Standard.

utorak jun 25

Donacija Institutu za bolesti djece: Nabavljena oprema za hirurške intervencije i instrumenti za endoskopske procedure

Institut za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore dobio je još jednu vrijednu donaciju, zahvaljujući kojoj je značajno unaprijeđen rad na Dječijoj hirurškoj klinici i Odjeljenju urologije.  Novčana pomoć je stigla…

24 hits

utorak jun 25

Devetočlana porodica iz Rožaja štrajkuje zbog struje

U znak revolta što sa devetočlanom familijom četiri godine živi u mraku, Rožajac Rifat Murić od prekjuče poslije podne štrajkuje pred zgradom Opštine, piše Dan.

14 hits

utorak jun 25

Ljajić: Razgovori u romingu biće 60 odsto jeftiniji

Minut razgovora za odlazne pozive u romingu biće 60 odsto jeftiniji, saopštio je srpski ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, govoreći o regionalnom sporazumu o romingu koji stipa na…

13 hits

utorak jun 25

Džomić o mišljenju VK: Bili smo u pravu – nema preknjižavanja crkvene imovine

Nakon objavljivanja mišljenja Venecijanske komisije o Vladinom predlogu Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske protojerej-stavrofor Velibor Džomić kazao je Radio-Svetigori da se pokazalo da su netačna uvjeravanja predstavnika crnogorske vlasti i njoj…

13 hits

 
 
 
 
srijeda, 12 jun 2019 08:27

Ne preskačite terapiju bez konsultacija sa doktorom

Visoke temperature već pune čekaonice podgoričkog Doma zdravlja sa pacijentima kojima, kako kažu, “ovo vrijeme smeta”, a primjetan je i povećan broj onih koji samoinicijativno preskaču terapiju za visok pritisak. Hroničnim bolesnicima, a posebno oboljelim od povišenog krvnog pritiska, specijalista porodične medicine dr Milena Rovčanin Cojić savjetuje da ne preskaču terapiju već da se konsultuju sa izabranim doktorom kako bi je korigovali.

“Nemamo pacijenata sa tegobama izazvanim ili pogoršanim zbog naglog porasta temperature, jer je još rano za to, ali imamo pacijenata koji se žale i kažu ‘ovo vrijeme mi smeta’ Povećan je broj pacijenata koji zbog vrućina počinju da preskaču terapiju za pritisak, jer se na vrućini krvni sudovi šire i pritisak pada, pa im terapija koju piju previše snižava pritisak i oni je preskaču što ne bi nikako smjeli bez konsultacije za doktorom”, kazala je Rovčanin Cojić Dnevnim novinama.

Pacijenti koji imaju problem sa krvnim pritiskom treba da se konsultuju sa ljekarom da se terapija smanji ili prepolovi ali nikako na svoju ruku da je isključuju, jer, kako je objasnila, nakon dva-tri dana bez terapije dolazi do naglih skokova pritiska pa se javljaju izabranim doktorima sa značajnom visokim vrijednostima krvnog pritiska.

“Veoma je važno da se konsultuju sa ljekarom, jer je možda potrebno smanjiti dozu antihipertenziva tokom ljeta”, rekla je Rovčanin Cojić i dodala da je još rano za pacijente sa respiratornim i digestivnim tegobama zbog vrućina.

Kako bi lakše podnijeli visoke temperature, ali i spriječili moguća trovanja hranom koja su ljeti česta, ona građanima savjetuje da tokom ljetovanja u turističkim mjestima koriste flaširanu vodu i vode računa o higijeni hrane, odnosno da voće i povrće dobro operu prije jela.

Ne treba, dodaje, izlaziti napolje u najtoplijem periodu dana od 11 do 16 sati već se rashlađivati u kućama klima uređajima, ali na pametan način.

Kada izlaze napolje, ona građanima savjetuje da se oblače lagano, da koriste garderobu od prirodnih materijala koja je svijetlih boja, te koriste zaštitne rekvizite odnosno šešire i naočare.  Na plažama se, kako je rekla, treba sunčati pametno na način da dobijemo boju ali da ne naškodimo ni koži ni cijelom organizmu.

U subotu blizu 40 stepeni

U Crnoj Gori i narednih dana zadržaće se sunčano i sve toplije vrijeme, dok od ponedjeljka, kazao je Dnevnim novinama meteorlog Dušan Pavićević, možemo očekivati blagi pad temperature i kratkotrajnu nestabilnost.

“Biće sve toplije do petka, subote kada se temperatura u Zetsko-bjelopavlićkoj ravnici može približiti 40 podioku Celzijusove skale, a od ponedjeljka ide primjetan pad temperature sa uslovima za nestabilnost, ali će ostati i dalje veoma toplo”, kazao je Pavićević.

Temperatura mora, kako kaže, postepeno raste i sada je uz obalu 23 stepena.

“Za dan-dva moći ćemo ležerno da se kupamo, bez stresiranja prilikom ulaska u vodu”, rekao je Pavićević.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.