Standard.

utorak maj 21

Rastoder za Standard: Država mora biti neupitna, a vlast smjenjiva

Jedan od vodećih savremenih crnogorskih istoričara Šerbo Rastoder kazao je u razgovoru za Stadard, da ako želimo da smanjimo broj onih koji su bili protiv nezavisnosti 2006. godine država mora…

86 hits

utorak maj 21

Besplatan ulaz u pet nacionalnih parkova 22. i 24. maja

Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG), povodom Međunarodnog dana biodiverziteta, 22. maja, i Evropskog dana parkova, 24. maja, odobrili su besplatan ulaz za sve posjetioce pet crnogorskih nacionalnih parkova. NPCG, povodom obilježavanja…

24 hits

utorak maj 21

Cetinje: Ni kiša nije spriječila doček 21. maja

Dan nezavisnosti Crne Gore 21. maj dočekan je sinoć u Prijestonici, i pored velikog nevremena, na veličanstven način, kako i dolikuje ovom velikom prazniku, saopšteno je iz Crnogorske kulturne mreže.

31 hits

utorak maj 21

Vušanović: Potreba za mašinskim inženjerima uvijek postoji

Dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore Igor Vušanović za sajt UCG govorio je o sve većoj potrebi za profesijom mašinskog inženjera na tržištu rada, potrebi fakulteta za mladim ljudima na…

18 hits

 
 
 
 
utorak, 20 novembar 2018 07:56

Mast za oči pojedini nabavljaju na crno

Hloramfenikol masti za oči, proizvođača “Alkaloid” Skoplje, u apotekama nema već mjesecima, a kako su Pobjedi kazali iz Agencije za ljekove i medicinska sredstva (Calims), razlog je selidba proizvodnog pogona. Zbog toga se lijek, prema njihovim riječima, neće proizvoditi do kraja godine.

Pobjedi se javilo više roditelja koji ovu mast nijesu mogli da pronađu u apotekama. Majka jednomjesečne bebe ispričala je da je do tog lijeka ipak uspjela da dođe, ali “na crno”.

“Nakon porođaja, moj dječak dobio je infekciju oka izazvanu bakterijom stafilokoka. Ljekar nam je rekao da je najbolje da uzmemo mast hloramfenikol. Išli smo od apoteke do apoteke po čitavom gradu. U jednoj privatnoj apoteci farmaceutkinja mi je, nakon što sam rekla da se radi o novorođenčetu, rekla da mast nabavljaju na crno i da može stići za nekoliko dana”, kazala je ona.

U Zdravstveno-sanitarnoj inspekciji, međutim, tvrde da prilikom kontrole apoteka nijesu zatekli mast za oči ,,hloramfenikol” bez dokaza o porijeklu.

“Zdravstveno-sanitarna inspekcija kontroliše apoteke u Crnoj Gori, kako redovno, po unaprijed utvrđenom planu kontrola, tako i po inicijativama, putem kojih građani, odnosno pacijenti, prijavljuju uočene nepravilnosti”, kazali su Pobjedi iz Inspekcije, navodeći da su se inicijative koje su građani podnosili u toku prošle godine povodom apoteka najčešće odnosile na izdavanje ljekova bez recepta.

Iz Agencije za ljekove i medicinska sredstva kažu da nemaju inspekcijska ovlašćenja, te da nijesu upoznati o podacima o prisustvu medikamenata koji se prometuju izvan legalnog lanca snabdijevanja.

“U ovakvim situacijama, to jest kada registrovani lijek nije dostupan na tržištu, Agencija može izdati dozvolu za interventni uvoz neregistrovanog lijeka kako bi se zadovoljile potrebe tržišta. Procedura interventnog uvoza podrazumijeva da se bilo koja veledrogerija može obratiti sa zahtjevom za uvoz određenog lijeka uz dostavljanje dokumentacije kojom se potvrđuje kvalitet, bezbjednost i efikasnost lijeka koji se uvozi”, naveli su iz Agencije, ističući i da se tokom ove godine nijedna veledrogerija nije obratila sa zahtjevom da uveze ovaj lijek od nekog drugog proizvođača.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.