Standard.

utorak april 23

Kako prići nekom ko ti je "zapao za oko": Kad izgubiš samopouzdanje i svežu se jezik i noge u pomoć…

Pet hiljada prijatelja na FB, 10 hiljada pratilaca na Instagramu, lajkovanje, šerovanje, poukovanje, tvitovanje i retvitovanje...i još mnogo internet pojmova i fraza pretvorili su potomke Adama i Eve, prvo u…

67 hits

utorak april 23

Hrapović: U Nikšiću 63 porodice zdravstvenih radnika riješile stambeno pitanje

Izgradnjom dvije stambene zgrade u Nikšiću i kupovinom stanova po povoljnim uslovima, 63 porodice zdravstvenih radnika u tom gradu riješile su stambeno pitanje, kazao je ministar zdravlja Kenan Hrapović, navodeći…

20 hits

utorak april 23

URA: Značajno ugrožena sigurnost avio saobraćaja

Na današnjoj pres konferenciji Građanskog pokreta URA predstavljen je procurjeli dokument Agencije za civilno vazduhoplovstvo koji, kako tvrde, svjedoči o ugroženoj bezbjednosti kako domaćih tako i inostranih državljana koji putuju…

22 hits

utorak april 23

Porast Zavisnosti od igranja igrica među mlađim generacijama

Video igre su postale dominantna forma zabave širom svijeta, prevashodno iz razloga što su lako dostupne i zabavne. Prošla su vremena kada su se igre igrale samo u zabavnim parkovima,…

19 hits

 
 
 
 
četvrtak, 14 februar 2019 07:54

Potrošnja ljekova za tri godine porasla za oko 17 miliona

Potrošnja ljekova u Crnoj Gori iz godine u godinu je u porastu, potvrđuju podaci Fonda za zdravstveno osiguranje, prema kojima je trošak za ljekove i medicinska sredstva za tri godine porastao za oko 17 miliona eura. Podaci dostavljeni Dnevnim novinama pokazuju da je Fond za ovu godinu obezbijedio 72,5 miliona eura za ljekove i ostala medicinska sredstva. Godinu ranije, oni su koštali Fond 64,13 miliona eura, a to je za čak 8,4 miliona eura više u odnosu na 2017. godinu.

“U Budžetu Fonda za 2019. opredijeljena su sredstva za ljekove i ostala medicinska sredstva u iznosu od 72.500.000,00 eura, što je za 3.170.000,00 ili 4,57 odsto više od rebalansa za 2018”, saopštio je Dnevnim novinama PR Fonda zdravstva Amer Ramusović.

Pomenuti novac se odnosi na obezbjeđivanje ljekova na recept građanima preko državnih i privatnih apoteka sa kojima Fond ima zaključen ugovor i medikamenata za potrebe javnih zdravstvenih ustanova, na osnovu važeće Liste ljekova, kroz bolju snabdjevenost apoteka i primjenu savremenih ljekova za liječenje onkoloških, hematoloških, transplantiranih i drugih pacijenata i medicinskih sredstava u terapiji i dijagnostici, među kojima su implantati, reagensi, hormoni, materijal za dijalizu, vakcine i filmovi u zdravstvenim ustanovama.

“Savremena medicina je skupa, skupa je dijagnostika, skupi su ljekovi i svakim danom se sve više otvaraju mogućnosti za novim i skupljim metodama liječenja, što rezultira rastom ovih troškova”, kaže Ramusović.

Kao jedan od glavnih razloga povećane potrošnje, u Fondu navode veću dostupnost ljekova i bolju snabdjevenost tržišta, prije svega zbog donošenja nove Liste ljekova, koja je u primjeni od marta 2018. godine, a kojom su uvedeni novi ljekovi i posebno skupi ljekovi za savremene terapije u liječenju osiguranih lica Fonda.

“Takođe, uključivanjem privatnih apoteka u mrežu zdravstvenih ustanova obezbijeđena je bolja snabdjevenost ljekovima, sa izuzetkom sporadičnih slučajeva iz objektivnih razloga, na primjer ako proizvođač obustavi proizvodnju, ali je istovremeno došlo do porasta troškova ljekova izdatih na recept”, kaže Ramusović.

Nova Lista ljekova, koja je revidirana dva puta tokom prošle godine, proširena je sa više od 100 novih ljekova.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.