Standard.

subota jul 20

GJENERO: ĐUKANOVIĆU NE ŠKODE MONTIRANE AFERE

Predsjednik Demokratske partije socijalista i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović dominantna je politička ličnost u Crnoj Gori, zbog toga i ne čude rezultati najnovijeg istraživanja CEDEM-a, poručuju sagovornici televizije Nova…

262 hits

subota jul 20

Završena sanacija polijetno slijetne staze na tivatskom aerodromu

Radnici i mehanizacija „Asfalt betona“ iz Podgorice završili su primarnu sanaciju poletno slijetne staze na tzv. „touch down“, dijelu piste na kom s odvija slijetanje i polijetanje skoro svih letova…

170 hits

subota jul 20

Povremene obustave saobraćaja zbog rekonstrukcije puta Trubjela - Vilusi

U Crnoj Gori jutros su povoljni uslovi za vožnju, saopštili su iz Auto moto saveza (AMSCG) i upozorili da su na dionicama koje prolaze kroz usjeke mogući odroni.

224 hits

subota jul 20

Najviše trošimo ljekove za kardiovaskularni sistem

Građani Crne Gore tokom prošle godine popili su više od 85,5 miliona eura ljekova, što je za gotovo osam i po miliona više nego godinu ranije.

228 hits

 
 
 
 
četvrtak, 13 jun 2019 14:15

Podrška mobilnosti omladine: Potpisana dva memoranduma

U Ministarstvu prosvjete danas su potpisana dva memoranduma o saradnji u oblasti podrške mobilnosti studenata i to sa NVO Organizacija crnogorskih studenata u inostranstvu (OCSI) i Fondacijom „Visin“ koja pruža podršku stipendiranju visokoškolaca, a oba memoranduma imaju za cilj podsticanje mobilnosti omladine kroz pružanje informacija i podršku talentovanim srednjoškolacima i studentima.

Memorandume je potpisao sekretar Ministarstva prosvjete Omer Mehmedović, sa izvršnim direktorom OCSI Aleksandrom Vučinićem i izvršnim direktorom Fondacije „Visin“ Andrejem Nedovićem. 

Potpisivanje memoranduma podstaklo je nastojanje svih aktera da afirmišu i podrže akademske aspiracije najtalentovanijih, najkreativnijih i najambicioznijih srednjoškolaca i studenata, kao i da ih usmjere prema najboljim globalnim obrazovnim institucijama, akademijama, centrima za usavršavanje i istraživanje, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Kroz zajedničke projekte, Ministarstvo i OCSI informisaće stručni i nastavni kadar, pedagoge, srednjoškolace i studenate o programima studija u inostranstvu, i promovisati programske stipendije. 

Nakon potpisivanja, sekretar Ministarstva prosvjete Omer Mehmedović rekao je da je Ministarstvo, svjesno značaja ulaganja u najbolje u sistemu obrazovanja, pozdravilo inicijativu OCSI s ciljem kvalitetnijeg i sveobuhvatnijeg informisanja mladih o obrazovnim mogućnostima koje im se pružaju.

„Zajedničkim snagama ćemo sprovoditi aktivnosti u cilju povezivanja crnogorskih studenata u inostranstvu, identifikacije i usmjeravanja najtalentovanijih, kreiranja stipendijskih programa, informisanja mladih talenata, kao i stručnih saradnika u Crnoj Gori o prilikama i mogućnostima koje za njih postoje na globalnom tržištu, kao i drugih aktivnosti koje će biti od koristiti mladima i u Crnoj Gori i inostranstvu.  Ministarstvo prosvjete će zajedno sa ovim organizacijama konstantno raditi na osiguravanju efikasne tranzicije crnogorskih studenata u inostranstvu u lokalno tržište rada po završetku studija, kao i razmjene informacija sa mladima koji se integrišu u strana tržišta rada u skladu sa zakonima“, rekao je Mehmedović. 

Aleksandar Vučinić je izrazio zadovoljstvo zbog jačanja saradnje na polju obrazovanja i omladinske mobilnosti i izrazio uvjerenje da će potpisani memorandum pospješiti efikasnost djelatnosti OCSI.

Andrej Nedović je ocijenio značajnom saradnju Fondacije „Visin“, OSCI i Ministarstva, te dodao da će Fondacija nastaviti da podržava OCSI  kroz afirmaciju crnogorskih studenata, kako u inostranstvu, tako i po njihovom povratku u Crnu Goru. On je rekao i da će Fondacija nataviti sa stipendijskim programom koji se realizuje već tri godine, kako bi se pružila prilika našim studentima da se usavršavaju i nastave sa započetim aktivnostima, zaključeno je u saopštenju.  

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.