Standard.

nedjelja avgust 25

Šta sve predviđa novi zakon o radu: Nema više blanko otkaza, maksimalno radno vrijeme 48 sati

U toku je finalno usklađivanje novog zakona o radu, a najviše novina u ovom rješenju odnosi se na uređivanje radnog vremena. Kako je Pobjedi kazala koordinatorka radne grupe za izradu…

326 hits

nedjelja avgust 25

Preminuo akademik Vlado Strugar

Redovni član Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU) Vlado Strugar preminuo je juče u 97. godini u Beogradu.

85 hits

nedjelja avgust 25

Preminuo akademik Vlado Strugar

Objavljeno u: Društvo

nedjelja avgust 25

Bezbjednost u planinama: Tuđi nemar se plaća iz budžeta

Sve smo prepoznatljiviji na turističkoj mapi, ali ne samo kao primorska zemlja s prelijepim pješčanim plažama, tranzitna destinacija za kruzere, zimovnik za jahte..., već i kao raj za aktivni odmor,…

86 hits

nedjelja avgust 25

Viši sud u Beogradu proglasio krivom Saru Vidak

Viši sud u Beogradu je kotorskom Osnovnom sudu dostavio presudu kojom je Saru Vidak, studentkinju iz Beograda proglasio krivom i osudio je na kaznu zatvora u trajanju od 30 dana,…

90 hits

 
 
 
 
srijeda, 15 maj 2019 15:15

"Ujedinjeni u različitosti": Obezbijediti pristupačnost za sve OSI

Samostalni život i pristupačnost su prava osoba s invaliditetom koje je svako društvo dužno obezbijediti, a sistem i država omogućiti i podržati, poručeno je danas s obilježavanja Evropskog dana samostalnog života i Svjetskog dana podizanja svijesti o pristupačnosti u Podgorici. 

Kako je kazao Milenko Vojičić, predsjednik Skupštine UMHCG, život u kući ili u nekoj instituciji, život u segregaciji i grupisanje osoba s invaliditetom je mnogo skuplje za jedno društvo nego samostalni život.

“Samostalni život nije hir, niti je borba za njegovo ostvarivanje nastala kao rezultat nezahvalnosti i samoživosti osoba s invaliditetom. On je nastao i postoji kao istinska potreba da imamo dostojanstven život, život dostojan čovjeka. Za samostalan život potrebno da postoji pristupačna sredina, prevoz, mogućnost za razmjenu informacija, odgovarajuća ortopedska pomagala, asistivne tehnologije i najčešće usluga personalne asistencije. Nepristupačno okruženje, objekti, saobraćaj, usluge, informacije, komunikacije i tehnologije su posljedica društvenog pristupa prema osobama s invaliditetom, onog koji nas vidi kao pasivne, bespomoćne, ili manje važne za jednu društvenu zajednicu. Ne tražimo da se prirodno okruženje ruši, tražimo da ono izgrađeno bude jednako naše, kao i svih vas ovdje, ili svih onih koji nijesu s nama“, naglasio je Vojičić.

60350153 2395585037143269 2656013801685516288 o

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović kazao je da ljudi koji su naši prijatelji imaju drugačije standarde, ali su nam potrebe svima iste. 

„Postoje dobri standardi pristupačnosti, ali smo uvidjeli da čak i na mjestima koja su građevinski prilagođena neodgovornim ponašanjem sprečavamo funkcionisanje i cirkulisanje naših prijatelja“, napomenuo je Radulović.

Prema riječima ministra saobraćaja i turizma Osmana Nurkovića, ovaj resor se problemom pristupačnosti bavi s dva aspekta: kroz omogućavanje uslova za pristupačne objekte saobraćaja, dok se drugi aspekt odnosi na prevozna sredstva.

60180819 2395583483810091 8406242667565940736 o

„Prilagođavanje prevoznih sredstava predstavlja znatno složeniji posao, koji zavisi od vođenja politike na državnom i lokalnom nivou u oblasti javnog prevoza. U tom smislu, potrebno je još dosta aktivnosti i zajedničkog djelovanja kako bismo dostigli ciljeve“, zaključio je Nurković.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.