Standard.

četvrtak jul 18

Vakcine protiv hepatitisa B u domovima zdravlja

Kad se naviknete na političko parazitiranje, ali i nasušnu potrebu da budete prisutni u medijima i intrigama zamajavate javnost, onda ne čudi što se oglasio GP URA, a još manje…

123 hits

četvrtak jul 18

Četiri krivične prijave zbog izazivanja požara: Kazne i za one koji ne pokose travu oko svojih imanja

Služba zaštite i spašavanja Glavnog grada podnijela je u posljednja tri mjeseca četiri krivične prijave zbog izazivanja požara većih razmjera i ugrožavanja sigurnosti i izazivanja opasnosti.

155 hits

četvrtak jul 18

Pacijenti ogorčeni novim načinom zakazivanja specijalističkih pregleda

Izabrani ljekari od juče ne mogu da zakazuju specijalističke preglede kod specijaliste koji je zakazao kontrolni pregled pacijentu, već isključivo po sistemu prvog slobodnog termina koji postoji u elektronskoj bazi,…

169 hits

četvrtak jul 18

Danas sunčano i toplo, do 33 stepena

U Crnoj Gori danas će biti pretežno sunčano, sa najveća dnevnom temperaturom do 33 stepena.

100 hits

 
 
 
 
subota, 16 mart 2019 07:08

Pozdrav iz Budve: Evo šta se krije iza priče o čuvenoj budvanskoj balerini

Na ulazu na najpoznatiju budvansku gradsku plažu Mogren, u istom stavu, izlivena u bronzi već decenijama stražu nad plavom pučinom čuva poznata balerina.

Skulptura je postala simbol Budve i jedna je od glavnih turističkih atrakcija, gotovo da ne postoji turista, a i mještanin koji se makar jednom nije uslikao kraj čuvene mogrenske balerine. 

Kada krenete stazom od Starog grada ka predivnoj plaži Mogren, već negdje na početku sačekaće vas ovaj popularni simbol Budve, koji je djelo beogradskog vajara Gradimira Aleksića. 

Sa starogradskim zidinama i čuvenom plažom Ričardova glava u svojoj pozadini oduvijek se nalazila kao idealan motiv za razglednice poslate iz ovih krajeva uz nezaobilazne riječi: "Pozdrav iz Budve!" 

Aleksićeva skulptura, inspirisana je jednom starom lokalnom legendom o djevojci koja je bila vjerena za mornara, koji je otplovio na dalek put ne bi li zaradio za zajednički život sa njom. Nikada se više nije vratio, a djevojka mu je ostala vjerna i svako jutro je dolazila do ove stijene, kako bi posmatrala more. 

Čekala ga je godinama, sve dok je jednog jutra nisu našli mrtvu na stijeni na kojoj se danas nalazi čuvena statua.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.