Standard.

srijeda maj 22

Potpisan Memorandum o razumijevanju u oblasti zdravlja i medicinskih nauka između Crne Gore i Republike Kube

Ministar zdravlja Crne Gore Kenan Hrapović i ministar javnog zdravlja Republike Kube dr Jose Angel Portal Miranda potpisali su Memorandum o razumijevanju u oblasti zdravlja i medicinskih nauka  u Ženevi, na zasijedanju Skupštine…

17 hits

srijeda maj 22

Rakočević podnio krivične prijave: U Rekri se dešavaju krajnje sumnjive stvari

Član Odbora direktora Rekre doo, društva čije osnivač i vlasnik Savez Sindikata Crne Gore Nenad Rakočević podnioje krivičnu prijavu protiv predsjednice Odbora direktora Slavke Vučićević, kao i članova odbora Mladena Šuškavčevića…

16 hits

utorak maj 21

Dan nezavisnosti u bazi Marmal: Bošković sa našim vojnicima obilježio praznik

Ministar odbrane Predrag Bošković danas je u bazi Marmal u Avganistanu organizovao skromni prijem povodom 21. maja, crnogorskog Dana nezavisnosti, saopšteno je iz Ministarstva.

29 hits

srijeda maj 22

Ministar Hrapović na Skupštini SZO u Ženevi

Delegacija Ministarstva zdravlja, predvođena ministrom zdravlja Kenanom Hrapovićem, učestvovala je na sjednici Skupštine Svjetske zdravstvene organizacije u Ženevi, ključnom zasijedanju SZO na globalnom nivou.

13 hits

 
 
 
 
četvrtak, 18 april 2019 11:50

LP: Izgraditi groblje ili krematorijum za kućne ljubimce

Odbor Liberalne partije Glavnog grada će na osnovu obavljenih konsultacija sa građanima Podgorice inicirati izgradnju groblja ili krematorijuma za kućne ljubimce, saopšteno je iz partije.

"Glavni grad kao kulturni, administrativni i ekonomski centar države primjenjuje savremene standarde u urbanom razvoju svojih potencijala što bi dodatno bilo potvrđeno izgradnjom groblja ili krematorijuma za kućne ljubimce. S obzirom na to da je Podgorica brzo rastući grad koji uvažava potrebe svojih stanovnika smatramo kao jednu od obaveza da posvetimo dužnu pažnju i adekvatnom zbrinjavanju uginulih kućnih ljubimaca. Svjedoci smo da su vlasnici ljubimaca primorani da uginule životinje ukopavaju oko zgrada, po parkovima i drugim javnim i zelenim površinama što svakako nije u duhu modernog društava. Ovakav način ukopavanja kućnih ljubimaca je nezakonit i nehigijenski, posebno kod žitvotinja koje su uginule usljed bolesti", navodi Jovan Rabrenović, odbornik u Skupštini Glavnog grada.

Ova ideja svoje dodatno utemeljenje nalazi u činjenici da su groblja kućnih ljubimaca postojala još u 19 vijeku u Parizu i Londonu a da mi danas u 21 vijeku još tražimo najbolji način za humano zbrinjavanje uginulih kućnih ljubimaca, dodaje on.

"Smatramo da je ovaj problem moguće riješiti i preko privatno – javnog partnetrstva uz obavezu poštovanja standarda koji se primjenjuju u državama Evropske unije i SAD. Svjesni smo toga koliko kućni ljubimci svima nama znače, kao i toga da za najveći broj ljudi kućni ljubimac predstavlja bezmalo ravnopravnog člana porodice", ističe se u saopštenju.

S druge strane predložiće, ukoliko za to postoje zakonske mogućnosti i uvođenje posebnog gradskog povjerenika za kućne ljubimce kome bi kao službenom licu svedoci kršenja prava životinja, garantovanih Zakonom, mogli da upute žalbe.

"Predložićemo izmjenu odgovarajuće zakonske regulative čime bi se povjerenicima obezbijedila ovlašćenja da na odgovarajući način mogu reagovati u svim situacija kada su prava ne samo kućnih ljubimaca već i ostalih životinja ugrožena odnosno narušena. Liberalna partija smatra neophodnim potrebu mijenjanja kaznene politike kojom bi se strože kažnjavalo mučenje i iživljavanje nad životinjama", navodi se u saopštenju.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.