Standard.

ponedjeljak oktobar 21

Otvoren Centar za profesionalnu rehabilitaciju u Podgorici

Objavljeno u: Društvo

by Jovana

Centar za profesionalnu rehabilitaciju danas su u Podgorici otvorili potrpedsjednik Vlade Milutin Simović, ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić, direktor Milo Paunović i član Savjeta za brigu osoba sa invaliditetom…

205 hits

ponedjeljak oktobar 21

Pet osoba sa invaliditetom nastavilo radni angažman: „Bez predrasuda do radio voditelja“

Objavljeno u: Društvo

by Jovana

Tri osobe s invaliditetom su u Udruženju paraplegičara Podgorica, a dvije u Radio Zeti nastavile radni angažman u trajanju od šest mjeseci, nakon što su prošle obuku za osposobljavanje za…

212 hits

ponedjeljak oktobar 21

Crnogorci ne vole bračne ugovore, za 12 godina potpisano svega 50

Bračni ugovor je forma koja omogućava partnerima da prije ili tokom braka regulišu prava na postojeću i buduću, imovinu. Crnogorci i Crnogorke, međutim, ne razmišljaju o imovinskopravnim aspektima odnosa, ako…

225 hits

nedjelja oktobar 20

Ulicu i drogu zamijenila fakultetom i sportom

Marija Zogović, prva je djevojka koja je ušla i izašla iz Centra za tretman zavisnica na Kakarickoj gori. Uspjela je da izađe iz paklenog lavirinta i petnaestogodišnju "aktivnu fazu“ zamijeni…

1018 hits

 
 
 
 
srijeda, 15 maj 2019 11:32

Šehović na konferenciji "Going global": Digitalizacija je tu za kritičko promišljanje, a ne površnost

Digitalizacija u obrazovanju je velika šansa, ali i izazov u smislu pravilne upotrebe, koja podrazumijeva kritičko promišljanje, a nikako površnost i puki konzumerizam, te smo ovoj temi u Crnoj Gori prišli vrlo entuzijastično, ali i temeljno i pažljivo, rekao je ministar prosvjete, dr Damir Šehović povodom učešća na Međunarodnoj konferenciji „Going global", koja se održava od 13 do 15. maja, u Berlinu.

U radu Konferencije učestvuje i direktorica Direktorata za visoko obrazovanje Mubera Kurjpejović. British Council Worldwide organizuje "Going global" za međunarodne lidere u obrazovanju, a fokus je bio na budućnosti visokog obrazovanja u digitalnom svijetu, te razmjeni znanja i primjera dobre prakse.

Konferenciju su, između ostalih, otvorili: direktorica Britanskog savjeta u Njemačkoj Rejčel Loni, njemačka ministarka za obrazovanje i istraživanje Anja Karliček, ministar Ujedinjenog Kraljevstva za univerzitete, istraživanje, nauku i inovacije Kris Skidmor, ali i umjetnik i pisac poznat po knjizi "Novo mračno doba" Džejms Bridl.

Šehović je rekao i da su, pored akademskog usavršavanja, neke od važnih vještina u visokom obrazovanju upravo one o kojima je govoreno na Konferenciji: digitalna pismenost, kritičko razmišljanje, kreativnost, emocionalna inteligencija.

Kako je istakao, Konferencija je odlična prilika da se razmijene iskustva o tome na koji način se mora voditi proces digitalizacije u obrazovanju, posebno uzevši u obzir da ona ima ogroman potencijal da podstakne inovacije i kreativnost, ukoliko učenici steknu primjenljiva i sistemska znanja iz internet tehnologija i programiranja konkretno, i samim tim nauče da kreiraju novu vrijednost.

"Pravilan pristup digitalizaciji je ključan, jer digitalno ne smije da dovede mlade u stanje konfuzije i izgubljenosti, već suprotno", rekao je Šehović. Na događaju je, između ostalog, saopšteno da je to dobra prilika da se pažnja usmjeri na raznolikost stručnih kompetencija koje se mijenjaju upravo pod uticajem digitalizacije, te razmotri kako to utiče na dinamiku tržišta rada.

Zaključeno je i da su, sa jedne strane, rješenja za mnoge od svjetskih izazova dostupna upravo zahvaljujući novim tehnologijama, dok istovremeno brzina i obim promjena mijenjaju drastično prirodu poslova, a time i tržište rada i poslovne modele. Akcenat je bio i na studentskim razmjenama te istrživanjima, kao važnom dijelu interuniverzitetske saradnje.

Konferencija daje priliku za umrežavanje kreatora politike i praktičara iz oblasti obrazovanja, na globalnom nivou. Događaj je okupio visoke predstavnike vlada, donosioca odluka, univerziteta, novinara i stručnih tijela iz oblasti obrazovanja, širom svijeta.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.