Standard.

subota avgust 17

Prijava protiv organizatora skupa na Cijevni: Zakone svi moraju da poštuju

Objavljeno u: Društvo

by Samir

Ministarstvo kulture podnijeće prijavu protiv organizatora javnog skupa u Tragaji na obali Cijevne na kojem je bila istaknuta samo albanska zastava.

176 hits

subota avgust 17

Knjige u prodaji od ponedjeljka 26. avgusta

Objavljeno u: Društvo

by Samir

Distribucija kompleta udžbenika počeće najkasnije u ponedjeljak, a prodaja, kako su i ranije najavili iz Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, počinje 26. avgusta.

104 hits

subota avgust 17

Vandali oskrnavili objekat CPC u Nikšiću, Episkop Boris poručio: Svoji smo na svome, znamo ko su nalogodavci

Objavljeno u: Društvo

by Samir

Nepoznati počinioci oskrnavili su u noći između četvrtka i petka objekat Crnogorske pravoslavne crkve u Nikšiću grafitima neprimjerene sadržine i ispisanim ocilima po zidovima i vratima. Vladika Boris, episkop ostroškonikšićki Crnogorske…

107 hits

petak avgust 16

Na Durmitoru spašena državljanka Irske, u toku njen transport ka Žabljaku

Pripadnici Gorske službe spašavanja Crne Gore uspješno su završili spasilačku akciju na Durmitoru, u kojoj je državljanka Irske Amanda Finnegan (33) prilikom planinarenja sa grupom sunarodnika zadobila povredu lijeve noge.

125 hits

 
 
 
 
nedjelja, 23 septembar 2018 22:00

Amfilohije: Đukanovića doživljavam kao brata Crnogorca, a Crna Gora je zapadnjačko "debelo crijevo"

Amfilohije: Đukanovića doživljavam kao brata Crnogorca, a Crna Gora je zapadnjačko "debelo crijevo" FOTO: mitropolija.com

Uvaženi gospodin Đukanović, vaspitanik (je) titoističkog marksizma, očevidno nema pojma šta je to Crkva, rekao je mitropolit Amfilohije u intervjuu za list „Politika” iz Beograda. 

Komentarišući izjavu predsjednika Crne Gore „da SPC ostaje glavni frontmen velikosrpskog nacionalizma prema regionu i Crnoj Gori”, mitropolit crnogorsko-primorski SPC je rekao da "svoju ulogu i ulogu SPC sagledava u duhu obnovitelja etosa i duše petrovićke" i da je tu razlika između njega i Đukanovića.

"Za Đukanovića je Crna Gora ona rođena u Brozovom Jajcu, avnojevska Crna Gora, ne samo sekularna nego i anticrkvena, bezbožna, osobito antipravoslavna, Crna Gora obogotvorenja (zapadnjačkog) debelog crijeva", rekao je Amfilohije.

Odgovarajući na pitanje, kakav je njegov lični odnos sa predsjednikom Crne Gore, Amfilohije kaže da je govorio da mu je (Đukanović) prijatelj.

"Doživljavam ga i kao brata Crnogorca (nekada je bio i brat Srbin)", dodaje on.

Amfilohije je rekao da i dallje važi poziv za krštenje Đukanovića.

"Ali krštenje u smislu promjene uma i iscjeljenja od brozomore, najopakije bolesti koja je harala (i hara) Crnom Gorom (i šire od nje). Jer, po narodnoj, ima i krštenja: krsti vuka- vuk u goru (poput onog Čede Jovanovića)", kazao je mitropolit crnogorsko-primorski.

Na pitanje kako ocjenjuje odnos Crne Gore prema Mitropoliji crnogorsko-primorskoj od referenduma 2006. godine do danas, Amfilohije odgovara da "posle 2006, crnogorska vlast kao da je počela da preuzima odnos prema Mitropoliji crnogorsko-primorskoj kakav su do tada imale samo neke minorne partije u Crnoj Gori (na primjer Liberalna, Socijaldemokratska)."

"DPS je do 1997. imao trezveniji odnos prema Crkvi, da bi od tada počeo da se usmjerava drugačijim putem, sve anticrkvenijim", navodi on.

Odgovarajući na pitanje da li se crkveni problemi u Ukrajini mogu reflektovati na Crnu Goru, mitropolit tvrdi da se taj (ukrajinski) problem već reflektovao.

"Jedini koji priznaje i saslužuje s lažnim ‘mitropolitom crnogorskim’ Dedeićem jeste lažni ‘patrijarh kijevski’ Filaret. Međutim, patrijarh Vartolomej, koji obećava tomos ukrajinskim raskolnicima (nadamo se i tu da će obećanje biti ludom radovanje), nemoguće je da njime obuhvati i Dedeića. Njemu ga je već izdao, jednom za svagda – raščinjenjem i lišenjem svešteničkog čina, kao bivšeg klirika Carigradske patrijaršije, ostavivši njime i prokletstvo na njegove sljedbenike", zaključuje on.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.