Standard.

nedjelja avgust 25

Šta sve predviđa novi zakon o radu: Nema više blanko otkaza, maksimalno radno vrijeme 48 sati

U toku je finalno usklađivanje novog zakona o radu, a najviše novina u ovom rješenju odnosi se na uređivanje radnog vremena. Kako je Pobjedi kazala koordinatorka radne grupe za izradu…

331 hits

nedjelja avgust 25

Preminuo akademik Vlado Strugar

Redovni član Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU) Vlado Strugar preminuo je juče u 97. godini u Beogradu.

88 hits

nedjelja avgust 25

Preminuo akademik Vlado Strugar

Objavljeno u: Društvo

nedjelja avgust 25

Bezbjednost u planinama: Tuđi nemar se plaća iz budžeta

Sve smo prepoznatljiviji na turističkoj mapi, ali ne samo kao primorska zemlja s prelijepim pješčanim plažama, tranzitna destinacija za kruzere, zimovnik za jahte..., već i kao raj za aktivni odmor,…

88 hits

nedjelja avgust 25

Viši sud u Beogradu proglasio krivom Saru Vidak

Viši sud u Beogradu je kotorskom Osnovnom sudu dostavio presudu kojom je Saru Vidak, studentkinju iz Beograda proglasio krivom i osudio je na kaznu zatvora u trajanju od 30 dana,…

92 hits

 
 
 
 
četvrtak, 18 april 2019 11:50

LP: Izgraditi groblje ili krematorijum za kućne ljubimce

Odbor Liberalne partije Glavnog grada će na osnovu obavljenih konsultacija sa građanima Podgorice inicirati izgradnju groblja ili krematorijuma za kućne ljubimce, saopšteno je iz partije.

"Glavni grad kao kulturni, administrativni i ekonomski centar države primjenjuje savremene standarde u urbanom razvoju svojih potencijala što bi dodatno bilo potvrđeno izgradnjom groblja ili krematorijuma za kućne ljubimce. S obzirom na to da je Podgorica brzo rastući grad koji uvažava potrebe svojih stanovnika smatramo kao jednu od obaveza da posvetimo dužnu pažnju i adekvatnom zbrinjavanju uginulih kućnih ljubimaca. Svjedoci smo da su vlasnici ljubimaca primorani da uginule životinje ukopavaju oko zgrada, po parkovima i drugim javnim i zelenim površinama što svakako nije u duhu modernog društava. Ovakav način ukopavanja kućnih ljubimaca je nezakonit i nehigijenski, posebno kod žitvotinja koje su uginule usljed bolesti", navodi Jovan Rabrenović, odbornik u Skupštini Glavnog grada.

Ova ideja svoje dodatno utemeljenje nalazi u činjenici da su groblja kućnih ljubimaca postojala još u 19 vijeku u Parizu i Londonu a da mi danas u 21 vijeku još tražimo najbolji način za humano zbrinjavanje uginulih kućnih ljubimaca, dodaje on.

"Smatramo da je ovaj problem moguće riješiti i preko privatno – javnog partnetrstva uz obavezu poštovanja standarda koji se primjenjuju u državama Evropske unije i SAD. Svjesni smo toga koliko kućni ljubimci svima nama znače, kao i toga da za najveći broj ljudi kućni ljubimac predstavlja bezmalo ravnopravnog člana porodice", ističe se u saopštenju.

S druge strane predložiće, ukoliko za to postoje zakonske mogućnosti i uvođenje posebnog gradskog povjerenika za kućne ljubimce kome bi kao službenom licu svedoci kršenja prava životinja, garantovanih Zakonom, mogli da upute žalbe.

"Predložićemo izmjenu odgovarajuće zakonske regulative čime bi se povjerenicima obezbijedila ovlašćenja da na odgovarajući način mogu reagovati u svim situacija kada su prava ne samo kućnih ljubimaca već i ostalih životinja ugrožena odnosno narušena. Liberalna partija smatra neophodnim potrebu mijenjanja kaznene politike kojom bi se strože kažnjavalo mučenje i iživljavanje nad životinjama", navodi se u saopštenju.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.