Standard.

utorak mart 19

Aveti 90-ih na sjeveru Crne Gore: "Šta će Hrvat u Beranama"

Hrvat iz Berana Igor Tomkić pretučen je juče oko 17 sati u naselju Dolac, a na njega su, kako je saopšteno iz policije, nasrnula dvojica sugrađana, koji su dio grupe…

53 hits

utorak mart 19

Svaki peti nezaposleni u Crnoj Gori ima diplomu fakulteta

U Crnoj Gori 19,6 odsto lica sa višim ili visokim obrazovanjem nema posao, pokazuju podaci iz najnovije ankete o radnoj snazi koju radi Uprava za statistiku, piše Dan.

23 hits

utorak mart 19

Crna Gora na listi atraktivnih destinacija za bogate

Indijski “Biznis insajder“ dodijelio je Crnoj Gori 15. mjesto na listi 15 najatraktivnijih destinacija koje će ove godine posjetiti najbogatiji ljudi svijeta, piše Pobjeda.

17 hits

utorak mart 19

Tim KCCG izveo jednu od najkompleksnijih operacija u hirurgiji

Prvu laparaskopsku operaciju tumora na debelom crijevu uradio je tim digestivnih hirurga na čelu sa načelnikom Centra za digestivnu hirurgiju Rankom Lazovićem, koji je objasnio da je ovom operacijom skraćeno…

21 hits

 
 
 
 
subota, 16 mart 2019 07:25

Stop za radove na Mamuli

Uprava za inspekcijske poslove naložila je kompaniji OHM Mamula Montenegro da obustavi radove na ostrvu Lastavica, u okviru kompleksa tvrđave Mamula, do dobijanja saglasnosti na konzervatorski projekat, saopšteno je Pobjedi  iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara.

U Upravi napominju da ih je kancelarija generalne sekretarke Crnogorske nacionalne komisije za UNESCO obavijestila da je povodom predmetnih radova uputila zahtjev Upravi za inspekcijske poslove za postupanje inspektora za kulturna dobra.

U izvještaju inspektora, koji nam je proslijeđen, navodi se da je naložio OHM Mamula Montenegro DSD da obustavi radove do dobijanja saglasnosti na konzervatorski projekat. Što se tiče konzervatorskog projekta, u ovoj upravi je u toku postupak davanja saglasnosti. Uprava je ranije, u decembru 2017. godine, dala mišljenje na idejno rješene revitalizacije utvrđenja Mamula, sa sugestijama, odnosno smjernicama, koje treba ispoštovati prilikom izrade konzervatorskog projekta”, saopšteno je iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara.

Novi obimni zemljani radovi unutar tvrđave Mamula na ostrvu Lastavica, podsjetimo, izazvali su krajem prošle nedjelje talas negodovanja mještana Herceg Novog. Prva se tim povodom oglasila inicijativa Bokobran i povodom novih radova uputila otvoreno pismo, kojim su skrenuli pažnju na rušenje dijela zidova i iskopavanja u unutrašnjosti tvrđave u dubini većoj i od deset metara. To se, kako ističu, kosi sa adekvatnom revitalizacijom spomenika kulture prve kategorije.

Iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara Pobjedi su juče odgovorili da se u izvještaju inspektora za kulturna dobra navodi da je arhitekta-konzervator Katarina Nikolić objasnila da je izvršena demontaža dijela obuhvatnog zida centralnog platoa i da je prethodno svaki pojedinačni kameni blok obilježen i deponovan u neposrednoj blizini.

 

Što se tiče postupanja Uprave, podsjećamo da je prema Zakonu o zaštiti kulturnih dobara, vlasnik, odnosno držalac kulturnog dobra dužan da odredi pravno lice koje će vršiti stručni nadzor nad izvođenjem radova na kulturnom dobru, a izvođač radova treba da odredi lice koje će rukovoditi izvođenjem radova. Ova lica moraju da imaju konzervatorsku licencu. Dakle, shodno zakonu, tražićemo da nam redovno budu dostavljani izvještaji stručnog nadzora”, poručeno je iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara.

Povodom spornih radova na ostrvu Lastavica, iz OHM Mamula su prošle nedjelje, podsjetimo, saopštili da su “svi radovi na rekonstrukciji i adaptaciji utvrđenja Mamula u skladu sa urbanističko-tehničkim i konzervatorskim uslovima i pod nadzorom su relevantnih stručnjaka i državnih institucija.”

Istakli su da se projekat Mamula radi po najvišim svjetskim standardima i podsjetili su da su svi pripremni radovi na ostrvu najavljeni i realizovani u zakonom striktno propisanoj proceduri i na bazi saglasnosti Vlade za odvijanje pripremnih radova većeg obima od 20. jula 2017.

Još 12. oktobra 2017, kada su radovi najavljeni, objašnjeno je da će, pored ostalog, podrazumijevati i uklanjanje zemljanog nasipa na centralnom platou ostrva i iskop do kote terena, tako da se ne radi ni o kakvim neočekivanim ili nedozvoljenim radovima”, navedeno je u saopštenju OHM Mamula.

Kako su istakli, zemljani radovi na centralnom platou na kojima je angažovana mehanizacija, podrazumijevaju raščišćavanje zemlje i stijenskog materijala.

Nakon formiranja pomoćnih sadržaja ispod platoa, zemljani nasip će biti vraćen, a plato će dobiti originalan izgled”, navodi se, između ostalog, u saopštenju.

Iz OHM Mamula Pobjeda je juče nezvanično dobila informaciju da radovi nijesu ni izvođeni prošle nedjelje, odnosno u vrijeme kada su se u medijima pojavile fotografije iskopavanja na Mamuli, već da su zbog vremenskih uslova i čekanja na “saglasnost na dređenu dokumentaciju” zaustavljeni znatno ranije.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.