Standard.

srijeda avgust 21

Knežević: Ana Đukanović učila Medenicu kako da ih zaštiti od afere Telekom

Predsjednik Atlas Grupe dr Duško Knežević u narednom periodu nastaviće sa javnim iznošenjem dokaza koji upućuju na kriminal čiji su akteri članovi samog državnog vrha, kao i na totalnu zloupotrebu…

115 hits

utorak avgust 20

Amfilohije poručio: Đukanović ne zna šta je crkva jer nije kršten

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je da je predsjednk Crne Gore Milo Đukanović čovjek politike i da "ne zna šta je crkva, ne može ni znati kad nije kršten"

300 hits

utorak avgust 20

SMATSA: Istorijski rekord, 3.201 let u jednom danu

Kontrola letjenja Srbije i Crne Gore SMATSA zabilježila je istorijski rekord u subotu, 17. avgusta, kad je u vazdušnom prostoru koji kontroliše obavljen 3.201 let.

285 hits

utorak avgust 20

Reagovanje Zavoda za hitnu medicinsku pomoć: Zaštititi zdravstvene radnike koji obavljaju težak i odgovoran posao

Objavljeno u: Društvo

by Jovana

JZU Zavod za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore najoštrije osuđuje napade na svoje zaposlene i napade na zdravstvene radnike, koji obavljajući izuzetno težak i odgovoran posao, ne štedeći svoj život,…

251 hits

 
 
 
 
ponedjeljak, 11 februar 2019 07:57

Učesnici ljetnjeg programa u Ženevi: Boravak u CERN-u će biti ostvarenje dječijih snova

Učešće u ovogodišnjem ljetnjem programu CERN-a u Ženevi biće velika čast, zadovoljstvo, ali i ostvarenje dječijih snova, otkrivaju u razgovoru za Dnevne novine studenti koji su prošli selekciju Ministarstva nauke. Iako im predstoji posljednji korak, selekcija CERN-ove komisije, ne brine, imajući u vidu, kako kažu, dosadašnje iskustvo crnogorskih kandidata.

Četiri crnogorska studenta, izabrana od Komisije Ministarstva nauke, imaju šansu da borave u ovogodišnjem ljetnjem programu Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) u Ženevi, namijenjenom studentima fizike i inženjerskih nauka.

Naime, na konkursu, koji je bio otvoren do 21. januara, bilo je 12 prijava, a Dragić Krstajić, Tamara Ninković, Katarina Milačić i Miloš Manojlović dobili su tu čast da tokom ljetnjeg kampa učestvuju u svakodnevnom radu CERN-ovih velikih istraživačkih timova i posjete laboratorije i postrojenja.

Manojlović, koji je na četvrtoj godini studija Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore (UCG), za Dnevne novine kaže da nije očekivao da će proći selekciju Komisije Ministarstva.

Biću iskren, nijesam očekivao da ću proći selekciju komisije Ministarstva nauke jer sam bio svjestan činjenice da će konkurencija za ovako atraktivnu studentsku stipendiju biti izuzetno velika. Ipak, to me nije spriječilo da pokušam i konkurišem, što bih uradio i da nijesam odabran od Ministarstva. Naravno, bio sam počastvovan i osjećao sam veliko zadovoljstvo kada su me obavijestili da sam ja među četiri odabrana kandidata”, otkriva Manojlović.

On je prošao internacionalnu školu za nuklearne metode za životnu sredinu i prirodne nauke u 2018. godini u Budvi. Kaže da mu je velika čast što ima priliku da posjeti laboratrije CERN-a koje su, kako objašnjava, prevashodno namijenjene istraživanjima u oblasti fizike elementarnih čestica.

“Sama činjenica da ste fizičar je prednost u startu, bar kada su u pitanju ovakvi oblici usavršavanja. Naime, CERN je laboratorija ‘ namijenjena prevashodno istraživanjima u oblasti fizike elementarnih čestica, sa kojom većina drugih kandidata nije imala priliku da se susretne tokom svojih studija. Sa druge strane, moj dosadašnji vannastavni angažman direktno je u vezi sa oblastima koje su upravo aktuelne u CERN-u. Ovdje bih, pored učeršća na naučnim konferencijama i ljetnjim školama, posebno istakao učešće’na bilateralnom projektu sa Slovenijom gdje «am imao dodira sa tehnologijama koje su nastale i razvijene baš u CERNu. Mislim da me je to dodatno izdvojilo od konkurencije”, smatra Manojlović.

