Standard.

srijeda novembar 13

(FOTO) Ekipa Standarda u posjeti Medresi: Škola od puberteta do identiteta, Teološki fakultet nastavi samo 10 odsto đaka

Prvo školsko zvono u Medresi "Mehmed Fatih" začulo se 6. oktobra 2008 godine, a te školske godine nastavu je pohađalo 64 učenika. Ekipa portala Standard obišla je Medresu i razgovarala…

312 hits

srijeda novembar 13

Od Mojkovca do Đurđevića Tare se i dalje ne može

Saobraćaj na putu Mojkovac - Đurđevića Tara i dalje obustavljen za sve vrste vozila, saopšteno je u Auto-moto savezu Crne Gore.

116 hits

utorak novembar 12

Za šesnaest mjeseci legalizovano 734 objekta

Po Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata dosad su legalizovana 734 nelegalno sagrađena objekta, a od 51.000 podnijetih zahtjeva obrađena su 33.144, saopštio je juče sekretar Ministarstva održivog razvoja…

123 hits

utorak novembar 12

Put Mojkovac - Đurđevića Tara i dalje zatvoren

U Crnoj Gori jutros se saobraća po mokrim i klizavim putevima uz smanjenu vidljivost, kazali su iz Auto moto saveza Crne Gore (AMSCG) i dodali da je saobraćaj na putu…

123 hits

 
 
 
 
nedjelja, 23 septembar 2018 22:00

Amfilohije: Đukanovića doživljavam kao brata Crnogorca, a Crna Gora je zapadnjačko "debelo crijevo"

Amfilohije: Đukanovića doživljavam kao brata Crnogorca, a Crna Gora je zapadnjačko "debelo crijevo" FOTO: mitropolija.com

Uvaženi gospodin Đukanović, vaspitanik (je) titoističkog marksizma, očevidno nema pojma šta je to Crkva, rekao je mitropolit Amfilohije u intervjuu za list „Politika” iz Beograda. 

Komentarišući izjavu predsjednika Crne Gore „da SPC ostaje glavni frontmen velikosrpskog nacionalizma prema regionu i Crnoj Gori”, mitropolit crnogorsko-primorski SPC je rekao da "svoju ulogu i ulogu SPC sagledava u duhu obnovitelja etosa i duše petrovićke" i da je tu razlika između njega i Đukanovića.

"Za Đukanovića je Crna Gora ona rođena u Brozovom Jajcu, avnojevska Crna Gora, ne samo sekularna nego i anticrkvena, bezbožna, osobito antipravoslavna, Crna Gora obogotvorenja (zapadnjačkog) debelog crijeva", rekao je Amfilohije.

Odgovarajući na pitanje, kakav je njegov lični odnos sa predsjednikom Crne Gore, Amfilohije kaže da je govorio da mu je (Đukanović) prijatelj.

"Doživljavam ga i kao brata Crnogorca (nekada je bio i brat Srbin)", dodaje on.

Amfilohije je rekao da i dallje važi poziv za krštenje Đukanovića.

"Ali krštenje u smislu promjene uma i iscjeljenja od brozomore, najopakije bolesti koja je harala (i hara) Crnom Gorom (i šire od nje). Jer, po narodnoj, ima i krštenja: krsti vuka- vuk u goru (poput onog Čede Jovanovića)", kazao je mitropolit crnogorsko-primorski.

Na pitanje kako ocjenjuje odnos Crne Gore prema Mitropoliji crnogorsko-primorskoj od referenduma 2006. godine do danas, Amfilohije odgovara da "posle 2006, crnogorska vlast kao da je počela da preuzima odnos prema Mitropoliji crnogorsko-primorskoj kakav su do tada imale samo neke minorne partije u Crnoj Gori (na primjer Liberalna, Socijaldemokratska)."

"DPS je do 1997. imao trezveniji odnos prema Crkvi, da bi od tada počeo da se usmjerava drugačijim putem, sve anticrkvenijim", navodi on.

Odgovarajući na pitanje da li se crkveni problemi u Ukrajini mogu reflektovati na Crnu Goru, mitropolit tvrdi da se taj (ukrajinski) problem već reflektovao.

"Jedini koji priznaje i saslužuje s lažnim ‘mitropolitom crnogorskim’ Dedeićem jeste lažni ‘patrijarh kijevski’ Filaret. Međutim, patrijarh Vartolomej, koji obećava tomos ukrajinskim raskolnicima (nadamo se i tu da će obećanje biti ludom radovanje), nemoguće je da njime obuhvati i Dedeića. Njemu ga je već izdao, jednom za svagda – raščinjenjem i lišenjem svešteničkog čina, kao bivšeg klirika Carigradske patrijaršije, ostavivši njime i prokletstvo na njegove sljedbenike", zaključuje on.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.