Standard.

petak avgust 23

EK za Standard: Prihvatanje seksualne raznolikosti sporo napreduje, sami odlučite da li ćete dozvoliti istopolne brakove

Evropska komisija (EK) ocijenila je da prihvatanje seksualne raznolikosti u Crnoj Gori napreduje sporim tempom, ali su istakli da naša država sama, bez uticaja Evropske unije, treba da odluči da…

144 hits

petak avgust 23

Zdravstvene ustanove da poštuju propise kada je u pitanju nasilje u porodici

Zdravstvene ustanove moraju da poštuju jasno propisane korake u postupanju kada je u pitanju nasilje u porodici i nasilje prema ženama, saopšteno je iz Centra za ženska prava povodom nedavnog…

100 hits

petak avgust 23

Sahrana Radovića najvjerovatnije u ponedjeljak

Posmrtni ostaci alpiniste Milana Radovića očekuje se da će u Crnu Goru biti dopremljeni sjutra popodne, na tivatski aerodrom.

225 hits

petak avgust 23

Koalicija za održivi razvoj: Sve u državi uništeno, ne damo da se unovče Sinjajevina, rijeke i Jadransko more

Koalicija za održivi razvoj održala je danas performans i konferenciju za medije ispred Skupštine Crne Gore na kojoj su podsjetili da se "prirodni resursi naše države rapidno devastiraju zarad interesa…

176 hits

 
 
 
 
četvrtak, 14 februar 2019 07:54

Potrošnja ljekova za tri godine porasla za oko 17 miliona

Potrošnja ljekova u Crnoj Gori iz godine u godinu je u porastu, potvrđuju podaci Fonda za zdravstveno osiguranje, prema kojima je trošak za ljekove i medicinska sredstva za tri godine porastao za oko 17 miliona eura. Podaci dostavljeni Dnevnim novinama pokazuju da je Fond za ovu godinu obezbijedio 72,5 miliona eura za ljekove i ostala medicinska sredstva. Godinu ranije, oni su koštali Fond 64,13 miliona eura, a to je za čak 8,4 miliona eura više u odnosu na 2017. godinu.

“U Budžetu Fonda za 2019. opredijeljena su sredstva za ljekove i ostala medicinska sredstva u iznosu od 72.500.000,00 eura, što je za 3.170.000,00 ili 4,57 odsto više od rebalansa za 2018”, saopštio je Dnevnim novinama PR Fonda zdravstva Amer Ramusović.

Pomenuti novac se odnosi na obezbjeđivanje ljekova na recept građanima preko državnih i privatnih apoteka sa kojima Fond ima zaključen ugovor i medikamenata za potrebe javnih zdravstvenih ustanova, na osnovu važeće Liste ljekova, kroz bolju snabdjevenost apoteka i primjenu savremenih ljekova za liječenje onkoloških, hematoloških, transplantiranih i drugih pacijenata i medicinskih sredstava u terapiji i dijagnostici, među kojima su implantati, reagensi, hormoni, materijal za dijalizu, vakcine i filmovi u zdravstvenim ustanovama.

“Savremena medicina je skupa, skupa je dijagnostika, skupi su ljekovi i svakim danom se sve više otvaraju mogućnosti za novim i skupljim metodama liječenja, što rezultira rastom ovih troškova”, kaže Ramusović.

Kao jedan od glavnih razloga povećane potrošnje, u Fondu navode veću dostupnost ljekova i bolju snabdjevenost tržišta, prije svega zbog donošenja nove Liste ljekova, koja je u primjeni od marta 2018. godine, a kojom su uvedeni novi ljekovi i posebno skupi ljekovi za savremene terapije u liječenju osiguranih lica Fonda.

“Takođe, uključivanjem privatnih apoteka u mrežu zdravstvenih ustanova obezbijeđena je bolja snabdjevenost ljekovima, sa izuzetkom sporadičnih slučajeva iz objektivnih razloga, na primjer ako proizvođač obustavi proizvodnju, ali je istovremeno došlo do porasta troškova ljekova izdatih na recept”, kaže Ramusović.

Nova Lista ljekova, koja je revidirana dva puta tokom prošle godine, proširena je sa više od 100 novih ljekova.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.