Standard.

ponedjeljak septembar 24

Nova pravila: U Crnu Goru se mogu uvoziti samo automobili sa EURO 4 standardom motora ili noviji modeli

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva je izradilo izmjene i dopune Pravilnika o tehničkim zahtjevima za vozila koja se uvoze ili prvi put stavljaju na tržište u Crnoj Gori u dijelu bezbjednosno…

75 hits

ponedjeljak septembar 24

Skoro svako drugo dijete u CG ima problema sa viškom kilograma: Najveća odgovornost je na roditeljima

Oko 40 odsto djevojčica i dječaka u Crnoj Gori, dakle skoro svako drugo dijete, ima problem sa prekomjernom tjelesnom masom ili je gojazno, rezultati su istraživanja Instituta za javno zdravlje…

60 hits

ponedjeljak septembar 24

Za čitav park: CGES donirao 3.262 eura za projekat "Moje drvo"

Crnogorski elektroprenosni sistem donirao je 3.262 eura za učešće u projktu “Moje drvo” i na taj način će, kupovinom 22 sadnice, opremiti čitavu lokaciju u Ulici Kralja Nikole u Podgorici.

15 hits

ponedjeljak septembar 24

Bijela kuga hara u 17 opština

Negativan prirodni priraštaj, bijela kuga, u prvoj polovini 2018. godine zabilježen je u čak 17 od 23 opštine u Crnoj Gori, pokazuju podaci Zavoda za statistiku (Monstat). Broj rođenih je…

14 hits

ponedjeljak septembar 24

Bijela kuga hara u 17 opština

Objavljeno u: Društvo

 
 
 
 
petak, 14 septembar 2018 07:51

Još se ne zna da li je plagirao ili ne, Pešić: Kontrola Bečićevog rada može da se uradi za dan

Proces provjere autentičnosti magistarskog rada lidera Demokrata Alekse Bečićaje u toku, kratko je sa Univerziteta Crne Gore odgovoreno na upit Pobjede pa je izostao odgovor zašto, nakon skoro pet mjeseci, javnost još čeka da čuje da li je ovaj javni funkcioner plagirao rad ili ne.

Iz institucije uslijedilo je birokratsko pojašnjenje da u ovom predmetu “nadležni organi i tijela zadužena za sprečavanje plagijata i očuvanje integriteta akademske zajednice realizuju radnje u skladu sa propisanom procedurom”.

Kako su zvanično sa UCG izostali konkretni odgovori na pitanja Pobjede, adresirali su ih na rektora ove visokoobrazovne institucije Danila Nikolića. Kako je moguće da je UCG potrebno skoro mjesec da kroz softver protiv plagijarizma provjeri autentičnost Bečićevog rada, kada se, prema saznanjima Pobjede, taj posao može obaviti za dan. Pobjeda je pitala i rektora Nikolića ocijeni da li je, zbog dugotrajne procedure, narušen imidž Univerziteta, Ekonomskog fakulteta, Bečićevog mentora, profesora dr Milana Lakićevića, ali i Alekse Bečića?

Na pitanja Pobjede rektor UCG nije još odgovorio, kao ni dekan Ekonomskog fakulteta Nikola Milović kojeg su, između ostalog, pitali zašto ova ustanova nije provjerila je li Bečić prepisao rad ili ne, već je samo stidljivo saopštila da je “u redu procedura njegove odbrane”.

Stavljanje ovakvih pitanja “pod tepih”, prema riječima bivšeg predsjednika Naučnog odbora i profesora na Prirodno-matematičkom fakultetu UCG Vladimira Pešića, nije dobro. On kaže da se na ovaj način pokazuje koliko je neko ozbiljan da se suoči sa veoma važnim pitanjem, kao što je pojava plagijarizma kod funkcionera.

“Potrebna je odgovornost prema javnosti da se odgovori na pitanje autentičnosti Bečićevog rada… Na ovom primjeru se pokazuje koliko se jedna institucija boji za ono što je deklarativno interes Univerziteta, interes države, kao i misija jednog fakulteta da može u bilo kom trenutku da izađe u javnosti i kaže da je urađeno ono što je potrebno na najbolji mogući način. Javnost treba da insistira da dobije odgovor na takva pitanja”, naglasio je Pešić.

Kao neko ko je za vrijeme obavljanja funkcije čelnika Naučnog odbora UCG upravljao sa nabavljenim softverom protiv plagijarizma, ističe sa uvjerenjem da se za vrlo kratko vrijeme može provjeriti je li u ovom slučaju sve u redu ili ne.

“Kontrola Bečićevog rada može da se uradi za dan”, izričit je dr Pešić.

Sporni rad lidera Demokrata u žiži je još od 20. aprila. Tada je nevladina organizacija Centar za akademski integritet objelodanila podatak pilot istraživanje da je njegov rad plagijat, pojašnjavajući da su ga provukli kroz softver turnitin, te da se ispostavilo da ima 44 odsto preklapanja sa drugim radovima.

Kazali su tada i da je analizom utvrđeno da je Bečić mahom preuzimao djelove djela drugih autora. Lider Demokrata je potom negirao ove optužbe nazivajući ih “udbaškom podmetačinom”.

Predsjednik Centra za akadademski integritet Mitar Đukanović nije dovodio u pitanje istinitost njegovog istraživanja zbog čega je pred Osnovnim državnim tužilaštvom u Podgorici protiv Bečića podnio krivičnu prijavu, ali je ovaj organ odbacio uz pojašnjenje da je nastupila zastarjelost, jer je magistarski odbranjen 2014. godine.

Sa Univerziteta uslijedilo je obećavajuće saopštenje da će učiniti sve, u granicama njiho ve nadležnosti, da ispitaju sporni magistarski rad. Rekli su da će sačekati prevashodno izjašnjenje Ekonomskog fakulteta, na kom ga je Bečić odbranio.

Tek nakon skoro tri mjeseca, 12. jula, rukovodstvo tog fakulteta obavijestilo je Univerzitet da su ispitali proceduru odbrane, za koju se ispostavilo da je u redu. Univerzitet je potom saopštio da će se u ovu priču uključiti i Senat koji će, kako su tada rekli, preuzeti radnje kako bi rasvijetlili ovaj slučaj.

Prema nezvaničnim saznanjima Pobjede, senatori još nijesu vijećali o tome. To pitanje na ranijim sjednicama nije bilo uvršteno kao tačka dnevnog reda, niti ima najava da će uopšte biti.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.