Iako su navedeni kandidati prošli selekciju Ministarstva nauke, do puta u Ženevu ih dijeli još jedna prepreka. Riječ je o finalnoj selekciji, u organizaciji predstavnika ove prestižne naučno-istraživačke institucije. Međutim, Manojlović vjeruje da će svi crnogorski kandidati proći i ovaj korak.

“Očekujem da ću ne samo ja, već svi kandidati dobiti priliku da učestvuju na ovom programu. Ostao je jos taj jedan korak do ostvarenja mog cilja i nadam se samo najboljem. U svakom slučaju i ukoliko ne prođem drugi krug, ovo do sada smatram velikim uspjehom", naglašava Manojlović. ,

On ne krije uzbuđenje i kaže da nestrpljivo čeka odluku CERN-a.

“Tokom studija imao sam priliku da se upoznam sa osnovnim teorijskim konceptima iz ove oblasti, međutim i ne baš toliko mogućnosti da to znanje primijenim na neki konkretan problem. Pošto me eksperiment uvijek više interesovao od teorije, ovo je za mene jedinstvena prilika da kroz radionice i rad u laboratoriji upotpunim svoje znanje i steknem nova naučna iskustva i vještine. U tom smislu, očekujem da će, ukoliko prođem, prisustvo ovoj školi na neki način biti odskočna daska za mene i da će rad sa vodećim svjetskim ekspertima imati značajan uticaj na moj naučnoistraživački rad u budućnosti”, ističe Manojlović.

Ukoliko prođe finalnu selekciju, Manojlović kaže da će se fokusirati na učenje i usavršavanje, međutim, nada se da će naći vremena i za druženje i upoznavanje novih ljudi.

“Trudiću se da najprije lijepo provedem ljeto i steknem nova prijateljstva. Jako me raduje i to što ću moći da iskoristim ovu priliku da poboljšam znanje francuskog jezika, ali i da proputujem i vidim nešto novo. Ovakve prlike se ne propuštaju i iskustvo su za cijeli život”, poručuje Manojlović.

Kandidatkinja Tamara Ninković, pak, smatra da je pri selekciji Komisije Ministarstva nauke, bio presudan njen prosjek tokom studija.

“Dosada sam se trudila da i više nego uspješno ispunjavam svoje obaveze tokom školovanja. Osnovne studije sam završila kao jedan od najboljih studenata u generaciji. Ministartsvo prosvjete je u više navrata prepoznalo moj rad, nagradivši me stipendijom za najbolje studente. Takođe, vjerujem da posjedujem dobro znanje engleskog i francuskog jezika što će mi pomoći da se snađem u jednoj međunarodnoj ustanovi kakva je CERN”, navodi Ninković za DN.

Ona je studentkinja četvrte godine Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici. Učestvovala je u raznim seminarima kao volonter Crvenog krsta Crne Gore, a posjeduje odlično znanje za projekte MATLAB i NEPLAN softver za energetsku analizu.

“Moram priznati da sam priželjkivala da budem izabrana budući da je posjeta, a da ne govorim o samom radu tamo, jedna od mojih najvećih želja još od djetinjstva, kada sam prvi put došla u kontakt sa naukom. Svakako da sam trenutno izuzetno uzbuđena i nadam se da ću opravdati očekivanja, jer ovo doživljavam kao veliku čast i priznanje mog dosadašnjeg rada”, kaže Ninković.

I ona očekuje da će proći finalnu selekciju, imajući u vidu, kako kaže, dosadašnje iskustvo crnogorskih kandidata koji su svojim znanjima i vještinama uspjeli da odgovore zahtjevima ovog naucnog instituta.

“Od posjete očekujem da će dodatno podstaći moje interesovanje za dalji naučni i istraživački rad, te da ću, ako mi se pruži prilika, uspjeti da stvorim veze sa najvećim umovima današnjice i jednog dana ih možda povežem sa Crnom Gorom na nekom novom naučnom projektu koji bi stavio u funkciju crnogorske kapacitete”, kaže Ninković.

Takođe, smatra da će joj ovaj program pružiti priliku da se upozna sa najnovijim dostignućima iz oblasti, ali i da se sama uključi u rješavanje izazova koji stoje pred naukom u 21. vijeku.

“Takođe, vjerujem da ću zahvaljujući brojnim obukama uspjeti da značajno unaprijedim svoje znanje iz oblasti nauke, kao i da steknem odgovarajuće vještine koje će mi biti ključne za dalju karijeru”, dodaje Ninković.

Posljednji put izmijenjeno ponedjeljak, 11 februar 2019 09:08

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.