Standard.

ponedjeljak avgust 19

Policija i ove godina zabranila SPC da služi na Ivanovim koritima, Vučinić: Crkva je državna, MCP vrši pritisak i diže…

Uprava policije Crne Gore i ove godine je zabranila sveštenstvu Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) Srpske pravoslavne crkve (SPC) da na praznik "Preobraženja Gospodnjeg" u crkvi na Ivanovim koritima služe liturgiju povodom…

98 hits

ponedjeljak avgust 19

Jovanović: Država je nadležna za status crkve, uključujući i regulisanje autokefalnosti

Država Crna Gora je najavila da će urediti pitanje statusa ovdašnje Istočno-pravoslavne crkve i to nije stvar dobre ili loše volje ove vlasti, kazao je u intervjuu Pobjedi analitičar, istraživač…

122 hits

ponedjeljak avgust 19

Crnogorske planine uzele pet života

Gorska služba spasavanja (GSS) koja broji oko 60 operativaca, koji nijesu plaćeni za taj posao, tokom prošle i ove godine spasila je 49 osoba koja su se izgubila prilikom planinarenja,…

76 hits

ponedjeljak avgust 19

Pojačan intenzitet saobraćaja, vozite oprezno

U Crnoj Gori jutros je saobraćaj umjerenog, a tokom dana biće pojačanog intenziteta, saopštili su iz Auto-moto saveza (AMSCG) i savjetovali vozače da voze oprezno i vožnju prilagode uslovima na…

72 hits

 
 
 
 
četvrtak, 18 april 2019 10:01

Uprava za dijasporu uručila iseljeničke knjižice Crnogorcima u Skadru

Predstavnici Uprave za dijasporu, boravili su juče u službenoj posjeti Skadru gdje su se u prostorijama crnogorskog udruženja „Alba-Montenegro“ sreli sa predstavnicima i brojnim članovima crnogorske nacionalne zajednice. Iseljenicima i pripadnicima crnogorske nacionalne manjine, koji nemaju naše državljanstvo, tom prilikom uručene su iseljeničke knjižice.

Delegaciju Uprave činili su pomoćnik direktora Ivan Jovović, šef Odsjeka za istraživačko informativne poslove i evidenciju iseljenika Zoran Đukanović i šef Odsjeka za privrednu i naučnu saradnju Vladan Lalović.

"U skadarskoj oblasti i gradu Skadru značajan broj Crnogoraca živi vjekovima kao autohtono stanovništvo. Osim jezika, pripadnosti crnogorskom narodu i kulturi, očuvali su jak sentiment i sponu sa svojom maticom", stoji u saopštenju Uprave za dijasporu.

Dodjela iseljeničkih knjižica članovima crnogorske zajednice u Skadru je, kako se navodi, predstavljala poseban događaj i dokaz da "ih njihova matica nikada nije zaboravila te da ih smatra integralnim dijelom svog etničkog, nacionalnog i kulturnog bića".

"Crna Gora je zahvalna i ponosna što je dio njenog naroda, živjeći decenijama u teškim uslovima u Skadru i ostatku Albanije, odsječen od svoje matice, očuvao kulturni identitet, nacionalno ime i pripadnost matici što uspješno prenosi na nove generacije koje će u budućnosti biti čvrsti most saradnje i pouzdan činilac za unapređenje dobrosusjedskih odnosaCrne Gore i Albanije", navode u saopštenju.

Predstavnici Udruženja su uputili uvjerenje da će, kao nadležni državni organ za odnose sa dijasporom, u narednom periodu intezivirati saradnju sa crnogorskom zajednicom u Skadru i pružiti im punu podršku i pomoć u planiranim aktivnostima i projektima sa kojima mogu aplicirati na Javni konkurs za sufinansiranje programa odnosno projekta u oblastima saradnje sa dijasporom-iseljenicima.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.