Standard.

utorak maj 21

Rastoder za Standard: Država mora biti neupitna, a vlast smjenjiva

Jedan od vodećih savremenih crnogorskih istoričara Šerbo Rastoder kazao je u razgovoru za Stadard, da ako želimo da smanjimo broj onih koji su bili protiv nezavisnosti 2006. godine država mora…

85 hits

utorak maj 21

Besplatan ulaz u pet nacionalnih parkova 22. i 24. maja

Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG), povodom Međunarodnog dana biodiverziteta, 22. maja, i Evropskog dana parkova, 24. maja, odobrili su besplatan ulaz za sve posjetioce pet crnogorskih nacionalnih parkova. NPCG, povodom obilježavanja…

24 hits

utorak maj 21

Cetinje: Ni kiša nije spriječila doček 21. maja

Dan nezavisnosti Crne Gore 21. maj dočekan je sinoć u Prijestonici, i pored velikog nevremena, na veličanstven način, kako i dolikuje ovom velikom prazniku, saopšteno je iz Crnogorske kulturne mreže.

31 hits

utorak maj 21

Vušanović: Potreba za mašinskim inženjerima uvijek postoji

Dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore Igor Vušanović za sajt UCG govorio je o sve većoj potrebi za profesijom mašinskog inženjera na tržištu rada, potrebi fakulteta za mladim ljudima na…

17 hits

 
 
 
 
ponedjeljak, 19 novembar 2018 16:26

Kuća meda dobija automatsku liniju za punjenje

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović i izvršni direktor kompanije Agrote Marko Đireli potpisali su Ugovor o nabavci automatske linije za punjenje meda, koja će biti početkom naredne godine instalirana u Kući meda u Danilovradu.

Kuća meda dobija automatsku liniju za punjenje FOTO: Ministarstvo poljoprivrede

"Nabavka nove opreme nastavak je zajedničkih, kontinuiranih i partnerskih aktivnosti Vlade i pčelara, odnosno Ministarstva poljoprivrede i Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore, u cilju stvaranja uslova za unapređenje sektora pčelarstva, snaženje agrobiznisa u ovoj oblasti i brendiranja kvalitetnog crnogorskog meda", saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Ugovorom je predviđena nabavka kompletne automatske linije za pakovanje meda i prateće opreme za skladištenje, homogenizaciju i dekristalizaciju meda, kao i oprema za pranje i sterilizaciju ambalaže i ostali pribor neophodan za proces pakovanja meda.

"Nabavka opreme realizuje se u okviru MIDAS programa. Vrijednost ugovora je 86,3 hiljade eura, a rokom isporuke opreme šest sedmcia od dana potpisivanja. Ukoliko sve bude teklo po planu, oprema bi trebalo da bude isporučena u Kuću meda početkom januara 2019. Instaliranjem linije za pakovanje meda u Kući meda biće zaokružen proces planiranih prerađivačko - proizvodnih sistema. Kvalitetan crnogorski med, upakovan na jedinstven način, u moderno dizajniranoj ambalaži, biće kao prepoznatljiv crnogorski proizod ponuđen potrošačima širom Crne Gore i turistima, a vjerujemo da će se naći i na tržištima van zemlje", kazali su iz Ministarstva.

Paralelno sa nabavkom opreme za pakovanje meda, Ministarstvo u saradnji sa Savezom pčelarskih organizacija razvija proceduru za otkup i pakovanje meda koja će definisati uslove pod kojima će budući kooperanti moći da pakuju i plasiraju svoj med upakovan u Kući meda.

Svakako, puna valorizacija cijelog projekta je veliki izazov koji zahtjeva da se sa pažnjom i stručnošću pristupi svim fazama posla, kako bi svi, posebno pčelari i potrošači, imali očekivane benefite, a sektor pčelarstva dalju perspektivu.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.