Standard.

četvrtak decembar 13

Rambo Amadeus predstavio pjesmu i spot „Birajmo šta gledamo“

Djeca mnogo gledaju u ekran, jer je to besplatno i zbog toga bi država trebalo da im pruži besplatne sportske, kulturno-umjetničke i muzičke sadržaje i da učini sve da razviju…

24 hits

četvrtak decembar 13

Vlada na današnjoj sjednici utvrdila predlog novog Zakona o mladima

Ministar sporta Nikola Janović je na današnjoj konferenciji za medije govorio o Predlogu zakona o mladima kao i o ključnim benefitima koje donosi novo zakonsko rješenje, saopšteno je iz Vlade.

14 hits

četvrtak decembar 13

Šehović: Dobitnici nagrada iz Fonda za talente iz čak 23 opštine, konkurencija bila izuzetno jaka

Posebna vrijednost Fonda za kvalitet i talente, iz koga će do kraja godine biti uručeno preko 500 nagrada najboljim nastavnicima i učenicima,jeste da, prema preliminarnim podacima, dobitnici nagrada dolaze iz…

11 hits

četvrtak decembar 13

Srpskoj pravoslavnpj crkvi će biti naloženo da ukloni krstionicu na vodi

Građevinsko-urbanistička inspekcija Ministarstva održivog razvoja i turizma bila je u utorak na Ostrvu cvijeća i konstatovala da su tamo u toku građevinski radovi, mimo planskih dokumenata, što znači da će…

38 hits

 
 
 
 
utorak, 20 novembar 2018 07:56

Mast za oči pojedini nabavljaju na crno

Hloramfenikol masti za oči, proizvođača “Alkaloid” Skoplje, u apotekama nema već mjesecima, a kako su Pobjedi kazali iz Agencije za ljekove i medicinska sredstva (Calims), razlog je selidba proizvodnog pogona. Zbog toga se lijek, prema njihovim riječima, neće proizvoditi do kraja godine.

Pobjedi se javilo više roditelja koji ovu mast nijesu mogli da pronađu u apotekama. Majka jednomjesečne bebe ispričala je da je do tog lijeka ipak uspjela da dođe, ali “na crno”.

“Nakon porođaja, moj dječak dobio je infekciju oka izazvanu bakterijom stafilokoka. Ljekar nam je rekao da je najbolje da uzmemo mast hloramfenikol. Išli smo od apoteke do apoteke po čitavom gradu. U jednoj privatnoj apoteci farmaceutkinja mi je, nakon što sam rekla da se radi o novorođenčetu, rekla da mast nabavljaju na crno i da može stići za nekoliko dana”, kazala je ona.

U Zdravstveno-sanitarnoj inspekciji, međutim, tvrde da prilikom kontrole apoteka nijesu zatekli mast za oči ,,hloramfenikol” bez dokaza o porijeklu.

“Zdravstveno-sanitarna inspekcija kontroliše apoteke u Crnoj Gori, kako redovno, po unaprijed utvrđenom planu kontrola, tako i po inicijativama, putem kojih građani, odnosno pacijenti, prijavljuju uočene nepravilnosti”, kazali su Pobjedi iz Inspekcije, navodeći da su se inicijative koje su građani podnosili u toku prošle godine povodom apoteka najčešće odnosile na izdavanje ljekova bez recepta.

Iz Agencije za ljekove i medicinska sredstva kažu da nemaju inspekcijska ovlašćenja, te da nijesu upoznati o podacima o prisustvu medikamenata koji se prometuju izvan legalnog lanca snabdijevanja.

“U ovakvim situacijama, to jest kada registrovani lijek nije dostupan na tržištu, Agencija može izdati dozvolu za interventni uvoz neregistrovanog lijeka kako bi se zadovoljile potrebe tržišta. Procedura interventnog uvoza podrazumijeva da se bilo koja veledrogerija može obratiti sa zahtjevom za uvoz određenog lijeka uz dostavljanje dokumentacije kojom se potvrđuje kvalitet, bezbjednost i efikasnost lijeka koji se uvozi”, naveli su iz Agencije, ističući i da se tokom ove godine nijedna veledrogerija nije obratila sa zahtjevom da uveze ovaj lijek od nekog drugog proizvođača.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.