Standard.

utorak septembar 17

Veljović: Slučaj ubistva Duška Jovanovića nepovratno izgubljen jer su zbog umora neke stvari ostavljene "za sjutra"

Direktor Uprave policije Veselin Veljović kazao je na današnjoj sjednici Odbora za evropske integracije da je slučaj ubistva direktora "Dana" Duška Jovanovića nepovratno izgubljen, jer su, kako je istakao, zbog…

598 hits

utorak septembar 17

Aerodromi Crne Gore izabrali kompaniju Airbus za noćno slijetanje u Tivat

Objavljeno u: Društvo

by Jovana

Aerodromi Crne Gore izabrali su kompaniju Erbas (Airbus) za uvođenje noćnog saobraćaja na Aerodromu Tivat, saopštio je predsjednik Odbora direktora Dragoljub Bulatović.

217 hits

utorak septembar 17

U avgustu prijavljeno 425 pacijenata sa zaraznim bolestima

Institutu za javno zdravlje tokom avgusta ukupno je prijavljeno 425 osoba oboljelih od neke zarazne bolesti od kojih su, u odnosu na put prenosa, dominirale crijevne i respiratorne.

106 hits

utorak septembar 17

Povoljni uslovi za vožnju

Uslovi za vožnju na putevima u Crnoj Gori jutros su povoljni, saopštili su iz Auto-moto saveza (AMSCG), navodeći da je dodatna pažnja vozača potrebna na putevima na kojima se izvode…

127 hits

utorak septembar 17

Povoljni uslovi za vožnju

Objavljeno u: Društvo

 
 
 
 
srijeda, 12 jun 2019 08:27

Ne preskačite terapiju bez konsultacija sa doktorom

Visoke temperature već pune čekaonice podgoričkog Doma zdravlja sa pacijentima kojima, kako kažu, “ovo vrijeme smeta”, a primjetan je i povećan broj onih koji samoinicijativno preskaču terapiju za visok pritisak. Hroničnim bolesnicima, a posebno oboljelim od povišenog krvnog pritiska, specijalista porodične medicine dr Milena Rovčanin Cojić savjetuje da ne preskaču terapiju već da se konsultuju sa izabranim doktorom kako bi je korigovali.

“Nemamo pacijenata sa tegobama izazvanim ili pogoršanim zbog naglog porasta temperature, jer je još rano za to, ali imamo pacijenata koji se žale i kažu ‘ovo vrijeme mi smeta’ Povećan je broj pacijenata koji zbog vrućina počinju da preskaču terapiju za pritisak, jer se na vrućini krvni sudovi šire i pritisak pada, pa im terapija koju piju previše snižava pritisak i oni je preskaču što ne bi nikako smjeli bez konsultacije za doktorom”, kazala je Rovčanin Cojić Dnevnim novinama.

Pacijenti koji imaju problem sa krvnim pritiskom treba da se konsultuju sa ljekarom da se terapija smanji ili prepolovi ali nikako na svoju ruku da je isključuju, jer, kako je objasnila, nakon dva-tri dana bez terapije dolazi do naglih skokova pritiska pa se javljaju izabranim doktorima sa značajnom visokim vrijednostima krvnog pritiska.

“Veoma je važno da se konsultuju sa ljekarom, jer je možda potrebno smanjiti dozu antihipertenziva tokom ljeta”, rekla je Rovčanin Cojić i dodala da je još rano za pacijente sa respiratornim i digestivnim tegobama zbog vrućina.

Kako bi lakše podnijeli visoke temperature, ali i spriječili moguća trovanja hranom koja su ljeti česta, ona građanima savjetuje da tokom ljetovanja u turističkim mjestima koriste flaširanu vodu i vode računa o higijeni hrane, odnosno da voće i povrće dobro operu prije jela.

Ne treba, dodaje, izlaziti napolje u najtoplijem periodu dana od 11 do 16 sati već se rashlađivati u kućama klima uređajima, ali na pametan način.

Kada izlaze napolje, ona građanima savjetuje da se oblače lagano, da koriste garderobu od prirodnih materijala koja je svijetlih boja, te koriste zaštitne rekvizite odnosno šešire i naočare.  Na plažama se, kako je rekla, treba sunčati pametno na način da dobijemo boju ali da ne naškodimo ni koži ni cijelom organizmu.

U subotu blizu 40 stepeni

U Crnoj Gori i narednih dana zadržaće se sunčano i sve toplije vrijeme, dok od ponedjeljka, kazao je Dnevnim novinama meteorlog Dušan Pavićević, možemo očekivati blagi pad temperature i kratkotrajnu nestabilnost.

“Biće sve toplije do petka, subote kada se temperatura u Zetsko-bjelopavlićkoj ravnici može približiti 40 podioku Celzijusove skale, a od ponedjeljka ide primjetan pad temperature sa uslovima za nestabilnost, ali će ostati i dalje veoma toplo”, kazao je Pavićević.

Temperatura mora, kako kaže, postepeno raste i sada je uz obalu 23 stepena.

“Za dan-dva moći ćemo ležerno da se kupamo, bez stresiranja prilikom ulaska u vodu”, rekao je Pavićević.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.