Standard.

subota avgust 17

Prijava protiv organizatora skupa na Cijevni: Zakone svi moraju da poštuju

Objavljeno u: Društvo

by Samir

Ministarstvo kulture podnijeće prijavu protiv organizatora javnog skupa u Tragaji na obali Cijevne na kojem je bila istaknuta samo albanska zastava.

8 hits

subota avgust 17

Knjige u prodaji od ponedjeljka 26. avgusta

Objavljeno u: Društvo

by Samir

Distribucija kompleta udžbenika počeće najkasnije u ponedjeljak, a prodaja, kako su i ranije najavili iz Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, počinje 26. avgusta.

6 hits

subota avgust 17

Vandali oskrnavili objekat CPC u Nikšiću, Episkop Boris poručio: Svoji smo na svome, znamo ko su nalogodavci

Objavljeno u: Društvo

by Samir

Nepoznati počinioci oskrnavili su u noći između četvrtka i petka objekat Crnogorske pravoslavne crkve u Nikšiću grafitima neprimjerene sadržine i ispisanim ocilima po zidovima i vratima. Vladika Boris, episkop ostroškonikšićki Crnogorske…

10 hits

petak avgust 16

Na Durmitoru spašena državljanka Irske, u toku njen transport ka Žabljaku

Pripadnici Gorske službe spašavanja Crne Gore uspješno su završili spasilačku akciju na Durmitoru, u kojoj je državljanka Irske Amanda Finnegan (33) prilikom planinarenja sa grupom sunarodnika zadobila povredu lijeve noge.

29 hits

 
 
 
 
četvrtak, 30 avgust 2018 16:00

Marko Pogačar ovogodišnji dobitnik nagrade Risto Ratković

Hrvatski pjesnik Marko Pogačar ovogodišnji je dobitnik prestižne međunarodne književne nagrade “Risto Ratković”, koja se dodjeljuje u okviru manifestacije "Ratkovićeve večeri poezije". Ova manifestacija će se po 48. put održati u Bijelom Polju od 3. do 5. septembra.

U regionalnom kontesktu “Risto Ratković” je ako ne jedina, ono najznačajnija nagrada, koja privlači sve pisce iz regiona, a ove godine za najbolju knjigu u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini proglašena je “Zemlja, zemlja” Marka Pogačara.

Kako je na jučerašnjoj konferenciji za novinere saopštio predsjednik ovogodišnjeg žirija, Andrej Nikolaidis, kosmopolitski duh i duboki filizofski uvidi izdvojili su Marka Pogačara.

“Marko Pogačar je jedan od najvažnijih stvaralaca postjugoslovenske književnosti. Predanost poeziji, vanserijska vještina u jeziku i filozofski duh karatkerišu cijeli opus Marka Pogačara, pa tako i ovu knjigu “Zemlja, zemlja” i zaista je zaslužio ovu nagradu”, kazao je Nikolaidis.

Obrazlažući odluku, Nikoladis je istakao da je žiri ove godine imao jako težak zadatak i da je pristiglo mnogo izvrsnih knjiga.

“Zaista je bilo teško odabrati najboljeg i nijanse su odlučile dobitnika. U tom najužem izboru našao se i Hadžem Hajdarević “Kiša rujanka ušiva rasute nerve”, Monika Herceg “Početne koordinate”, Dejan Ilić “Dolina pistos” i Miroslav MIćanović “Obrt za pranje perja”. Sve su to sjajni književnici i odlična djela, ali ipak članovi žirija i ja vjerujemo da smo donijeli najbolju odluku”, kazao je Nikolaidis.

Iako nije želio da sopšti ime dobitnika nagrade u konkurenciji pjesnika do 27 godina, Nikolaidis je saopštio da su nakon glasanja on članovi žirija Lena Ruth Stefanović (CG), Dobrivoje Stanojević (Srbija), Sinan Gudžević (Hrvatska) i Nedžad Ibrahimović (Bosna i Hercegovina) odličili da u najuži izbor uđu pjesme koje su pristigle pod šiframa.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.