Standard.

utorak januar 15

Inicirano obnavljanje avio-linije Podgorica – Zagreb

Odnosi između Crne Gore i Hrvatske su izuzetno bliski i prijateljski što je odlična osnova za dalje produbljivanje saradnje, posebno između lokalnih zajednica, zaključeno je na sastanku koji su danas…

29 hits

utorak januar 15

Bez vode sjutra nekoliko podgoričkih naselja

Zbog radova na prespajanju novoizgrađenog na postojeći cjevovod potrošači iz naselja Donja Gorica, Beri, Donji Kokoti, Lekići, Farmaci i Grbavci će sjutra u periodu od 10 do 15 sati biti bez…

51 hits

utorak januar 15

VIDEO: Vozite pažljivo od Nikšića prema Žabljaku

Na Žabljaku je izmjereno 68 centimetara snijega. Kamere Infobiroa zabilježile su kakvo je danas stanje na putu Nikšić- Šavnik- Žabljak.

24 hits

utorak januar 15

Rođeno sedam beba

U Porodilištu Kliničkog centra Crne Gore, u protekla 24 sata, rođeno je sedam beba.

23 hits

utorak januar 15

Rođeno sedam beba

Objavljeno u: Društvo

 
 
 
 
petak, 09 novembar 2018 15:06

Raste broj pacijenata koji boluju od poremećaja disanja u toku spavanja

U Specijalnoj bolnici za plućne bolesti „Brezovik“ prošle godine je hospitalizovano 628 pacijenata zbog dijagnostifikovanog poremećaja disanja u toku spavanja, dok je 2014. godine, otkad se sprovodi dijagnoza tog oboljenja, zabilježeno njih 100.

Raste broj pacijenata koji boluju od poremećaja disanja u toku spavanja FOTO: PR centar

To je, stručnom skupu koji je organizovao Fond za zdravstveno osiguranje (FZO), saopštila direktorica Specijalne bolnice za plućne bolesti „Brezovik“, Gordana Reljić, ističući da raste broj pacijenata koji pate od poremećaja disanja u toku spavanja.

„Kod 54 odsto naših pacijenata dijagnostifikovan je teški oblik poremaćaja disanja. To je pojava prestanka disanja u vremenu od deset sekundi do dva minuta više od pet puta u toku sat vremena spavanja“, pojasnila je Reljić.

Ona je kazala da pacijente odlikuju simptomi česte glavobolje i nesanica.

„Pacijenti sa tim oboljenjem su konfliktni, razdražljivi, loše pamte i odražava se na koncentraciju. Konzumacija narkotika, alkohola je nešto što može da izazove vještačku sleep apneu, ali koja može da bude pogubna za pacijenta“, rekla je Reljić.

Direktor FZO, Sead Čirgić, istakao je da je Crna Gora jedna od prvih zemalja u regionu na čijoj se Listi medicinsko tehničkih pomagala nalaze i pomagala za poremećaje disanja u toku spavanja, kao i za mehaničku ventilaciju pluća.

„Uvršteni su aspirator, inhalator sa maskom, aparati za pozitivan pritisak. Jako bitna činjenica, koja nas svrstava u red prvih zemalja regiona, jeste uvrštavanje i aparata za poremećaj disanja u snu“, pojasnio je Čirgić.

On je kazao da su značajno unaprijeđena prava osiguranika na pomagala izmjenama Liste iz 2017. godine.

Direktor Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), Jevto Eraković, ocijenio je da su napravljeni veliki pomaci u toj oblasti sa realizacijom kompetnih dijagnostičkih testova koji se rade u Specijalnoj bolnici “Brezovik“.

„Kao neurolog, svjedok sam koliki je napredak postignut za nurološke pacijente, konkretno pacijente koji imaju neuro-mišićna oboljenja i kao posledica toga, ulaze u respiratornu suficijenciju. Zahvaljujući aktivnostima Fonda i čitavog zdravstvenog sistema Crne Gore, tim pacijentima su obezbijeđena pomagala koja u ranijem periodu nisu bila omogućena“, rekao je Eraković.

On je saopštio da je planirana saradnja između KCCG i Specijalne bolnice za plućne bolesti „Brezovik“, koja bi, kako je pojasnio, omogućila pružanje medicinske pomoći pacijentima koji pate od poremećaja disanja u toku sna.

„Imamo ideju da nešto slično pokrenemo sa radom i u KCCG, uz saradnju sa Specijalnom bolnicom „Brezovik“ i da razmotrimo koji su to segmenti koje bi mogli ponuditi i u KCCG“, rekao je Eraković.

Doktorica, Sanja Simović, kazala je da je poslednjom izmjenom Liste uvršten i aparat sa pozitivnim pritiskom, koji je, kako je istakla, zlatni standard za liječenje pacijenata.

„Ovo je kompleksan sindrom, koji zahtijeva određenu dijagnostiku i tumačenje rezultata, kao i propisivanje adekvatnog aparata za pacijente. Dijagnoza same potrebe da nekom treba aparat za potpomognuto disanje podrazumijeva multisektorski rad“, rekla je Simović.

Ona je istakla da, u kontinuiranoj medicinskoj edukaciji, u okviru primarne zdravstvene zaštite, treba uvrstiti edukaciju o tim poremećajima.

„Osnova dijagnostikovanja je prepoznavanje pacijenata na primarnom nivou zdravstvene zaštite. Taj problem učestao kod ljudi iz našeg okruženja, iz razloga što je tek nedavno započet rad na ovoj dijagnostici“, ocijenila je Simović.

Izvor: PR centar

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.