Standard.

petak jul 19

Amfilohije: Asfaltirati put do Rumije i napraviti žičaru do crkve

Mitropolit Amfilohije poručio je da su crkve su rušili Turci, te da se nada da neće Crnogorci.

127 hits

petak jul 19

Do nestanka struje dolazi i zbog krađe transformatora

Mještani Mateševa i okolnih sela tvrde da nemaju redovno snabdijevanje električnom energijom i da struje nema po nekoliko sati nakon najavljenih isključenja. Postalo je, uobičajeno, kako kažu, da preko cijele…

93 hits

četvrtak jul 18

Vakcine protiv hepatitisa B u domovima zdravlja

Kad se naviknete na političko parazitiranje, ali i nasušnu potrebu da budete prisutni u medijima i intrigama zamajavate javnost, onda ne čudi što se oglasio GP URA, a još manje…

134 hits

četvrtak jul 18

Četiri krivične prijave zbog izazivanja požara: Kazne i za one koji ne pokose travu oko svojih imanja

Služba zaštite i spašavanja Glavnog grada podnijela je u posljednja tri mjeseca četiri krivične prijave zbog izazivanja požara većih razmjera i ugrožavanja sigurnosti i izazivanja opasnosti.

166 hits

 
 
 
 
nedjelja, 19 maj 2019 12:13

Vuković: Oni koji su izgubili 2006. i dalje ne prihvataju građansku i evropsku Crnu Goru

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković poručio je na proslavi Dana nezavisnosti u Luksemburgu da nije bilo patriota iz dijaspore, Crna Gora danas ne bi bila slobodna, a mi svoji na svome.

"Trinaest godina nakon 21. maja 2006, Crna Gora ne liči na onu predreferendumsku, ona je danas politički stabilna, ekonomski prosperitetna članica NATO saveza i jedina država koja aktivno pregovara sa EU i ima realnu šansu da joj se pridruži u narednih pet godina“, kazao je Vuković.

Vuković u Luksemburgu boravi na poziv i u organizaciji zavičajnog kluba „Bihor“ i udruženja “Letzebuerg – Crna Gora“.

On je naglasio da je Crna Gora 21. maja 2006. povratila državno dostojanstvo, bez kojeg nema ni ličnog dostojanstva.

Ni Podgorica nije ista kao što je bila prije 13 godina, ona je danas moderan evropski grad. Samo u infrastrukturne projekte Glavni grad već sada i tokom narednih par godina uložiće oko 200 miliona eura. Sve to činimo da bismo stvorili uslove za kvalitet života koji će obezbijediti da se što manje ljudi iseljava iz Crne Gore, ali i da se vrate oni koji su otišli, poslovni ljudi, penzioneri, a posebno mladi. Ojačaćemo veze s našim iseljeničkim udruženjima i raditi na uspostavljanju bliskih odnosa sa gradom Luksemburgom, kako bismo olakšali nasu dalju komunikaciju. Puno toga smo postigli i puno posla je pred nama. Oni koji su izgubili 2006. i dalje se ne mire s tim i ne prihvataju građansku, antifašističku, evropsku Crnu Goru, i zato se naša borba za upravo takvu državu nastavlja“, kazao je Vuković.

U crnogorskoj delegaciji su, osim gradonačelnika, ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović i ministar saobraćaja Osman Nurković. Proslavi je prisustvovalo više od 700 zvanica, među kojima su bili i ministar inostranih poslova Velikog vojvodstva Luksemburga Žan Aselborn i poslanik Nikolas Šmit, kao i gradonačelnici gradova u kojima žive crnogorski iseljenici, sapšteno je iz Glavnog grada.

Zavičajni klub „Bihor“ osnovan je u oktobru 2009, sa ciljem očuvanja kulturnog identiteta i običaja doseljenika prvenstveno sa područja Bihora i Crne Gore i trenutno ima oko 205 aktivnih članova koji nijesu samo iz bihorskog kraja, već i iz čitave Crne Gore, ali i drugih država. ZK „Bihor“ organizuje brojne kulturne i humanitarne manifestacije u Luksemburgu i u Crnoj Gori, a za svoj rad klub je dobio i nekoliko državnih i lokalnih priznanja.

Posljednji put izmijenjeno nedjelja, 19 maj 2019 12:09

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.