Standard.

četvrtak februar 21

Sa velikom slikom Đukanovića došao iz Nikšića da bi ispred Skupštine dao podršku Milu

Objavljeno u: Društvo

by Jovana

Nikšićanin Goran Darmanović, došao je danas ispred Skupštine kako bi dao podršku predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću. Gotovo svi poslanici prošli su pored njega pri ulazu u Skupštinu, a nije…

323 hits

četvrtak februar 21

Aktivisti GP URA izlijepili zgradu RTCG-a naljepnicama

Aktivisti Građanskog pokreta URA izlijepili su zgradu RTCG-a i više lokacija u gradu naljepnicama koje simbolično oslikavaju trenutnu programsku politiku Javnog servisa, saopštili su iz ove partije.

39 hits

četvrtak februar 21

Smjijenjena dekanica Fakulteta za turizam i hotelijerstvo, Stanovčić zatečena

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore juče je razriješio dekanicu Fakulteta za turizam i hotelijerstvo prof. dr Tatjanu Stanovčić zbog, kako su naveli, neizvršavanja odluka nadležnih organa Univerziteta i nepostupanja u…

49 hits

četvrtak februar 21

Skordis: Tužićemo Kneževića zbog laži

Ovlašćeni zastupnik firme Kaspia Property, kiparski advokat Kirjakos Skordis najavio je da će odbjeglog biznismena Duška Kneževića “tužiti za sve laži koje je izrekao u posljednje tri godine”.

32 hits

 
 
 
 
utorak, 20 novembar 2018 07:56

Mast za oči pojedini nabavljaju na crno

Hloramfenikol masti za oči, proizvođača “Alkaloid” Skoplje, u apotekama nema već mjesecima, a kako su Pobjedi kazali iz Agencije za ljekove i medicinska sredstva (Calims), razlog je selidba proizvodnog pogona. Zbog toga se lijek, prema njihovim riječima, neće proizvoditi do kraja godine.

Pobjedi se javilo više roditelja koji ovu mast nijesu mogli da pronađu u apotekama. Majka jednomjesečne bebe ispričala je da je do tog lijeka ipak uspjela da dođe, ali “na crno”.

“Nakon porođaja, moj dječak dobio je infekciju oka izazvanu bakterijom stafilokoka. Ljekar nam je rekao da je najbolje da uzmemo mast hloramfenikol. Išli smo od apoteke do apoteke po čitavom gradu. U jednoj privatnoj apoteci farmaceutkinja mi je, nakon što sam rekla da se radi o novorođenčetu, rekla da mast nabavljaju na crno i da može stići za nekoliko dana”, kazala je ona.

U Zdravstveno-sanitarnoj inspekciji, međutim, tvrde da prilikom kontrole apoteka nijesu zatekli mast za oči ,,hloramfenikol” bez dokaza o porijeklu.

“Zdravstveno-sanitarna inspekcija kontroliše apoteke u Crnoj Gori, kako redovno, po unaprijed utvrđenom planu kontrola, tako i po inicijativama, putem kojih građani, odnosno pacijenti, prijavljuju uočene nepravilnosti”, kazali su Pobjedi iz Inspekcije, navodeći da su se inicijative koje su građani podnosili u toku prošle godine povodom apoteka najčešće odnosile na izdavanje ljekova bez recepta.

Iz Agencije za ljekove i medicinska sredstva kažu da nemaju inspekcijska ovlašćenja, te da nijesu upoznati o podacima o prisustvu medikamenata koji se prometuju izvan legalnog lanca snabdijevanja.

“U ovakvim situacijama, to jest kada registrovani lijek nije dostupan na tržištu, Agencija može izdati dozvolu za interventni uvoz neregistrovanog lijeka kako bi se zadovoljile potrebe tržišta. Procedura interventnog uvoza podrazumijeva da se bilo koja veledrogerija može obratiti sa zahtjevom za uvoz određenog lijeka uz dostavljanje dokumentacije kojom se potvrđuje kvalitet, bezbjednost i efikasnost lijeka koji se uvozi”, naveli su iz Agencije, ističući i da se tokom ove godine nijedna veledrogerija nije obratila sa zahtjevom da uveze ovaj lijek od nekog drugog proizvođača.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.