Standard.

srijeda maj 22

Potpisan Memorandum o razumijevanju u oblasti zdravlja i medicinskih nauka između Crne Gore i Republike Kube

Ministar zdravlja Crne Gore Kenan Hrapović i ministar javnog zdravlja Republike Kube dr Jose Angel Portal Miranda potpisali su Memorandum o razumijevanju u oblasti zdravlja i medicinskih nauka  u Ženevi, na zasijedanju Skupštine…

17 hits

srijeda maj 22

Rakočević podnio krivične prijave: U Rekri se dešavaju krajnje sumnjive stvari

Član Odbora direktora Rekre doo, društva čije osnivač i vlasnik Savez Sindikata Crne Gore Nenad Rakočević podnioje krivičnu prijavu protiv predsjednice Odbora direktora Slavke Vučićević, kao i članova odbora Mladena Šuškavčevića…

16 hits

utorak maj 21

Dan nezavisnosti u bazi Marmal: Bošković sa našim vojnicima obilježio praznik

Ministar odbrane Predrag Bošković danas je u bazi Marmal u Avganistanu organizovao skromni prijem povodom 21. maja, crnogorskog Dana nezavisnosti, saopšteno je iz Ministarstva.

29 hits

srijeda maj 22

Ministar Hrapović na Skupštini SZO u Ženevi

Delegacija Ministarstva zdravlja, predvođena ministrom zdravlja Kenanom Hrapovićem, učestvovala je na sjednici Skupštine Svjetske zdravstvene organizacije u Ženevi, ključnom zasijedanju SZO na globalnom nivou.

13 hits

 
 
 
 
četvrtak, 18 april 2019 07:50

Potvrđeno da je Milan Babović plagirao magistarski

Vrhovni sud Crne Gore odbio je žalbu funkcionera Demokratske partije socijalista Milana Babovića i potvrdio djelimičnu presudu Apelacionog suda kojom je presuđeno da je on plagirao magistarski rad.

U obrazloženju se navodi da je presudom Apelacionog suda odbijena kao neosnovana žalba Babovića, te da je potvrđena djelimična presuda Privrednog suda, što je potvrdio i Vrhovni sud.

Privredni sud je prije dvije godine, po tužbi Podgoričanina Petra Martinovića protiv Babovića i Univerziteta ,,Mediteran“, presudio da je funkcioner DPS-a prekršio zakon i povrijedio autorsko pravo.

Kako je utvrđeno, Babović je od Martinovića prepisao djelove iz magistarskog rada na temu ,,Turistički proizvod Crne Gore i strateški pravci njegovog razvoja“, te ih je prenio u svoj rad ,,Uticaj kapitalnih investicija na razvoj turističke privrede u Crnoj Gori“.

Presuda se, međutim, smatra djelimičnom, jer se u postupku prvo utvrđuje je li povrijeđeno autorsko pravo, a onda kada postane pravosnažna, sud određuje iznos nastale štete.

''Protiv drugostepene presude tuženi (Babović) izjavio je reviziju zbog bitnih povreda odredaba parničnog postupka i pogrešne primjene materijalnog prava. Predloženo je da se nižestepene presude preinače na način što će se tužbeni zahtjev odbiti ili ukinuti i predmet vrati prvostepenom sudu na ponovno suđenje. Revizija nije osnovana'' - zaključio je Vrhovni sud.

Ranije je Babović negodovao zbog presude, ocjenjujući da je pogrešno primijenjeno materijalno pravo zbog čega je zatražio od Apelacionog suda da je preinači i odbije tužbeni zahtjev kao neosnovan.

Paušalan je, kako je naveo, zaključak Privrednog suda da je povrijedio autorsko pravo Martinovića, jer ,,sud ne raspolaže stručnim znanjem da iz radova stranaka razdvoji njihovo autorsko znanje od naučnih saznanja drugih autora i činjenica kao dijela stvarnosti, niti je to mogao zaključiti samo čitanjem“.

Istakao je i da plagijat predstavlja preuzimanje naučne ideje, te da prvostepeni sud ,,nije objasnio koju naučnu ideju je on navodno preuzeo od Martinovića“.

Privredni sud je u oktobru 2016. godine donio presudu da je Babović plagirao magistarski rad.

Apelacioni sud, postupajući po žalbi Babovića, ukinuo je presudu u aprilu 2017. i vratio slučaj na novo suđenje, jer je, između ostalog, ocijenio da je učinjena bitna povreda parničnog postupka.

I u ponovljenom postupku Privredni sud je presudio da je Babovićev rad plagijat. Presuda je pravosnažna.

Antena M

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Posljednji put izmijenjeno četvrtak, 18 april 2019 07:38

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.