Standard.

nedjelja april 21

Đukanović osudio napade na Šri Lanki: Ovo je udar na slobodu religije

Predsjednik Milo Đukanović najoštrije je osudio napad na crkve i hotele u Šri Lanki.

16 hits

nedjelja april 21

Tattoo majstor za Standard: Žene u Crnoj Gori su "zaluđenije" od muškaraca tetoviranjem

Predrasude prema tetoviranju očigledno su postale prošlost, te je činjenica da sve više mladih ljudi trajno oslikava svoje tijelo. Ipak, iako su nekada tetovaže vezivane samo za žestoke momke, danas…

25 hits

nedjelja april 21

Crnogorski terapeuti obučeni za sprovođenje Bobath metode u rehabilitaciji

Dvadeset fizioterapeuta i jedan logoped uspješno su završili obuku neurorazvojnog Bobath koncepta za rad sa djecom i odraslima koji se prvi put održao u Crnoj Gori.

17 hits

nedjelja april 21

Danas je Uskrs, najveći hrišćanski praznik

Katolici, protestanti, anglikanci, neke pravoslavne i brojne manje crkve, danas proslavljaju Vaskrsenje Isusa Hrista, praznik koji simbolizuje pobjedu života nad smrću.

19 hits

 
 
 
 
utorak, 23 oktobar 2018 07:01

Nastavlja se urušavanje kulta kneza Vladimira: Neimari SPC kamenom oblažu limenu crkvu na Rumiji

Trinaest godina nakon nelegalnog postavljanja limene crkve na vrh Rumije, Srpska pravoslavna crkva preduzela je tokom oktobra zahtjevnu, a opet nezakonitu, akciju dogradnje objekta nazvanog crkva Svete Trojice, koji je osveštao mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, piše Pobjeda.

FOTO: Portal Analitika FOTO: Portal Analitika

Iz dana u dan vrletnom stazom od podnožja do vrha Rumije uspinju se konji natovareni građevinskim materijalom, kamenjem, cementom, armaturnim mrežama. Od ranog jutra do prvog sumraka radnici, u teškim uslovima, na vrhu vjetrovite planine, obavljaju zadatke tri metra visoka limena kutija sa krstom na vrhu oblaže se stiroporom, a varioci vežu armaturu na koju se potom pažljivo kači kamen…

Još malo i projekat će biti gotov. Nestaće limenog odraza sa Rumije, a zraci jesenjeg sunca obasjaće novu, sada kamenu kućicu, “stariju i ljepšu crkvu Svete Trojice, bespravno sagrađenu uz amin mitropolita Amfilohija i zaglušujuće ćutanje države Crne Gore, piše Pobjeda, ocjenjujući da se na Rumiji nesmetano urušava kult dukljanskog kneza Vladimira.

Mitropolija: Ne gradimo novu crkvu samo ispunjavamo zahtjev naroda

Mitropolija cetinjsko-primorska Srpske pravoslave crkve oglasila se juče saopštenjem o graditeljskom poduhvatu na Rumiji, tvrdeći da je postavljanjem limene crkve 2005. godine ispunjen vjekovni “svojevrsni zavjet o obnovi crkve. Napominju da je crkva izgrađena od lima ,,zato što je tada to tehnički bilo jedino moguće”.

Hodeći stopama zavjeta svojih predaka, vjernici Bara i okoline ovih dana su odlučili da materijalizaciji tog zavjeta
daju puni smisao i Rumijsku crkvu su, velikim dijelom, obložili upravo tim kamenom koji su njihovi preci iznosili upravo radi toga, ističe se u saopštenju Mitropolije.

Iz Mitropolije negiraju da su sadašnji radovi na Rumiji nova gradnja već je, kako kažu, samo uslišena zamjerka crnogorskih političara i dijela crnogorske javnosti što je crkva izgrađena od lima.

Državno ćutanje

Od 2005. godine kada je postavljena limena crkvica na vrh Rumije, crnogorske državne institucije – ćute. Svojevremeno, niko od sve-videćih agenata crnogorske Agencije za nacionalnu bezbjednost nije bio obaviješten da se limena crkva sklapa u jednoj radionici u Baru, stotinjak metara od zgrade lokalnog Centra bezbjednosti. Crnogorski zvaničnici navodno nijesu bili obaviješteni ni o aktivnostima Vojske SCG koja je pomogla, helikopterskim desantom, postavljanje limene crkve na Rumiju. Kasnije su krenule priče crnogorskih zvaničnika da se crkva mora ukloniti. Nije uklonjena, a država se zaštitila od vlastite odgovornosti za nečinjenje donošenjem moratorijuma na uklanjanje nelegalno sagrađenih objekata. Kad je rok moratorijumu istekao, nastavljena je državna ćutnja, a limena crkva na vrhu Rumije je ojačana kamenom.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.