Standard.

srijeda maj 22

Potpisan Memorandum o razumijevanju u oblasti zdravlja i medicinskih nauka između Crne Gore i Republike Kube

Ministar zdravlja Crne Gore Kenan Hrapović i ministar javnog zdravlja Republike Kube dr Jose Angel Portal Miranda potpisali su Memorandum o razumijevanju u oblasti zdravlja i medicinskih nauka  u Ženevi, na zasijedanju Skupštine…

17 hits

srijeda maj 22

Rakočević podnio krivične prijave: U Rekri se dešavaju krajnje sumnjive stvari

Član Odbora direktora Rekre doo, društva čije osnivač i vlasnik Savez Sindikata Crne Gore Nenad Rakočević podnioje krivičnu prijavu protiv predsjednice Odbora direktora Slavke Vučićević, kao i članova odbora Mladena Šuškavčevića…

16 hits

utorak maj 21

Dan nezavisnosti u bazi Marmal: Bošković sa našim vojnicima obilježio praznik

Ministar odbrane Predrag Bošković danas je u bazi Marmal u Avganistanu organizovao skromni prijem povodom 21. maja, crnogorskog Dana nezavisnosti, saopšteno je iz Ministarstva.

29 hits

srijeda maj 22

Ministar Hrapović na Skupštini SZO u Ženevi

Delegacija Ministarstva zdravlja, predvođena ministrom zdravlja Kenanom Hrapovićem, učestvovala je na sjednici Skupštine Svjetske zdravstvene organizacije u Ženevi, ključnom zasijedanju SZO na globalnom nivou.

13 hits

 
 
 
 
četvrtak, 18 april 2019 10:01

Uprava za dijasporu uručila iseljeničke knjižice Crnogorcima u Skadru

Predstavnici Uprave za dijasporu, boravili su juče u službenoj posjeti Skadru gdje su se u prostorijama crnogorskog udruženja „Alba-Montenegro“ sreli sa predstavnicima i brojnim članovima crnogorske nacionalne zajednice. Iseljenicima i pripadnicima crnogorske nacionalne manjine, koji nemaju naše državljanstvo, tom prilikom uručene su iseljeničke knjižice.

Delegaciju Uprave činili su pomoćnik direktora Ivan Jovović, šef Odsjeka za istraživačko informativne poslove i evidenciju iseljenika Zoran Đukanović i šef Odsjeka za privrednu i naučnu saradnju Vladan Lalović.

"U skadarskoj oblasti i gradu Skadru značajan broj Crnogoraca živi vjekovima kao autohtono stanovništvo. Osim jezika, pripadnosti crnogorskom narodu i kulturi, očuvali su jak sentiment i sponu sa svojom maticom", stoji u saopštenju Uprave za dijasporu.

Dodjela iseljeničkih knjižica članovima crnogorske zajednice u Skadru je, kako se navodi, predstavljala poseban događaj i dokaz da "ih njihova matica nikada nije zaboravila te da ih smatra integralnim dijelom svog etničkog, nacionalnog i kulturnog bića".

"Crna Gora je zahvalna i ponosna što je dio njenog naroda, živjeći decenijama u teškim uslovima u Skadru i ostatku Albanije, odsječen od svoje matice, očuvao kulturni identitet, nacionalno ime i pripadnost matici što uspješno prenosi na nove generacije koje će u budućnosti biti čvrsti most saradnje i pouzdan činilac za unapređenje dobrosusjedskih odnosaCrne Gore i Albanije", navode u saopštenju.

Predstavnici Udruženja su uputili uvjerenje da će, kao nadležni državni organ za odnose sa dijasporom, u narednom periodu intezivirati saradnju sa crnogorskom zajednicom u Skadru i pružiti im punu podršku i pomoć u planiranim aktivnostima i projektima sa kojima mogu aplicirati na Javni konkurs za sufinansiranje programa odnosno projekta u oblastima saradnje sa dijasporom-iseljenicima.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.