Standard.

petak oktobar 18

Marković uručio nagradu Komune Slobodanu Čukiću

Objavljeno u: Društvo

by Jovana

Premijer Duško Marković uručio je godišnju nagradu časopisa Komuna uredniku, esejisti i filosofu Slobodanu Čukiću. Kako je Marković kazao, sam proces evropeizacije nije suprotan tradiciji, a istorija i kultura svih…

312 hits

subota oktobar 19

Javni interes je da se novine prodaju nedjeljom

Smisao i svrha izuzetka iz člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini koji se odnosi na rad nedjeljom i u dane praznika u kioscima za prodaju novina bila je da se…

207 hits

subota oktobar 19

Danas sunčano, do 25 stepeni

U našoj zemlji danas sunčano i toplo. Samo se tokom jutra na sjeveru očekuje maglovito i hladno. Vjetar slab, jugozapadni.

199 hits

subota oktobar 19

Danas sunčano, do 25 stepeni

Objavljeno u: Društvo

subota oktobar 19

Putevi suvi, evo gdje će saobraćaj biti zatvoren

U Crnoj Gori jutros se saobraća po suvim putevima, saopštili su iz Auto moto saveza i vozačima savjetovali opreznu vožnju, prilagođenu vremenskim i saobraćajnim uslovima.

198 hits

 
 
 
 
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 545
petak, 31 avgust 2018 07:25

Crnogorski vojnici idu u Letoniju, a možda i u Irak

Ministarstvo odbrane Ministarstvo odbrane

Jedno izviđačko odjeljenje Vojske Crne Gore i jedan štabni oficir biće raspoređeni u NATO misiji u Letoniji, u okviru izviđačkog voda Vojske Republike Slovenije, a pod kanadskom komandom. Angažovanje izviđačkog odjeljenja biće realizovano od početka 2019. godine, po principu rotacije, na period od šest mjeseci, a sredstva u visini od skoro 400.000 za učešće pripadnika Vojske Crne Gore u ojačanom prisustvu NATO-a u Letoniji obezbijediće se iz budžeta za 2019. godinu.

To piše u informaciji o pristupanju Ministarstva odbrane Crne Gore Tehničkom sporazumu između Ministarstva odbrane Republike Letonije i Ministarstva nacionalne odbrane Kanade i kanadskih Oružanih snaga o ojačanom prisustvu NATO-a u Letoniji i pružanju podrške države domaćina i drugim obavezama, piše Pobjeda.

Kako bi navedeni angažman pripadnika Vojske Crne Gore bio pravno regulisan, u dokumentu piše da je potrebno da Ministarstvo odbrane pristupi Tehničkom sporazumu između Ministarstva odbrane Republike Letonije i Ministarstva nacionalne odbrane Republike Kanade i kanadskih Oružanih snaga o ojačanom prisustvu NATO-a u Letoniji i pružanju podrške države domaćina i drugim obavezama.

"Raspoređivanjem izviđačkog odjeljenja u borbenoj grupi u Letoniji, Vojska Crne Gore će dodatno unaprijediti saradnju i povjerenje sa oružanim snagama savezničkih zemalja angažovanih na ovom zadatku, dostići veći nivo obučenosti, steći nova iskustva i znanja u oblasti aktivnosti izviđačkih jedinica, kao i unaprijediti usvajanje potrebnih NATO standarda i procedura, čime će povećati svoje operativne sposobnosti i interoperabilnost", navodi se u informaciji. Dodaje se i da je Vlada prihvatila Tehnički sporazum i ovlastila pukovnika Svetozara Brajkovića da potpiše izjavu o namjeri i notu o pristupanju Ministarstva odbrane Tehničkom sporazumu.

 Kada je u pitanju učešće vojske u misiji u Iraku, što je ranije najavljeno sa visokih državnih adresa, iz Ministarstva odbrane kažu da detalji još nijesu poznati.

"Na Samitu u Briselu donijeta je odluka o pokretanju nove NATO trening misije u Iraku, čiji će mandat biti obuka i usavršavanje iračkih snaga bezbjednosti, u cilju prevencije ponovne pojave terorističkih grupa. Kako se Crna Gora, članstvom u NATO, opredijelila da odgovorno učestvuje u donošenju i sprovođenju odluka Alijanse, postoji mogućnost da pripadnici Vojske Crne Gore participiraju i u ovoj misiji", kazali su Pobjedi iz resora Predraga Boškovića.

Dodaju da će odluku o mogućem upućivanju pripadnika VCG donijeti u saradnji sa saveznicima.

"Budući da je nova misija u fazi pripreme, te da još nije preciziran datum njenog početka, Ministarstvo odbrane će odluku o mogućem upućivanju, kao i ostale pojedinosti učešća naših vojnika u Iraku, donijeti u saradnji sa ostalim NATO saveznicima, nakon što budu poznati konkretniji detalji nove NATO trening misije u Iraku", zaključili su iz Ministarsva odbrane.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je na ovogodišnjem NATO samitu najavio učešće crnogorskih vojnika u misijama u Letoniji i Iraku.

"Riječ je o raspoređivanju snaga u okviru našeg NATO prostora i u obavezi su sve države članice da participiraju u tim snagama. Ono što vam u ovom trenutku mogu kazati jeste da je naša namjera da budemo sastavni dio određenih formacija zajedno sa Slovenijom - rekao je Đukanović govoreći o misiji u Letoniji. Na pitanje o učešću u misiji u Iraku, Đukanović je kazao da je u pitanju trening misija. - Namjera je da se formira trening misija u Iraku, a svi ostali detalji će tek biti utvrđeni u narednom periodu. Naša namjera je da svakako učestvujemo u i trening misiji u Iraku. Mi želimo da u punoj mjeri participiramo u svim obavezama i u svim pravima koja proističu iz članstva", kazao je Đukanović.

"Mi mislimo da će i ta misija, posebno zato što ima karakter trening misije, doprinijeti određenim ciljevima koje NATO ima u tom regionu i da Crna Gora treba svojim učešćem da doprinese i tom uspjehu", rekao je tada crnogorski predsjednik.

Crnogorski vojnici već učestvuju u misiji „Odlučna podrška“ u Avganistanu, a dva pripadnika VCG biće u novembru upućena u misiju KFOR na Kosovu.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.