Standard.

subota avgust 17

Prijava protiv organizatora skupa na Cijevni: Zakone svi moraju da poštuju

Objavljeno u: Društvo

by Samir

Ministarstvo kulture podnijeće prijavu protiv organizatora javnog skupa u Tragaji na obali Cijevne na kojem je bila istaknuta samo albanska zastava.

25 hits

subota avgust 17

Knjige u prodaji od ponedjeljka 26. avgusta

Objavljeno u: Društvo

by Samir

Distribucija kompleta udžbenika počeće najkasnije u ponedjeljak, a prodaja, kako su i ranije najavili iz Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, počinje 26. avgusta.

7 hits

subota avgust 17

Vandali oskrnavili objekat CPC u Nikšiću, Episkop Boris poručio: Svoji smo na svome, znamo ko su nalogodavci

Objavljeno u: Društvo

by Samir

Nepoznati počinioci oskrnavili su u noći između četvrtka i petka objekat Crnogorske pravoslavne crkve u Nikšiću grafitima neprimjerene sadržine i ispisanim ocilima po zidovima i vratima. Vladika Boris, episkop ostroškonikšićki Crnogorske…

12 hits

petak avgust 16

Na Durmitoru spašena državljanka Irske, u toku njen transport ka Žabljaku

Pripadnici Gorske službe spašavanja Crne Gore uspješno su završili spasilačku akciju na Durmitoru, u kojoj je državljanka Irske Amanda Finnegan (33) prilikom planinarenja sa grupom sunarodnika zadobila povredu lijeve noge.

30 hits

 
 
 
 
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 545
četvrtak, 16 novembar 2017 15:20

Vozača iz PG "stotinu znojeva oblilo": Što ne kažu narodu da blokiraju račune zbog neplaćenih kazni?!

Vozača iz PG "stotinu znojeva oblilo": Što ne kažu narodu da blokiraju račune zbog neplaćenih kazni?! FOTO: Standard

Ukoliko ste vozač, jako će vas zanimati sljedeća priča. To što više ne morate da platite kazne za saobraćajne prekršaje da biste podigli saobraćajnu dozvolu, ne znači da vam novac koji imate u banci, ipak, neće biti "zarobljen". Sud za prekršaje potvrdio je za Standard da može da pokrene prinudnu naplatu ako kasnite s uplaćivanjem rata.

Podgoričanka, čije je ime i prezime poznato redakciji, ostavljena je na "dvadeset centi" od petka do ponedjeljka pošto nije mogla da podigne novac s računa jer joj je u banci objašnjeno da joj je račun blokiran na osnovu zahtjeva Suda za prekršaje. Ona tvrdi da prethodno nije dobila upozorenje suda da će joj račun biti blokiran.

"Imala sam kaznu od 150 eura koju sam plaćala u rate. Isplatila sam dvije po 25 eura i ostalo mi je još 100. Dala sam otkaz u jednoj firmi i prešla u drugu. Čim sudu jedna uplata nije legla, bez ikakvog obavještenja ili upozorenja su mi blokirali račun i kreditnu karticu", kaže ona za Standard.

A, situacija u kojoj je shvatila da "ostaje bez centa" desila se na najnezgodnijem mjestu - u pošti gdje oni koji imaju, ili misle da imaju novac, plaćaju račune.

"Red ljudi iza mene - kartica odbijena. Stotinu me znojeva oblilo, žena već provukla račun, a, ja 20 centi u džepu", objašnjava ona.

Ipak, ponadala se da bi zavrzlama mogla da se završi kasnije tokom dana kad joj stigne plata iz nove firme. Međutim, tu tek kreće film.

"Ja na šalteru, i tamo saznajem da ni novu platu ne mogu da podignem jer mi je blokirano sve... Znači, imam pare, jedini izvor prihoda mi je taj račun, ali ne mogu da uzmem svoj novac Ja sam samo pitala 'Gospođo, od čega da živim ja', nakon čega me je ona uputila na šalter za blokade", kaže naša sagovornica.

"Međutim, prošlo je 16 sati i šalter nije radio. Nije to najgore. Meni se sve desilo u petak, a šalter vikendom ne radi tako da sam se 'pozdravila' s platom do ponedjeljka. Scena kao u filmu", objašnjava ona.

Pošto je strpljivo sačekala novu sedmicu i novu nafaku, ponovo je pošla u banku i službenicu sa šaltera za blokade, zamolila da pošalje zahtjev sudu da joj se odblokira račun da bi mogla da im plati kazne.

"Moj zahtjev je prvo odbijen jer piše da mi je na račun legao honorar, a ne plata, a onda su zvali nekoga i objasnili da treba da me odblokiraju da bih imala čime da platim kaznu. Zatim je CKB sa mog računa uplatio 100 eura Sudu za prekršaje, a meni je ostala taman trećina iznosa koju su mi dozvolili da preuzmem", priča ona.

"Ja pojma nijesam imala da ovo može da se desi. Bez ikakve riječi sam bila u blokadi. Zamislite da sam bila u inostranstvu i tamo ostala bez centa. Katastrofa", kaže ona.

Sud može da vas blokira, a da vas o tome ne izvijesti

A, o čemu se radi, i, da li sud može da blokira račun, i da vas o tome ne izvijesti?

Predsjednica Suda za prekršaje, Nada Bjeković za Standard objašnjava da oni mogu da sprovedu prinudnu naplatu ako "kažnjeni... nije u određenom roku platio u cjelosti ili djelimično novčanu kaznu". Sud ne može, kako je istakla, tražiti da vam se odbije više od trećine prihoda. 

"Jedan od načina za prinudnu naplatu novčane kazne je dostavljanje naredbe bankama da sa računa kažnjenih lica prenese novčana sredstva  u visini kazne i troškova postupka, na račun Budžeta Crne Gore. Na koji način to banka realizuje, da li prethodnom blokadom računa ili na neki drugi način nije nam poznato. Naravno da u situaciji prinudne naplate, a nakon što okrivljeni nije dobrovoljno platio izrečenu novčanu kaznu sud nije obavezan da saopštava stranke o radnjama vezanim za prinudnu naplatu pa samim tim i da obavještava kažnjenog da je sud poslao naredbu za prinudnu naplatu banci", objasnila je Bjeković.

Tim odgovorom naša sagovornica nije bila zadovoljna iako priznaje da je tačno da je zaboravila da ima kaznu koju je plaćala od plate iz firme u kojoj je dala otkaz.

"Ali, prinudna naplata nije kad te blokiraju, a ne uzmu novac, je li? Lakše bi mi bilo da su mi fino uzeli 100 eura odmah, umjesto što su me vozali dva i po dana. Imala sam novac za život i za kaznu, a nijesam mogla da mu pristupim. Kad su shvatili da nijesam platila kaznu, što nijesu jednostavno makli sredstva, kakva blokada crna? Kako narod da zna za ovo?".

Ko nije znao - sad zna.

Posljednji put izmijenjeno četvrtak, 16 novembar 2017 15:26

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.