Standard.

utorak septembar 17

Veljović: Slučaj ubistva Duška Jovanovića nepovratno izgubljen jer su zbog umora neke stvari ostavljene "za sjutra"

Direktor Uprave policije Veselin Veljović kazao je na današnjoj sjednici Odbora za evropske integracije da je slučaj ubistva direktora "Dana" Duška Jovanovića nepovratno izgubljen, jer su, kako je istakao, zbog…

598 hits

utorak septembar 17

Aerodromi Crne Gore izabrali kompaniju Airbus za noćno slijetanje u Tivat

Objavljeno u: Društvo

by Jovana

Aerodromi Crne Gore izabrali su kompaniju Erbas (Airbus) za uvođenje noćnog saobraćaja na Aerodromu Tivat, saopštio je predsjednik Odbora direktora Dragoljub Bulatović.

217 hits

utorak septembar 17

U avgustu prijavljeno 425 pacijenata sa zaraznim bolestima

Institutu za javno zdravlje tokom avgusta ukupno je prijavljeno 425 osoba oboljelih od neke zarazne bolesti od kojih su, u odnosu na put prenosa, dominirale crijevne i respiratorne.

106 hits

utorak septembar 17

Povoljni uslovi za vožnju

Uslovi za vožnju na putevima u Crnoj Gori jutros su povoljni, saopštili su iz Auto-moto saveza (AMSCG), navodeći da je dodatna pažnja vozača potrebna na putevima na kojima se izvode…

127 hits

utorak septembar 17

Povoljni uslovi za vožnju

Objavljeno u: Društvo

 
 
 
 
četvrtak, 13 jun 2019 08:57

Ozvaničena saradnja u oblasti onkologije

Crna Gora snažno podržava osnivanje Evropske Akademije Onkologije zemalja Centralne i Istočne Evrope u  cilju osnaživanja saradnje i unapređenja terapeutskih procedura u onkološkoj zdravstvenoj njezi, a sa ciljem pronalaska inovativnih rješenja prilagođenih specfičnostima ovih regija, kazao je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Crne Gore Milovan Vujović.

Vujović učestvuje na prvoj Regionalnoj ministarskoj konferenciji o partnerstvu i saradnji  u oblasti onkologije koja se održava u Budimpešti.

Obraćajući se predstavnicima zemalja učesnica konferencije, Vujović je kazao da upozoravajuća statistika porasta oboljelih od karcinoma predstavlja veliki izazov za zdravstevne sisteme i potrebu za usvajanjem najboljih evropskih i svjetskih praksi kako bi sopstvene vještine i mogućnosti unaprijedili u najvećoj mjeri, navedeno je u saopštenju Ministarstva zdravlja. 

"Tokom dvodnevnog sureta, predstavnici država Centralne i Istočne Evrope i Centralne Azije potpisali su i Deklaraciju o saradnji u pogledu obuka, istraživanja i razvoja u oblasti onkologije. Osnovni cilj deklaracije odnosi se na omogućavanje komunikacije i unapređenje saradnje između država regiona, povećanjem njihove zajedničke snage, djelotvornosti i uticaja. Članice su potvrdile svoju saglasnost u pogledu potrebe da podijele metodologiju i najbolje prakse za kontrolu karcinoma, uz istovremeno prepoznavanje važnosti podrške istraživanja i razvoja na regionalnom nivou, kao i aktivnosti inovacija u cilju podrške progresivnog i produktivnog razvoja onkologije. U cilju unapređenja saradnje i komunikacija, zainteresovane članice su podržale  osnivanje  Evropske akademije za onkologiju  država Centralne i Istočne Evrope  u svrhu formiranja zajedničke platforme za istraživanje karcinoma, ali i kako bi se medicinskim profesionalcima pružile konzistentnije, potpunije i najnovije informacije u pogledu hirurških procedura, radiološke terapije-zračenja i medicinske onkologije", navedeno je u saopštenju. 

Crnogorski predstavnik u Evropskoj akademiji za onkologiju država Centralne i Istočne Evrope biće prof.dr Vladimir Todorovič, direktor Klinike za onkologiju u Kliničkom centru Crne Gore.

"Učesnici skupa su izrazili očekivanje da će ovaj zajednički projekat usmjeriti zdravstvene lidere i zdravstvene stručnjake na unapređenje prevencije i liječenja malignih oboljenja u regionu", dodaje se u saopštenju. 

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.