Standard.

subota jul 20

GJENERO: ĐUKANOVIĆU NE ŠKODE MONTIRANE AFERE

Predsjednik Demokratske partije socijalista i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović dominantna je politička ličnost u Crnoj Gori, zbog toga i ne čude rezultati najnovijeg istraživanja CEDEM-a, poručuju sagovornici televizije Nova…

256 hits

subota jul 20

Završena sanacija polijetno slijetne staze na tivatskom aerodromu

Radnici i mehanizacija „Asfalt betona“ iz Podgorice završili su primarnu sanaciju poletno slijetne staze na tzv. „touch down“, dijelu piste na kom s odvija slijetanje i polijetanje skoro svih letova…

170 hits

subota jul 20

Povremene obustave saobraćaja zbog rekonstrukcije puta Trubjela - Vilusi

U Crnoj Gori jutros su povoljni uslovi za vožnju, saopštili su iz Auto moto saveza (AMSCG) i upozorili da su na dionicama koje prolaze kroz usjeke mogući odroni.

224 hits

subota jul 20

Najviše trošimo ljekove za kardiovaskularni sistem

Građani Crne Gore tokom prošle godine popili su više od 85,5 miliona eura ljekova, što je za gotovo osam i po miliona više nego godinu ranije.

228 hits

 
 
 
 
ponedjeljak, 10 jun 2019 11:50

Mihailo: Da je Đukanović ranije govorio o obnovi autokefalnosti CPC ovdje bi se desila druga Srebrenica

Mitropolit CPC Mihailo kazao je da se predsjednik Milo Đukanović i ranije zalagao za autokefalnost CPC, ali da nije bilo pravo vrijeme da se o tome priča jer bi se, kako je istakao, u Crnoj Gori desila "druga Srebrenica".

FOTO: Filip Filipović FOTO: Filip Filipović

Đukanović je u subotu u Nikšiću kazao da je obnova Crnogorske autokefalne crkve "važan korak u ispravljanju istorijske nepravde".

"Predsjednik Milo Đukanović se i ranije zalagao za autokefalnost CPC, ali nije bilo pravo vrijeme da se o tome priča, jer je SPC mogla da izazove nerede po Crnoj Gori. Pa da je ranije ovo izjavio bila bi kod nas druga Srebrenica. Đukanović je pametan političar i našao je pravo vrijeme da govori o obnovi autokefalnosti CPC, jer je procijenio da neće doći do sukoba u Crnoj Gori", rekao je Mihailo odgovarajući na pitanja naovinara na današnjoj konferenciji za medeije CPC.

Na pitanje da li je Đukanović možda mislio da gradi autokefalnost na temeljima Mitropolije crnogorsko-primorske, Mihailo je kazao:

"CPC je oduvijek imala autokefalnost, a SPC je dobila tek 1920. godine. Amfilohije je zajedno sa pokojnim patrijarhom Pavlom tražio 90-ih od Ruske crkve da izbriše dokument kojim se priznaje autokefalnost CPC", rekao je Mihailo.

Onje kazao da će usvajanjem novog zakona o slobodi vjeroispovijesti imovina biti vraćena Crnogroskoj crkvi.

Komentarišući izjave mitropolita Amfilohija koji je reagovao na Đukanovića, Mihailo ističe da je navikao na teške riječi mitropolita SPC.

"On recimo kaže - imao je vezu sa bogom pa onda traži da se stavi kapela na Lovćenu ili stavi crkvicu na Rumiji. Ali mi radimo polako i sigurno", rekao je mitropolit CPC.

Na današnjoj konferenciji za medije CPC je predstavila prtojereja stavofra Bojana Bojvića koji je hirotonisan kao novi episkop CPC. On je četvrti episkop Crnogorske crkve.

"Ovo je potvrda predanog rada. Trudiću se da nastavim put našeg mitroplita i crkve koji je put mira i tolerancije. Mi smo autkefalni i samo tražimo potvrdu", poručio je Bojović.

B.K.

Posljednji put izmijenjeno ponedjeljak, 10 jun 2019 12:01

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.