Standard.

utorak mart 19

Aveti 90-ih na sjeveru Crne Gore: "Šta će Hrvat u Beranama"

Hrvat iz Berana Igor Tomkić pretučen je juče oko 17 sati u naselju Dolac, a na njega su, kako je saopšteno iz policije, nasrnula dvojica sugrađana, koji su dio grupe…

53 hits

utorak mart 19

Svaki peti nezaposleni u Crnoj Gori ima diplomu fakulteta

U Crnoj Gori 19,6 odsto lica sa višim ili visokim obrazovanjem nema posao, pokazuju podaci iz najnovije ankete o radnoj snazi koju radi Uprava za statistiku, piše Dan.

23 hits

utorak mart 19

Crna Gora na listi atraktivnih destinacija za bogate

Indijski “Biznis insajder“ dodijelio je Crnoj Gori 15. mjesto na listi 15 najatraktivnijih destinacija koje će ove godine posjetiti najbogatiji ljudi svijeta, piše Pobjeda.

17 hits

utorak mart 19

Tim KCCG izveo jednu od najkompleksnijih operacija u hirurgiji

Prvu laparaskopsku operaciju tumora na debelom crijevu uradio je tim digestivnih hirurga na čelu sa načelnikom Centra za digestivnu hirurgiju Rankom Lazovićem, koji je objasnio da je ovom operacijom skraćeno…

21 hits

 
 
 
 
subota, 16 mart 2019 07:08

Pozdrav iz Budve: Evo šta se krije iza priče o čuvenoj budvanskoj balerini

Na ulazu na najpoznatiju budvansku gradsku plažu Mogren, u istom stavu, izlivena u bronzi već decenijama stražu nad plavom pučinom čuva poznata balerina.

Skulptura je postala simbol Budve i jedna je od glavnih turističkih atrakcija, gotovo da ne postoji turista, a i mještanin koji se makar jednom nije uslikao kraj čuvene mogrenske balerine. 

Kada krenete stazom od Starog grada ka predivnoj plaži Mogren, već negdje na početku sačekaće vas ovaj popularni simbol Budve, koji je djelo beogradskog vajara Gradimira Aleksića. 

Sa starogradskim zidinama i čuvenom plažom Ričardova glava u svojoj pozadini oduvijek se nalazila kao idealan motiv za razglednice poslate iz ovih krajeva uz nezaobilazne riječi: "Pozdrav iz Budve!" 

Aleksićeva skulptura, inspirisana je jednom starom lokalnom legendom o djevojci koja je bila vjerena za mornara, koji je otplovio na dalek put ne bi li zaradio za zajednički život sa njom. Nikada se više nije vratio, a djevojka mu je ostala vjerna i svako jutro je dolazila do ove stijene, kako bi posmatrala more. 

Čekala ga je godinama, sve dok je jednog jutra nisu našli mrtvu na stijeni na kojoj se danas nalazi čuvena statua.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.