniku, esejisti i filosofu Slobodanu Čukiću. Kako je Marković kazao, sam proces evropeizacije nije suprotan tradiciji, a istorija i kultura svih…

316 hits

subota oktobar 19

Javni interes je da se novine prodaju nedjeljom

Smisao i svrha izuzetka iz člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini koji se odnosi na rad nedjeljom i u dane praznika u kioscima za prodaju novina bila je da se…

211 hits

subota oktobar 19

Danas sunčano, do 25 stepeni

U našoj zemlji danas sunčano i toplo. Samo se tokom jutra na sjeveru očekuje maglovito i hladno. Vjetar slab, jugozapadni.

203 hits

subota oktobar 19

Danas sunčano, do 25 stepeni

Objavljeno u: Društvo

subota oktobar 19

Putevi suvi, evo gdje će saobraćaj biti zatvoren

U Crnoj Gori jutros se saobraća po suvim putevima, saopštili su iz Auto moto saveza i vozačima savjetovali opreznu vožnju, prilagođenu vremenskim i saobraćajnim uslovima.

202 hits

 
 
 
 
četvrtak, 30 avgust 2018 10:53

Oko 80 mališana koristi usluge Resursnog centra za djecu i mlade Podgorica

Usluge različitih programa u Resursnom centru za djecu i mlade „Podgorica“ koristi oko osamdesetoro djece sa posebnim obrazovnim potrebama, a crnogorsko društvo treba da ulaže snagu u otklanjanje stereotipa i predrasuda, kao i da ih osposobi za svakodnevne ativnosti, kazala je u intervjuu za PR Centar te javne ustanove, Mirjana Popović.

U toj ustanovi se, naglasila je, sprovodi osnovno i srednje obrazovanje, poseban program za djecu sa kombinovanim smetnjama i program rane intervencije.

“Imamo ukupno 79-oro djece. Ali, u Resursnom centru se djeca upisuju na osnovu rješenja Komisije za usmjeravanje, tako da rješenje može da dođe i tokom septembra, za određeno dijete. Tako da i tokom septembra, možemo da upišemo dijete na navedene programe”, rekla je Popović.

Ona je objasnila da su djeca, koja u toj ustanovi pohađaju osnovno i srednje obrazovanje, a nijesu iz Podgorice, smještena u internatu.

“Internatska zgrada je stariji montažni objekat. Ali, mi se trudimo da zadovoljimo sve standarde koji su potrebni da bi se djeca osjećala prijatno i ugodno i da bi njihov boravak ovdje bio što kvalitetniji. Ovdje borave djeca iz Bijelog Polja, Herceg Novog, Pljevalja i ovo je njihova druga kuća. Sa njima rade vaspitači, nastavnici i stručnjaci. U internatu je petoro djece”, navela je Popović.

Kada je riječ o kadrovskoj strukturi, kako je pojasnila, postoji podrška Ministarstva prosvjete, kada je u pitanju angažovanje stručnjaka različitih profila u okviru različitih programa.

„Imamo različite profile defektologa, somatopeda, tiflologa, logopeda, fizioterapeuta. Znači, postoji cijeli tim, koji radi sa djecom, kako na individualnom, tako i na grupnom nivou“, objasnila je Popović.

Ona je rekla da se škola JU Resursni centar za djecu i mlade „Podgorica” rekonstruiše, u okviru Programa energetske efikasnosti u javnim zgradama i da bi, kako je dodala, do 10. septembra trebalo da se usele, što će riješiti njihove probleme sa grijanjem prostorija i toaletima koji nisu bili prilagođeni za djecu sa tjelesnim smetnjama.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.