Standard.

subota jul 20

GJENERO: ĐUKANOVIĆU NE ŠKODE MONTIRANE AFERE

Predsjednik Demokratske partije socijalista i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović dominantna je politička ličnost u Crnoj Gori, zbog toga i ne čude rezultati najnovijeg istraživanja CEDEM-a, poručuju sagovornici televizije Nova…

265 hits

subota jul 20

Završena sanacija polijetno slijetne staze na tivatskom aerodromu

Radnici i mehanizacija „Asfalt betona“ iz Podgorice završili su primarnu sanaciju poletno slijetne staze na tzv. „touch down“, dijelu piste na kom s odvija slijetanje i polijetanje skoro svih letova…

170 hits

subota jul 20

Povremene obustave saobraćaja zbog rekonstrukcije puta Trubjela - Vilusi

U Crnoj Gori jutros su povoljni uslovi za vožnju, saopštili su iz Auto moto saveza (AMSCG) i upozorili da su na dionicama koje prolaze kroz usjeke mogući odroni.

224 hits

subota jul 20

Najviše trošimo ljekove za kardiovaskularni sistem

Građani Crne Gore tokom prošle godine popili su više od 85,5 miliona eura ljekova, što je za gotovo osam i po miliona više nego godinu ranije.

228 hits

 
 
 
 
utorak, 11 jun 2019 09:55

FOTO: Ove crkve, manastiri, džamije i katedrale prelaze u državno vlasništvo ako zakon prođe

Jasno je da je utvrđivanjem predloga Zakona o slobodi vjeroispovijesti država prije svega krenula da sredi imovinske odnose sa najvećim pojedinačnim zemljoposjednikom u Crnoj Gori - Srpskom pravoslavnom crkvom. Međutim, ovaj zakon će i te kako uticati na katoličku crkvu i na Muislimansku zajednicu na čije ime se formalno (ali ne i pravno) vode stotine nekretnina koje treba da pređu u državno vlasništvo.

Da je utvrđivanjem Predloga zakona država konačno ozbiljno krenula da reguliše crkveno pitanje, potvrdio je i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović koji je u subotu u Nikšiću kazao da je obnova Crnogorske autokefalne crkve "važan korak u ispravljanju istorijske nepravde".

Predlogom zakona, odnosno članom 62 se propisuje "da će svi vjerski objekti koji su bili imovina države Crne Gore prije gubitka njene nezavisnosti 1918. godine, a koji kasnije nijesu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke vjerske zajednice, biti prepoznati kao državna imovina". Ovo su samo neke od crkava, manastira, džamija i katedrala koje su sagrađene mnogo prije 1918. i koje bi trebalo da pređu u vlasništvo države kada se zakon usvoji.

Srpska pravoslavna crkva

Neprikosnoveno najjača vjerska zajednica kada je u pitanju imovina kojom raspolaže je SPC. Prema nezvaničnim procjenam ova organizacija ima oko 650 objekata na teritoriji Crne Gore.

Najznačajniji objekti koji iz vlasništva SPC treba da budu prepisani na državu su:

Ostrog

ostroger

Cetinjski manastir

cetinjski manstir

Stanjevići

stanjevici

Piperski manastir

piperski manastir

Morački manastir

manastir morača

Manastir Reževići

manastir reževići

Crva svetog Đorđa u Podgorici - najstarija akrivna crkva u Crnoj Gori (sagrađena prije oko 900 godina)

crksvdje

Treba napomenuti da je u vlasništvu SPC i više stotina seoskih crkva, sve s teritorija Podgorice, Bara i Danilovgrada, a dijelom s teritorija Budve, Kotora i Herceg Novoga. Dok ukupna površina nezakonito upisanog zemljišta na Srpsku crkvu iznosi 12,3 kvadratnih kilometara.

Međutim, ni imovina Katoličke crkve i Muslimanske zajednice u Crnoj Gori nije zanemarljiva. Kako su rekli Standardu dobro upućeni izvori, katolička vjerska zajednica ima oko 200 crkava, manastira i katedrala u svom vlasništvu na teritoriji Crne Gore, dok Muslimanska zajednica posjeduje oko 120 vjerskih objekata.

Džamije

Najznačajniji objekti koji iz vlasništva Islamske zajednice treba da budu prepisani na državu su:

Nastarija džamija u Crnoj Gori "Stara džamija" u Plavu sagrađena 1451.

stara dzamija

Husein-pašina džamija u Pljevljima

eueueueuue

Skender Čauševa džamija – Starodoganjska, krajem 15. vijeka sagradio je Skender-Čauš u Podgorici

skender causeva dz u PG

Omerbašića džamija u Baru

omerbasica dyamija Bar

Trospratna džamija u Petnjici

trospratna dz u petnjici

Škanjevića džamija u Baru

saknjevica dyamija bar

Katolička crkva

Među oko 200 objekata Katoličke crkve koji trebaju da pređu u državno vlasništvo, najznačajnija je katedrala Svetog Tripuna u Kotoru sagrađena 809. godine.

katedrala sv tripuna

Crkva svetog Eustahija u Dobroti

dobrota sveti eustahije

Crkva svetog Nikole u Perastu

sveti nikola perast

Crkva svete Katarine u Starom Baru

svete katarine

B.K.

FOTO: Facebook, Mitropolija.me, Monteislam, Muslimanicg.info, Radio Petnjica, PVinformer, Kotorska biskupija, Barska biskupija, PVportal

Posljednji put izmijenjeno utorak, 11 jun 2019 10:43

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.