Standard.

petak oktobar 18

Marković uručio nagradu Komune Slobodanu Čukiću

Objavljeno u: Društvo

by Jovana

Premijer Duško Marković uručio je godišnju nagradu časopisa Komuna uredniku, esejisti i filosofu Slobodanu Čukiću. Kako je Marković kazao, sam proces evropeizacije nije suprotan tradiciji, a istorija i kultura svih…

310 hits

subota oktobar 19

Javni interes je da se novine prodaju nedjeljom

Smisao i svrha izuzetka iz člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini koji se odnosi na rad nedjeljom i u dane praznika u kioscima za prodaju novina bila je da se…

205 hits

subota oktobar 19

Danas sunčano, do 25 stepeni

U našoj zemlji danas sunčano i toplo. Samo se tokom jutra na sjeveru očekuje maglovito i hladno. Vjetar slab, jugozapadni.

197 hits

subota oktobar 19

Danas sunčano, do 25 stepeni

Objavljeno u: Društvo

subota oktobar 19

Putevi suvi, evo gdje će saobraćaj biti zatvoren

U Crnoj Gori jutros se saobraća po suvim putevima, saopštili su iz Auto moto saveza i vozačima savjetovali opreznu vožnju, prilagođenu vremenskim i saobraćajnim uslovima.

196 hits

 
 
 
 
četvrtak, 30 avgust 2018 16:00

Marko Pogačar ovogodišnji dobitnik nagrade Risto Ratković

Hrvatski pjesnik Marko Pogačar ovogodišnji je dobitnik prestižne međunarodne književne nagrade “Risto Ratković”, koja se dodjeljuje u okviru manifestacije "Ratkovićeve večeri poezije". Ova manifestacija će se po 48. put održati u Bijelom Polju od 3. do 5. septembra.

U regionalnom kontesktu “Risto Ratković” je ako ne jedina, ono najznačajnija nagrada, koja privlači sve pisce iz regiona, a ove godine za najbolju knjigu u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini proglašena je “Zemlja, zemlja” Marka Pogačara.

Kako je na jučerašnjoj konferenciji za novinere saopštio predsjednik ovogodišnjeg žirija, Andrej Nikolaidis, kosmopolitski duh i duboki filizofski uvidi izdvojili su Marka Pogačara.

“Marko Pogačar je jedan od najvažnijih stvaralaca postjugoslovenske književnosti. Predanost poeziji, vanserijska vještina u jeziku i filozofski duh karatkerišu cijeli opus Marka Pogačara, pa tako i ovu knjigu “Zemlja, zemlja” i zaista je zaslužio ovu nagradu”, kazao je Nikolaidis.

Obrazlažući odluku, Nikoladis je istakao da je žiri ove godine imao jako težak zadatak i da je pristiglo mnogo izvrsnih knjiga.

“Zaista je bilo teško odabrati najboljeg i nijanse su odlučile dobitnika. U tom najužem izboru našao se i Hadžem Hajdarević “Kiša rujanka ušiva rasute nerve”, Monika Herceg “Početne koordinate”, Dejan Ilić “Dolina pistos” i Miroslav MIćanović “Obrt za pranje perja”. Sve su to sjajni književnici i odlična djela, ali ipak članovi žirija i ja vjerujemo da smo donijeli najbolju odluku”, kazao je Nikolaidis.

Iako nije želio da sopšti ime dobitnika nagrade u konkurenciji pjesnika do 27 godina, Nikolaidis je saopštio da su nakon glasanja on članovi žirija Lena Ruth Stefanović (CG), Dobrivoje Stanojević (Srbija), Sinan Gudžević (Hrvatska) i Nedžad Ibrahimović (Bosna i Hercegovina) odličili da u najuži izbor uđu pjesme koje su pristigle pod šiframa.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.