Standard.

utorak maj 21

Rastoder za Standard: Država mora biti neupitna, a vlast smjenjiva

Jedan od vodećih savremenih crnogorskih istoričara Šerbo Rastoder kazao je u razgovoru za Stadard, da ako želimo da smanjimo broj onih koji su bili protiv nezavisnosti 2006. godine država mora…

87 hits

utorak maj 21

Besplatan ulaz u pet nacionalnih parkova 22. i 24. maja

Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG), povodom Međunarodnog dana biodiverziteta, 22. maja, i Evropskog dana parkova, 24. maja, odobrili su besplatan ulaz za sve posjetioce pet crnogorskih nacionalnih parkova. NPCG, povodom obilježavanja…

25 hits

utorak maj 21

Cetinje: Ni kiša nije spriječila doček 21. maja

Dan nezavisnosti Crne Gore 21. maj dočekan je sinoć u Prijestonici, i pored velikog nevremena, na veličanstven način, kako i dolikuje ovom velikom prazniku, saopšteno je iz Crnogorske kulturne mreže.

32 hits

utorak maj 21

Vušanović: Potreba za mašinskim inženjerima uvijek postoji

Dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore Igor Vušanović za sajt UCG govorio je o sve većoj potrebi za profesijom mašinskog inženjera na tržištu rada, potrebi fakulteta za mladim ljudima na…

18 hits

 
 
 
 
subota, 16 mart 2019 07:08

Pozdrav iz Budve: Evo šta se krije iza priče o čuvenoj budvanskoj balerini

Na ulazu na najpoznatiju budvansku gradsku plažu Mogren, u istom stavu, izlivena u bronzi već decenijama stražu nad plavom pučinom čuva poznata balerina.

Skulptura je postala simbol Budve i jedna je od glavnih turističkih atrakcija, gotovo da ne postoji turista, a i mještanin koji se makar jednom nije uslikao kraj čuvene mogrenske balerine. 

Kada krenete stazom od Starog grada ka predivnoj plaži Mogren, već negdje na početku sačekaće vas ovaj popularni simbol Budve, koji je djelo beogradskog vajara Gradimira Aleksića. 

Sa starogradskim zidinama i čuvenom plažom Ričardova glava u svojoj pozadini oduvijek se nalazila kao idealan motiv za razglednice poslate iz ovih krajeva uz nezaobilazne riječi: "Pozdrav iz Budve!" 

Aleksićeva skulptura, inspirisana je jednom starom lokalnom legendom o djevojci koja je bila vjerena za mornara, koji je otplovio na dalek put ne bi li zaradio za zajednički život sa njom. Nikada se više nije vratio, a djevojka mu je ostala vjerna i svako jutro je dolazila do ove stijene, kako bi posmatrala more. 

Čekala ga je godinama, sve dok je jednog jutra nisu našli mrtvu na stijeni na kojoj se danas nalazi čuvena statua.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.