Standard.

utorak maj 21

Rastoder za Standard: Država mora biti neupitna, a vlast smjenjiva

Jedan od vodećih savremenih crnogorskih istoričara Šerbo Rastoder kazao je u razgovoru za Stadard, da ako želimo da smanjimo broj onih koji su bili protiv nezavisnosti 2006. godine država mora…

85 hits

utorak maj 21

Besplatan ulaz u pet nacionalnih parkova 22. i 24. maja

Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG), povodom Međunarodnog dana biodiverziteta, 22. maja, i Evropskog dana parkova, 24. maja, odobrili su besplatan ulaz za sve posjetioce pet crnogorskih nacionalnih parkova. NPCG, povodom obilježavanja…

24 hits

utorak maj 21

Cetinje: Ni kiša nije spriječila doček 21. maja

Dan nezavisnosti Crne Gore 21. maj dočekan je sinoć u Prijestonici, i pored velikog nevremena, na veličanstven način, kako i dolikuje ovom velikom prazniku, saopšteno je iz Crnogorske kulturne mreže.

31 hits

utorak maj 21

Vušanović: Potreba za mašinskim inženjerima uvijek postoji

Dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore Igor Vušanović za sajt UCG govorio je o sve većoj potrebi za profesijom mašinskog inženjera na tržištu rada, potrebi fakulteta za mladim ljudima na…

18 hits

 
 
 
 
subota, 16 mart 2019 06:59

Hod po mukama: "Tre kane" i dalje bez legalnih priključaka za vodu i kanalizaciju

Dok god zgrada Tre kane u Budvi ne dobije upotrebnu dozvolu, postoji mogućnost da će Bemaks, u skladu sa ugovorom o isporuci betona koji je plaćen stanovima, tražiti kamate zbog kašnjenja sa ispunjenjem ugovora od Fablajva kojije izgradio ovu zgradu.

Tako je, nakon što je presuda kojom je Fablajv platio 16,5 hiljada eura za kamatu, postala pravosnažna, Bemaks podnio novu tužbu kojom, po istom pravnom osnovu, traži sto hiljada eura za kamatu, potvrdio je advokat ove kompanije Nikola Martinović, piše Pobjeda.

Iz Fablajva tvrde da je ugovorna obaveza ispunjena, što je tužilac prihvatio preuzimanjem stanova i predajom trećim licima, zbog čega traži da se kao svjedok sasluša zastupnik Bemaksa kako bi potvrdio da li su ključevi ovih stanova preuzeti. Iz Bemaksa ne negiraju da su stanovi preuzeti, ali ukazuju da ugovor nije ispunjen sve dok zgrada ne dobije upotrebnu dozvolu i ne bude priključena na vodovodnu i kanalizacionu mrežu.

Zastupnica Fablajva Nela Anđušić potvrdila je da upotrebna dozvola, u smislu Zakona o izgradnji objekata, ne postoji, ali da su svi stanovi i poslovni prostori u objektu u upotrebi na osnovu dozvola dobijenih od nadležnih državnih i opštinskih organa.

Ukoliko su u Bemaksu smatrali da nijesu ispunjene ugovorne obaveze, trebalo je da odbiju preuzimanje stanova”, smatra Anđušić.

U postupku koji je pravosnažno okončan, a koji se vodio po istom pravnom osnovu, iz Fablajva su tvrdili da su na račun kašnjenja na Bemaks prenijeli još jedan stan, navodeći da je dokaz da upotrebna dozvola nije uslov za upis prava svojine to što je Bemaks upisan kao vlasnik svakog stana koji je dobio.

Ugovorom između ove dvije kompanije bilo je predviđeno da za isporuku deset hiljada kubika betona Bemaks dobije sedam stanova ukupne površine 407 kvadrata, po cijeni od tri hiljade eura po kvadratu. Fablajv je, ukoliko ne preda stanove do janura 2012, odnosno kraja 2013, kako je kasnije utvrđeno, bio dužan da isplati cjelokupan iznos za isporučeni beton. Ugovorena je kamata od šest odsto na godišnjem nivou, počev od dana svake pojedinačne ispostavljene mjesečne fakture do konačne isplate duga. Bemaks je isporukom betona trebalo da stekne pravo da bez saglasnosti prodavca uknjiži svoje pravo svojine.

S obzirom na to da je u ugovoru navedeno da će se konačan obračun međusobnih potraživanja obaviti nakon dobijanja upotrebne dozvole za zgradu i primopredaje nepokretnosti, privremeno rješenje o odobrenju za obavljanje ugostiteljske djelatnosti koje je objekat dobio, za Privredni sud ne predstavlja uslov za valjano izvršenje obaveze tuženog, stoji u obrazloženju presude kojom su Bemaksu prvi put dosuđene kamate zbog neispunjenja ugovora. Tri zgrade objekta Tre kane završene su i useljene u martu 2013. godine.

Fablajv već godinama ne uspijeva da dobije upotrebnu dozvolu od budvanske opštine zbog duga za komunalije od 6,5 miliona eura. Dogovor da se dug kompenzuje stanovima u zgradi Tre kane, koje bi opština dalje prenijela na Ministastvo finansija zbog poreskog duga nije realizovan. Vrhovni sud je nedavno potvrdio presudu Privrednog i Apelacionog suda koji su odbili tužbeni zahtjev Fablajva da im opština Budva plati dva miliona eura za naknadu štete. U tužbi su tvrdili da su zbog neizdavanja potvrde o plaćenim komunalijama bili onemogućeni da pribave upotrebnu dozvolu, te da su pretrpjeli štetu jer opština nije obavila komunalno opremanje urbanističke parcele.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.