Standard.

nedjelja januar 20

Sjutra oglas za dobrovoljno služenje vojnog roka

Ministarstvo odbrane sjutra objavljuje oglas za dobrovoljno služenje vojnog roka. Kao što je već najavljivano, oglas se raspisuje za 50 mjesta, a mogu se prijaviti crnogorski državljani, starosti od 18…

23 hits

nedjelja januar 20

Adrenalinski turizam je hit u svijetu, a Crna Gora je idealna za avanturiste i ljubitelje drugačije vrste odmora!

Crna Gora jedna je od najastraktivnijih turističkih destinacija na svijetu, dok je adrenalinski turizam novi adut naše zemlje u čiji se uspjeh ne sumnja. Iskusni crnogorski spasilac, planinar i alpinista,…

41 hits

nedjelja januar 20

Amfilohije: U Crnoj Gori vlada okupatorsko pismo, to je sramno

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije poručio je mještanima Rijeke Crnojevića da "ako hoće da budu nasljednici svojih predaka, čuvaju ćirilicu". Amfilohije je juče u Rijeci Crnojevića prisustvovao Bogojavljenskom plivanju za Časni…

93 hits

nedjelja januar 20

Popodne bez padavina u većem dijelu države

U Crnoj Gori danas će biti promjenljivo do pretežno oblačno, uglavnom tokom prijepodneva mjestimično se očekuju padavine, a u popodnevnim satima u većem dijelu države biće suvo.

15 hits

 
 
 
 
petak, 14 septembar 2018 10:33

Nakon što ga je CNP odbilo, Vuksanović ne odustaje: Očekivano, ali nas nećete spriječiti da proslavimo vijek od Podgoričke skupštine

Predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Momčilo Vuksanović je izgleda veoma odlučan da, uprkos protivljenju državnih institucija i većine crnogorske javnosti, po svaku cijenu organizuje proslavu stogodišnjice Podgoričke skupštine. Nakon što je CNP odbilo zahtjev Vuksanovića da im se u periodu od 25. novembra do 5. decembra, u jednom večernjem terminu od 19 do 22 sata, omogući korišćenje velike sale, za obilježavanja ovog “jubileja”, predsjednik SNS-a je saopštio da ga to neće spriječiti da organizuje proslavu.

Vuksanović, koji se u saopštenju za medije direktno obratio direktorici CNP_a Zorani Kralj, kazao je da je očekivao da će ga CNP odbiti, jer je, kako je istakao, odnos državnih institucija prema srpskom narodu u Crnoj Gori “prepoznat kao zao i diskriminatorski”.

“Naš zahtjev nije bio provokacija, već nada da može doći do prevazilaženja očiglednih razlika između jednorodnog naroda, naročito po pitanju identiteta. Ali Crnogorci su rođenoj braći pretpostavili uticaj stranih faktora i manjinske narode, pa raznim metodama nemilosrdno brišu tragove svojih predaka i gone svoje najbliže. Srpski narod u Crnoj Gori je izuzetno vitalan i neće zaboraviti ko je. Obilježavaće svoje praznike i sa poštovanjem čuvati od zaborava viševjekovnu srpsku tradiciju Crne Gore”, saopštio je Vuksanović i poručio da će “vrijeme sigurno učiniti svoje i Crna Gora će ponovo biti slobodna”.

cnppe

Kao razlog što SNS-u nije dozvoljeno da koriste prostorije pozorišta za proslavu stogodišnjice Podgoričke skupštine, naveden je politički kontekst događaja koji je kako je kazala direktorica CNP-a Zorana Kralj, predmet polemika i podjela u crnogorskom društvu.

"Povodom Vašeg zahtjeva da koristite Veliku scenu Crnogorskog narodnog pozorišta za obilježavanje jubileja Podgoričke skupštine, obavještavam Vas da isti ne možemo odobriti imajući u vidu djelatnost CNP-a kao nacionalnog teatra i prirodu događaja koji želite da obilježite. Osnovna djelatnost CNP-a je realizacija umjetničkih i kulturnih programa i sadržaja koji reprezentuju nacionalnu savremenu umjetničku produkciju u skladu sa programskom i repertoarskom orijentacijom i koncepcijom. S obzirom na to da događaj koji planirate ima izrazito politički kontekst i predmet je podjela i polemika u crnogorskom društvu, smatram da scena CNP-a nije mjesto za realizaciju ovakvih događaja", kazala je juče Kralj.

Vuksanović je u ranijem obraćanju rukovodstvu CNP-a, poručio da mu je “veoma stalo da se ova manifestacija održi u Crnogorskom narodnom pozorištu, kako bi Srbi, konačno počeli sarađivati sa državnim institucijama, što je do sada bio veoma rijedak slučaj”.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Posljednji put izmijenjeno petak, 14 septembar 2018 10:32

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.