Standard.

utorak jun 18

Katnić potvrdio: Sinđelić je u Crnoj Gori i zatražio je azil, država će adekvatno reagovati

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić potvrdio je da je svjedok saradnik u slučaju pokušaja terorizma Saša Sinđelić juče ujutro ilegalno ušao u Crnu Goru i da je zatražio azil.

278 hits

utorak jun 18

Ministarstvo vanjskh poslova za Standard: Pokrenuli smo disciplinski postupak protiv Mirne Nikčević

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) pokrenuće disciplinski postupak protiv savjetnice ambasadora Crne Gore u Turskoj Mirne Nikčević, zbog njenih skandaloznih objava na Fejsbuku, potvrđeno je portalu Standard iz ovog Vladinog resora. 

240 hits

utorak jun 18

Joanikije: Crnogorska vlast radi za interese Velike Albanije

Episkop budimljansko-nikkšićki Joanikije kazao je da je Vladin Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica pokušaj da se napravi presedan kako bi onda, po istom…

66 hits

utorak jun 18

U tuči u školi učeniku slomljena vilica, nastavnica ga poslala kući

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda utvrdio je u postupku protiv OŠ “Njegoš” iz Kotora da je učeniku petog razreda u tuči u holu te škole nanasena teška tjelesna povreda. Ustanovljeno…

78 hits

 
 
 
 
nedjelja, 24 mart 2019 12:00

Crnogorci pod stresom: Najviše pijemo ljekove za visoki pritisak, dijabetes i čir na želucu

Ako je suditi po ljekovima koji se u našoj zemlji najviše konzumiraju, Crnogorci imaju dosta problema sa stresom. Iako se preporučuje da se što više šeta i boravi u prirodi, izgleda da nas borba za egzistenciju i "brzi" način života toliko okupiraju, da zaboravljamo na sopstveno zdravlje. Prema podacima koje smo dobili iz Fonda za zdravstveno osiguranje, u apotekama tokom 2018. godine najviše su se kupovali Presalol, Rapten Duo i Ranitidin - ljekovi za visoki pritisak, dijabetes, čir na želucu i dvanaestopalačnom crijevu.

Na osnovu toga da se zaključiti da Crnogorci ne zaostaju za svjetskim trendovima, jer su i kod nas očigledno najviše traže ljekovi za bolesti povezane sa nepravilnim načinom života i stresom.

Crnogorci "pod pritiskom"

Iz Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore rečeno nam je da su tablete protiv visokog pritiska među najprodavanijim u Crnoj Gori. 

"Monopril plus tablete  su najkorištenije među Crnogorcima a prošle godine potrošeno je čak 207.369 kutija. Monopril sadrži aktivnu supstancu fosinopril-natrijum i koristi se za liječenje povišenog krvnog pritiska (hipertenzija) i srčane insuficijencije", rekli su iz Fonda za Standard.

Muškarci, kako nam je rečeno, imaju viši krvni pritisak od žena, a ranija studija je pokazala da je na svjetskom nivou, u periodu od 1975. do 2017, dvostruko povećan broj ljudi sa povišenim krvnim pritiskom.

"Drugi na listi ljekova je Presolol za koji je izdato 159.346 recepata. Ove tablete koriste se u liječenju povišenog krvnog pritiska, angine pektoris (bol u grudima izazvan blokiranim koronarnim arterijama srca) aritmije (poremećaj srčanog ritma) i srčanog udara, takođe i u u prevenciji (sprečavanje pojave): migrenoznih napada, oštećenja srca i smrti nakon infarkta miokarda", navode iz Fonda.

Dakle situacija kod Crnogoraca nije ni malo bezazlena. Olakšavajuća okolnost svakako je što se ovi ljekovi izdaju na recept, na spisku su Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore, a za njih nije potrebno da izdvajate novac. 

Ni sa mišićima i kostima izgleda ne stojimo dobro.

"Rapten Duo tablete takođe se prodaju u velikim količinam. Prošle godine prodato je 151.532 kutija. Ovaj lijek se koristi kod terapija upalnih procesa u reumatologiji i suzbijanja bola mišićnog-koštanog sistema.  Ove tablete kupuju jednako i žene i muškarci a mnoge dame ih korste tokom bola izazvanog menstrualnim ciklusom. Osim što se koriste za ublažavanje bola i zapaljenskih procesa. Lijek Rapten Duo se koristi za ublažavanje zapaljenja i smanjenje otoka zglobova, tetiva i mišića, bol u leđima, uganuća i istegnuća, sindrom „zamrznutog ramena“, iščašenja i bolna stanja kod preloma", navode iz Fonda.

Žrtvujemo zdravlje

Nepravilan stil života i stres ostavljaju traga i na sistem organa za varenje.

"Za ublažavanje  tegoba kod svih oboljenja praćenih želudačnom hipersekrecijom, kupovali smo najviše Ranitidin i to 121.650 kutija prošle godine. Ovaj lijek koristi se za lečenje benignog čira na želucu i čira na dvanaestopalačnom crijevu, liječenje čira poslije operacije, refluksna bolest jednjaka", navode iz Fonda.

Posljedni lijek na listi  od top pet Fonda koji se tokom prošle godine najviše kupovao jeste Siofor za koji je izdato 120.070 recepata. Ove tablete koriste se kod terapija dijabetesa još jedne bolesti koaj se povezue sa strasom.

"U Crnoj Gori 96 odsto odsto lijekova potrebnih za liječenje dijabetesa su na pozitivnoj listi i mogu se dobiti na recept. Ukupan broj dijabetičara u Crnoj Gori kreće se između 50 i 60 hiljada, odnosno skoro svaki deseti ili 11 stanovnik ima jedan vid poremećene glikoregulacije. Činjenica da je oko 60 odsto odraslih dijabetičara gojazno, trebalo bi da bude upozorenje da pazimo na svoje zdravlje i stil života"; rekao je Čirgić.

Broj oboljelih od dijabetesa (šećerne bolesti)  u konstantnom je porastu, kako na globalnom nivou tako i Crnoj Gori, pa poprima obrise pandemije.

M.I.

 

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Posljednji put izmijenjeno nedjelja, 24 mart 2019 12:38

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.