Standard.

srijeda maj 22

Potpisan Memorandum o razumijevanju u oblasti zdravlja i medicinskih nauka između Crne Gore i Republike Kube

Ministar zdravlja Crne Gore Kenan Hrapović i ministar javnog zdravlja Republike Kube dr Jose Angel Portal Miranda potpisali su Memorandum o razumijevanju u oblasti zdravlja i medicinskih nauka  u Ženevi, na zasijedanju Skupštine…

17 hits

srijeda maj 22

Rakočević podnio krivične prijave: U Rekri se dešavaju krajnje sumnjive stvari

Član Odbora direktora Rekre doo, društva čije osnivač i vlasnik Savez Sindikata Crne Gore Nenad Rakočević podnioje krivičnu prijavu protiv predsjednice Odbora direktora Slavke Vučićević, kao i članova odbora Mladena Šuškavčevića…

14 hits

utorak maj 21

Dan nezavisnosti u bazi Marmal: Bošković sa našim vojnicima obilježio praznik

Ministar odbrane Predrag Bošković danas je u bazi Marmal u Avganistanu organizovao skromni prijem povodom 21. maja, crnogorskog Dana nezavisnosti, saopšteno je iz Ministarstva.

27 hits

srijeda maj 22

Ministar Hrapović na Skupštini SZO u Ženevi

Delegacija Ministarstva zdravlja, predvođena ministrom zdravlja Kenanom Hrapovićem, učestvovala je na sjednici Skupštine Svjetske zdravstvene organizacije u Ženevi, ključnom zasijedanju SZO na globalnom nivou.

13 hits

 
 
 
 
petak, 15 mart 2019 14:01

Specijalna bolnica u Risnu dobila novi skener vrijedan 330 hiljada eura

Novi multislajsni skener vrijedan 330 hiljada eura, koji će građanima Risna, cijele regije i turistima omogućiti da dobiju savremenu medicinsku dijagnostiku, svečano je pušten u rad u Specijalnoj bolnici „Vaso Ćuković“. Ministar zdravlja Kenan Hrapović, kazao da je to, pored skenera u Bijelom Polju, Beranama i Nikšiću, četvrti u nizu, za koji je novac opredijelila Vlada Crne Gore.

„Ovaj skener dobili su ne samo građani Risna, nego cijele ove regije“, rekao je Hrapović, saopšteno je iz PR Centra.

Zaposleni i građani te regije su, kako je podsjetio, u prethodne dvije godine imali probleme zbog kvara na starom skeneru.

„Od danas to više nije slučaj. Od danas će građani ove regije i turisti, moći da dobiju savremenu medicinsku uslugu, odnosno dijagnostiku, korišćenjem ovog najsavremenijeg skenera“, kazao je Hrapović.

Fond za zdravstveno osiguranje je, kako je ukazao, izdvojio 53 hiljade eura za rekonstrukciju i adaptaciju prostora, gdje je smješten skener.

„Vlada je opredijelila preko 160 hiljada eura za nabavku druge nove, savremene medicinske opreme. Na taj način se podiže kvalitet pružanja zdravstvene zaštite. Upravo je to politika Vlada, da građani u mjestu življenja i boravka dobiju uslugu, a ne kao što je bilo ranije, da zbog određenih usluga, dijagnostičkih i operativnih procedura, idu u Kotor, Bar, Cetinje, ili u Klinički centar Crne Gore“, naveo je Hrapović.

On je rekao da je, kroz Projekat energetske efikasnosti, koji sprovode Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo ekonomije, opredijeljeno dodatnih 80 hiljada eura za naredni period.

„Za Projekat energetske efikasnosti, koji se ogleda u rekonstrukciji fasade Bolnice u Risnu, ove godine će biti raspisan tender i nakon čega će projekat biti realizovan. Do sada je kroz Projekat energetske efikasnosti uloženo preko 300 hiljada eura u ovu bolnicu“, kazao je Hrapović.

Kao važan iskorak, kako je rekao, na sastanku u Bolnici u Risnu, definisana je rekonstrukcija jednog dijela bolnice.

„Imamo gotova idejna rješenja i gotov projekat za rekonstrukciju u vrijednosti od skoro 900 hiljada eura. Ministarstvo i Vlada će kandidovati taj projekat, kroz kapitalni budžet za iduću godinu, i siguran sam da će građani ovog kraja dobiti taj projekat i da ćemo u narednom periodu imati još bolje i kvalitetnije uslove za liječenje naših građana“, ocijenio je Hrapović.

Direktor Specijalne bolnice Risan, Vlado Popović, rekao je da je puštanje u rad skenera veliki dan za ustanovu, pacijente, i veliko rasterećenje za zaposlene.

„Ogromnu zahvalnost za realizaciju ovog projekta dugujemo Ministarstvu zdravlja i Fondu za zdravstveno osiguranje. Projekat, koji je počeo moj prethodnik doktor Jauković je prvi korak na putu modernizacije ove bolnice. Crna Gora je prepoznata kao zemlja elitnog turizma i turistički infrastrukturu mora da isprati i zdravstvena infrastruktura. Mislim da je ovo samo prvi korak na tom putu i da ćemo u tome svi zajedno istrajati“, smatra Popović.

On je istakao da je cilj Specijalne bolnice u Risnu da nema lista čekanja.

„Mi ćemo uvesti i dopunske radiološke ambulante. Dugujemo ogromnu zahvalnost Opštoj bolnici Kotor, jer smo dvije godine bili bez ove usluge, a ta bolnica nam je izlazila u susret gotovo svakodnevno. U pomoć su uskakali i bolnice u Baru, Nikšiću. Mi smo područje koje je itekako opterećeno, pogotovo u turističkoj sezoni i ovo je za nas jedan veliki dan“, istakao je Popović.

Predsjednik Opštine Kotor, Vladimir Jokić, kazao je da Kotor ima privilegiju da bude regionalni medicinski centar i da pored Opšte bolnice, ima Specijalnu bolnicu u Risnu, Psihijatrijsku bolnicu i Dom zdravlja.

„To je grad sa četri medicinske ustanove i sasvim sigurno jedan ovakav novi aparat za dijagnostiku znači mnogo za cijelu regiju. Ovim bolnicama ne gravitiraju samo stanovnici ove i okolnih opština, već i svi turisti, koji posjećuju ovu regiju, a znamo da se radi o preko milion ljudi. Ovo je jedna vrsta razglednice Crne Gore, pored stručnog kadra, koji nesumnjivo radi u ovoj bolnici, kao i u svim drugim zdravstvenim ustanovama u Kotoru“, objasnio je Jokić.

On je rekao da se nada da će i ubuduće Vlada Crne Gore investirati u bolnice u Kotoru.

„Opština Kotor, u skladu sa svojim nadležnostim, kada je riječ o sufinanisranju i pomoći prema zdravstvenim ustanovama i radnicima stoji na raspolaganju kao i do sada“, poručio je Jokić.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.