Standard.

utorak maj 21

Rastoder za Standard: Država mora biti neupitna, a vlast smjenjiva

Jedan od vodećih savremenih crnogorskih istoričara Šerbo Rastoder kazao je u razgovoru za Stadard, da ako želimo da smanjimo broj onih koji su bili protiv nezavisnosti 2006. godine država mora…

87 hits

utorak maj 21

Besplatan ulaz u pet nacionalnih parkova 22. i 24. maja

Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG), povodom Međunarodnog dana biodiverziteta, 22. maja, i Evropskog dana parkova, 24. maja, odobrili su besplatan ulaz za sve posjetioce pet crnogorskih nacionalnih parkova. NPCG, povodom obilježavanja…

24 hits

utorak maj 21

Cetinje: Ni kiša nije spriječila doček 21. maja

Dan nezavisnosti Crne Gore 21. maj dočekan je sinoć u Prijestonici, i pored velikog nevremena, na veličanstven način, kako i dolikuje ovom velikom prazniku, saopšteno je iz Crnogorske kulturne mreže.

31 hits

utorak maj 21

Vušanović: Potreba za mašinskim inženjerima uvijek postoji

Dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore Igor Vušanović za sajt UCG govorio je o sve većoj potrebi za profesijom mašinskog inženjera na tržištu rada, potrebi fakulteta za mladim ljudima na…

18 hits

 
 
 
 
četvrtak, 15 novembar 2018 14:06

Simović: Stabilan i integrisan Balkan treba Evropi, a stabilna i ujedinjena Evropa treba Balkanu

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović govoreći na 12. godišnjem sastanku Ministara poljoprivrede jugoistočne Evrope, koji se danas održava u Strugi, u Makedoniji, poručio je da je stabilnost Balkana temeljni uslov za ukupan napredak svih balkanskih zemalja - uslov za unapređenje životnog standarda i kvaliteta života svih naših građana.

Na sastanku ministara poljoprivrede zemalja regiona, koji se ove godine održava na temu “Regionalna saradnja za održivi rast i ekonomski prosperitet”, potpredsjednik Simović je kazao da je Balkanu potrebna stabilnost, i unutrašnja i regionalna i šira.

Ovo ne ističem slučajno, jer vjekovima unazad, nestabilnost je pratila generacije na našim prostorima. Nestabilnost je ostavljala snažne posljedice na ekonomije Balkanskih zemalja. Ta nestabilnost Balkana se prenosila i na Evropu. Zbog toga, stabilan i integrisan Balkan treba Evropi, a stabilna i ujedinjena Evropa treba Balkanu”, kazao je Simović.

On je kazao i da je Balkan dijelio sudbinu Evrope u svim istorijskim razdobljima i da se ne može izolovati i da ga je nemoguće isključiti iz evropskih tokova na način da ostatak kontinenta ne utiče na Balkan i obrnuto.

Stoga, kako je između ostalog kazao, mudrije je da Evropa bude proaktivna na Balkanu nego da se, kao što je to bio slučaj u bliskoj prošlosti, bavi posljedicama neintegrisanog i izolovanog Balkana. Prema riječima Simovića, Balkan treba posmatrati ne kao problem ili kočnicu, već kao šansu i kao novu energiju, posebno ako se govori o povezivanju, slobodi kretanja i roba i kapitala i ljudi, energetici, poljoprivredi, ljudskim resursima, novim transportnim rutama i logističkim centrima.

Balkan ne smije biti u sjenci, već pod jasnim svijetlom i snažnom i kontinuiranom podrškom Evrope, da bi se razvijao, ekonomski rastao i doprinosio napretku ujedinjene Evrope i čuvanju i jačanju zajedničkih
evropskih vrijednosti”, poručio je Simović.

On je kazao da zemlje Balkana zajedno treba i moraju da rade još puno da bi dokazale da mogu da budu nova pogonska energija Evrope.

Moramo svi zajedno biti odlučni na putu naših evropskih i evroatlantskih integracija i ispunjavanju preuzetih obaveza. Povratka nema, uspjeti moramo. Uradili smo puno i ulažemo puno napora, ali moramo biti još hrabriji i odlučniji, jer su pred nama ključne etape. Prije svega, zemlje Balkana moraju međusobnim odnosom pokazati da su spremne biti dio elitnog kluba. Ne možemo biti Evropljani, a ne ponašati se evropski prema najbližim susjedima. Moramo prihvatiti izazove i ne odlagati suočavanje sa istim, jer nemamo pravo trošiti vrijeme naših građana”, poručio je potpredsjednik Vlade obraćajući se kolegama iz regiona.

Simović je iskoristio priliku da čestita Makedoniji na, kako je kazao, odlukama koje je donijela i izazovima koje je odlučno prevazišla u korist svih njenih građana.

Crna Gora razumije i podržava Makedoniju. U Crnoj Gori ćete uvijek imati iskrenog partnera na zajedničkom evropskom putu. Vrlo dobro prepoznajemo izazove koji su pred Makedonijom, jer smo se sa istim ili vrlo sličnim suočili. Ali trudom, zalaganjem i sa znanjem da smo na pravom putu, uz podršku evropskih partnera, ostvarili smo i ostvarujemo rezultate, dostižemo nove standarde i podižemo ljestvicu ciljeva i na ekonomskom i na demokratskom planu”, kazao je Simović.

Govoreći konkretno o poljoprivredi kao kompleksnom i sektoru osjetljivom na nestabilnosti, Simović je kazao da je za efikasnost na zajedničkom putu podizanja konkuretnosti u ovoj oblasti potrebno sarađivati, usaglašavati poljoprivredne politike sa zajedničkom evropskom poljoprivrednom politikom i jačati kapacitete za povlačenje izdašnih evropskih pretpristupnih fondova. On je pozvao na istinsku posvećenost realizaciji sporazuma o slobodnoj trgovini CEFTA.

Pošteđeti se brojnih sofisticiranih protekcionističkih mjera i uvođenja zvaničnih ili manje zvaničnih carinskih barijera. Moramo davati zajedničke odgovore na globalne izazove, pojave i širenje raznih bolesti i štetočina, koje ne poznaju granice i na takve izazove davati zajedničke regionalne i globalne odgovore”, poručio je Simović dodajući da je vrlo važno da se odgovorno i održivo upravlja prirodnim resursima, čuvajući
biodiverzitete i genetske resurse.

Potrebno je da sačuvamo tradiciju i, autohtonost i specifičnost naših poljoprivrednih proizvoda i da ih takve unesemo i oplemenimo mozaik ukupne evropske ponude”, kazao je Simović pozivajući zemlje Balkana da na tom putu sarađuju još tješnje.

Ministarski sastanak u Makedoniji organizovala je Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj (SWG) u jugoistočnoj Evropi, čiji je član i crnogorsko Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja. Domaćin skupa je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Makedonije.

Na marginama ministarskog sastanka, biće potpisan Sporazum o saradnji u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja između Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Takođe, potpredsjednik Vlade Milutin Simović imaće i niz drugih bilateralnih susreta sa kolegama iz regiona.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Posljednji put izmijenjeno četvrtak, 15 novembar 2018 14:11

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.