Standard.

utorak jun 25

Donacija Institutu za bolesti djece: Nabavljena oprema za hirurške intervencije i instrumenti za endoskopske procedure

Institut za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore dobio je još jednu vrijednu donaciju, zahvaljujući kojoj je značajno unaprijeđen rad na Dječijoj hirurškoj klinici i Odjeljenju urologije.  Novčana pomoć je stigla…

24 hits

utorak jun 25

Devetočlana porodica iz Rožaja štrajkuje zbog struje

U znak revolta što sa devetočlanom familijom četiri godine živi u mraku, Rožajac Rifat Murić od prekjuče poslije podne štrajkuje pred zgradom Opštine, piše Dan.

14 hits

utorak jun 25

Ljajić: Razgovori u romingu biće 60 odsto jeftiniji

Minut razgovora za odlazne pozive u romingu biće 60 odsto jeftiniji, saopštio je srpski ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, govoreći o regionalnom sporazumu o romingu koji stipa na…

13 hits

utorak jun 25

Džomić o mišljenju VK: Bili smo u pravu – nema preknjižavanja crkvene imovine

Nakon objavljivanja mišljenja Venecijanske komisije o Vladinom predlogu Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske protojerej-stavrofor Velibor Džomić kazao je Radio-Svetigori da se pokazalo da su netačna uvjeravanja predstavnika crnogorske vlasti i njoj…

13 hits

 
 
 
 
četvrtak, 13 jun 2019 08:57

Ozvaničena saradnja u oblasti onkologije

Crna Gora snažno podržava osnivanje Evropske Akademije Onkologije zemalja Centralne i Istočne Evrope u  cilju osnaživanja saradnje i unapređenja terapeutskih procedura u onkološkoj zdravstvenoj njezi, a sa ciljem pronalaska inovativnih rješenja prilagođenih specfičnostima ovih regija, kazao je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Crne Gore Milovan Vujović.

Vujović učestvuje na prvoj Regionalnoj ministarskoj konferenciji o partnerstvu i saradnji  u oblasti onkologije koja se održava u Budimpešti.

Obraćajući se predstavnicima zemalja učesnica konferencije, Vujović je kazao da upozoravajuća statistika porasta oboljelih od karcinoma predstavlja veliki izazov za zdravstevne sisteme i potrebu za usvajanjem najboljih evropskih i svjetskih praksi kako bi sopstvene vještine i mogućnosti unaprijedili u najvećoj mjeri, navedeno je u saopštenju Ministarstva zdravlja. 

"Tokom dvodnevnog sureta, predstavnici država Centralne i Istočne Evrope i Centralne Azije potpisali su i Deklaraciju o saradnji u pogledu obuka, istraživanja i razvoja u oblasti onkologije. Osnovni cilj deklaracije odnosi se na omogućavanje komunikacije i unapređenje saradnje između država regiona, povećanjem njihove zajedničke snage, djelotvornosti i uticaja. Članice su potvrdile svoju saglasnost u pogledu potrebe da podijele metodologiju i najbolje prakse za kontrolu karcinoma, uz istovremeno prepoznavanje važnosti podrške istraživanja i razvoja na regionalnom nivou, kao i aktivnosti inovacija u cilju podrške progresivnog i produktivnog razvoja onkologije. U cilju unapređenja saradnje i komunikacija, zainteresovane članice su podržale  osnivanje  Evropske akademije za onkologiju  država Centralne i Istočne Evrope  u svrhu formiranja zajedničke platforme za istraživanje karcinoma, ali i kako bi se medicinskim profesionalcima pružile konzistentnije, potpunije i najnovije informacije u pogledu hirurških procedura, radiološke terapije-zračenja i medicinske onkologije", navedeno je u saopštenju. 

Crnogorski predstavnik u Evropskoj akademiji za onkologiju država Centralne i Istočne Evrope biće prof.dr Vladimir Todorovič, direktor Klinike za onkologiju u Kliničkom centru Crne Gore.

"Učesnici skupa su izrazili očekivanje da će ovaj zajednički projekat usmjeriti zdravstvene lidere i zdravstvene stručnjake na unapređenje prevencije i liječenja malignih oboljenja u regionu", dodaje se u saopštenju. 

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.