Standard.

četvrtak februar 21

Sa velikom slikom Đukanovića došao iz Nikšića da bi ispred Skupštine dao podršku Milu

Objavljeno u: Društvo

by Jovana

Nikšićanin Goran Darmanović, došao je danas ispred Skupštine kako bi dao podršku predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću. Gotovo svi poslanici prošli su pored njega pri ulazu u Skupštinu, a nije…

121 hits

četvrtak februar 21

Aktivisti GP URA izlijepili zgradu RTCG-a naljepnicama

Aktivisti Građanskog pokreta URA izlijepili su zgradu RTCG-a i više lokacija u gradu naljepnicama koje simbolično oslikavaju trenutnu programsku politiku Javnog servisa, saopštili su iz ove partije.

29 hits

četvrtak februar 21

Smjijenjena dekanica Fakulteta za turizam i hotelijerstvo, Stanovčić zatečena

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore juče je razriješio dekanicu Fakulteta za turizam i hotelijerstvo prof. dr Tatjanu Stanovčić zbog, kako su naveli, neizvršavanja odluka nadležnih organa Univerziteta i nepostupanja u…

34 hits

četvrtak februar 21

Skordis: Tužićemo Kneževića zbog laži

Ovlašćeni zastupnik firme Kaspia Property, kiparski advokat Kirjakos Skordis najavio je da će odbjeglog biznismena Duška Kneževića “tužiti za sve laži koje je izrekao u posljednje tri godine”.

21 hits

 
 
 
 
četvrtak, 14 februar 2019 07:54

Potrošnja ljekova za tri godine porasla za oko 17 miliona

Potrošnja ljekova u Crnoj Gori iz godine u godinu je u porastu, potvrđuju podaci Fonda za zdravstveno osiguranje, prema kojima je trošak za ljekove i medicinska sredstva za tri godine porastao za oko 17 miliona eura. Podaci dostavljeni Dnevnim novinama pokazuju da je Fond za ovu godinu obezbijedio 72,5 miliona eura za ljekove i ostala medicinska sredstva. Godinu ranije, oni su koštali Fond 64,13 miliona eura, a to je za čak 8,4 miliona eura više u odnosu na 2017. godinu.

“U Budžetu Fonda za 2019. opredijeljena su sredstva za ljekove i ostala medicinska sredstva u iznosu od 72.500.000,00 eura, što je za 3.170.000,00 ili 4,57 odsto više od rebalansa za 2018”, saopštio je Dnevnim novinama PR Fonda zdravstva Amer Ramusović.

Pomenuti novac se odnosi na obezbjeđivanje ljekova na recept građanima preko državnih i privatnih apoteka sa kojima Fond ima zaključen ugovor i medikamenata za potrebe javnih zdravstvenih ustanova, na osnovu važeće Liste ljekova, kroz bolju snabdjevenost apoteka i primjenu savremenih ljekova za liječenje onkoloških, hematoloških, transplantiranih i drugih pacijenata i medicinskih sredstava u terapiji i dijagnostici, među kojima su implantati, reagensi, hormoni, materijal za dijalizu, vakcine i filmovi u zdravstvenim ustanovama.

“Savremena medicina je skupa, skupa je dijagnostika, skupi su ljekovi i svakim danom se sve više otvaraju mogućnosti za novim i skupljim metodama liječenja, što rezultira rastom ovih troškova”, kaže Ramusović.

Kao jedan od glavnih razloga povećane potrošnje, u Fondu navode veću dostupnost ljekova i bolju snabdjevenost tržišta, prije svega zbog donošenja nove Liste ljekova, koja je u primjeni od marta 2018. godine, a kojom su uvedeni novi ljekovi i posebno skupi ljekovi za savremene terapije u liječenju osiguranih lica Fonda.

“Takođe, uključivanjem privatnih apoteka u mrežu zdravstvenih ustanova obezbijeđena je bolja snabdjevenost ljekovima, sa izuzetkom sporadičnih slučajeva iz objektivnih razloga, na primjer ako proizvođač obustavi proizvodnju, ali je istovremeno došlo do porasta troškova ljekova izdatih na recept”, kaže Ramusović.

Nova Lista ljekova, koja je revidirana dva puta tokom prošle godine, proširena je sa više od 100 novih ljekova.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.