Standard.

petak maj 24

Odbrana Duška Kneževića podnijela ustavnu žalbu

Zbog povreda osnovnih ljudskih prava, među kojima su pravo na pravično suđenje propisano članom 32 Ustava Crne Gore, pravo na odbranu, pravo na djelotvorni pravni lijek i pravo na jednakost…

20 hits

petak maj 24

URA: Pozdravljamo namjeru da plastične kese postanu prošlost, raduje nas što će to biti zakonski riješeno

Građanski pokret URA pozdravlja namjeru da se kroz Predlog zakona o upravljanju otpadom potpuno zabrani upotreba plastičnih kesa u Crnoj Gori, kazao je danas Predrag Nikolić iz te stranke.

9 hits

petak maj 24

Dajković: "Presuda da riječ 'peder' nije uvredljiva je pobjeda tradicionalne Crne Gore"

Objavljeno u: Društvo

by Jovana

Generalni sekretar Prave Crne Gore Vladislav Dajković oslobođen krivice povodom prijave LGBT organizacije ''Progres'', saopšteno je iz Prave Crne Gore.

41 hits

petak maj 24

Nuhodžić: Zakon o slobodi vjeroisposvijesti najviši stepen slobode

Objavljeno u: Društvo

by Jovana

Ministar unutrašnjih poslova, Mevludin Nuhodžić, sastao se danas sa delegacijom Venecijanske komisije, koja ovih dana boravi u Podgorici, radi pripreme mišljenja o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i…

11 hits

 
 
 
 
srijeda, 15 maj 2019 15:15

"Ujedinjeni u različitosti": Obezbijediti pristupačnost za sve OSI

Samostalni život i pristupačnost su prava osoba s invaliditetom koje je svako društvo dužno obezbijediti, a sistem i država omogućiti i podržati, poručeno je danas s obilježavanja Evropskog dana samostalnog života i Svjetskog dana podizanja svijesti o pristupačnosti u Podgorici. 

Kako je kazao Milenko Vojičić, predsjednik Skupštine UMHCG, život u kući ili u nekoj instituciji, život u segregaciji i grupisanje osoba s invaliditetom je mnogo skuplje za jedno društvo nego samostalni život.

“Samostalni život nije hir, niti je borba za njegovo ostvarivanje nastala kao rezultat nezahvalnosti i samoživosti osoba s invaliditetom. On je nastao i postoji kao istinska potreba da imamo dostojanstven život, život dostojan čovjeka. Za samostalan život potrebno da postoji pristupačna sredina, prevoz, mogućnost za razmjenu informacija, odgovarajuća ortopedska pomagala, asistivne tehnologije i najčešće usluga personalne asistencije. Nepristupačno okruženje, objekti, saobraćaj, usluge, informacije, komunikacije i tehnologije su posljedica društvenog pristupa prema osobama s invaliditetom, onog koji nas vidi kao pasivne, bespomoćne, ili manje važne za jednu društvenu zajednicu. Ne tražimo da se prirodno okruženje ruši, tražimo da ono izgrađeno bude jednako naše, kao i svih vas ovdje, ili svih onih koji nijesu s nama“, naglasio je Vojičić.

60350153 2395585037143269 2656013801685516288 o

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović kazao je da ljudi koji su naši prijatelji imaju drugačije standarde, ali su nam potrebe svima iste. 

„Postoje dobri standardi pristupačnosti, ali smo uvidjeli da čak i na mjestima koja su građevinski prilagođena neodgovornim ponašanjem sprečavamo funkcionisanje i cirkulisanje naših prijatelja“, napomenuo je Radulović.

Prema riječima ministra saobraćaja i turizma Osmana Nurkovića, ovaj resor se problemom pristupačnosti bavi s dva aspekta: kroz omogućavanje uslova za pristupačne objekte saobraćaja, dok se drugi aspekt odnosi na prevozna sredstva.

60180819 2395583483810091 8406242667565940736 o

„Prilagođavanje prevoznih sredstava predstavlja znatno složeniji posao, koji zavisi od vođenja politike na državnom i lokalnom nivou u oblasti javnog prevoza. U tom smislu, potrebno je još dosta aktivnosti i zajedničkog djelovanja kako bismo dostigli ciljeve“, zaključio je Nurković.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.