Standard.

četvrtak septembar 19

Svadba u Nikšiću se pretvorila u košmar: Prijatelji se posvađali zbog pjesme "Srpkinja je mene majka rodila"

Jedno svadbeno veselje u Nikšiću za tili čas se pretvorilo u košmar. I to sve zbog politike! Dvije porodice, čiju djecu je ljubav spojila, neočekivano su zaratile samo zbog naručene…

5671 hits

četvrtak septembar 19

Crna Gora među 40 najljepših zemalja svijeta

Objavljeno u: Društvo

by Jovana

CONDÉ NAST TRAVELLER, svjetski priznat magazin za putovanja, na svom je popisu 40 najljepših zemalja na svijetu uvrstio Hrvatsku, Crnu Goru i Sloveniju. Tako se Crna Gora našla na listi…

96 hits

četvrtak septembar 19

Država konačno riješila da evidentira svoju imovinu

Država je, sudeći po dokumentu zaključcima koje je dostavila Državnoj revizorskoj instituciji, riješila da uspostavi jedinstveni sistem evidencije državne imovine i registar nepokretnosti. U dokumentu, u koji je Pobjeda imala…

142 hits

srijeda septembar 18

FOTO, VIDEO - Uhapšeni Milačić i Dajković: Policija skidala lidera Prave sa krova službenog auta, upotrijebili biber sprej i ubacili…

Lider Prave Crne Gore Marko Milačić i potpredsjednik stranke Vladislav Dajković uhapšeni su danas u centru Podgorice nakon što su se sukobili sa policijom, koja je pokušala da podigne njihovo…

1884 hits

 
 
 
 
četvrtak, 11 april 2019 17:01

Podgorica dobila Trg Argentina, Ankarski bulevar, Ulicu Kolovrat i Evropsku ulicu

Odbornici u Skupštini Glavnog grada Podgorica danas su usvojili Odluku o određivanju naziva trga i ulica u Podgorci na prijedlog Savjeta za davanje prijedloga naziva naselja, ulica i trgova.

Ovom Odlukom definisano je da na području mjesne zajednice “Nova Varoš” trg koji se nalazi sa južne strane Gradskog stadiona i graniči se sa Bulevarom Ivana Crnojevića sa južne strane i Ulicom 19. decembra sa istočne strane, dobije naziv Trg Argentina.

Radi se o javnom prostoru površine cca 4.700 m2. Naime, Crnogorski iseljenici su počeli da naseljavaju Argentinu još početkom XIX vijeka, a najintenzivnije početkom XX vijeka.

Danas u Argentini živi preko 40.000 crnogorskih iseljenika i njihovih potomaka (druga crnogorska zajednica po brojnosti u svijetu), a uglavnom su naseljeni u provincijama Ćako i General Madariaga.

Odluka predviđa i da se na području mjesne zajednicke “1. maj” produžetak ulice Ljubljanske od raskrsnice sa ulicom dr Ljubomira Rašovića do ulice Cetinjske, u dužini od 300 metara nazove Ankarski bulevar, po glavnom gradu Republike Turske i administrativnom centru provincije Ankara u regiji Centralna Anadolija, u čijem elitnom dijelu se nalazi ulica pod nazivom Podgorica.

Na području mjesne zajednice “Dajbabe” ulica koja se prostire od bulevara Vojislavljevića kod mosta na Morači, na jug i jugoistok, lijevom obalom rijeke Morače do raskrsnice sa Ulicom Evropska, u dužini od oko 450 m dobija naziv Kolovrat, prema nekadašnjem nazivu za lijevu i desnu obalu Morače između Dajbaba i Donje Gorice, a ulica koja se prostire od Bulevara Vojislavljevića na jug do Ulice Kolovrat, u dužini od oko 400 metara naziv Evropska ulica.

Odbornica u Skupštini glavnog grada, Tijana Vidaković je saopštila da je ovaj prijedlog determinisan tradicijom koju čuvamo i dostignućima i uspjesima koje brojimo, ali i modernim tokovima kojima stremimo, piše Antena M.

“ Upravo zbog svih različitosti koje postoje i kao takve stvaraju koherentnu cjelinu, smatram da ovaj prijedlog na indirektan način predstavlja jedan vid očuvanja nacionalnog identiteta, moram istaći da se na ovaj način stvara neraskidivi spoj tradicije i modernih tokova, alii svih dostignuća koja brojimo zahvaljujući našoj politici i nepokolebljivom evropskom putu”, istakla je Vidaković.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.