Standard.

utorak oktobar 15

Otkriven spomenik Skenderbegu u Tuzima, vijorile se albanska i američka zastava

Objavljeno u: Društvo

by Jovana

Spomenik Đerđu Kastriotu Skenderbegu otkriven je danas u Zatrijepču, u Tuzima, na platou ispred škole koja nosi njegovo ime. Kako saznajemo, manifestaciji je prisusvovao veliki broj građana, predstavnici Vlade Crne…

325 hits

utorak oktobar 15

Najsloženije urološke operacije u Institutu za bolesti djece

Objavljeno u: Društvo

by Jovana

Eminentni stručnjak iz oblasti dječije urologije, prof. Imran Mushtaq, iz Velike Britanije bio je, po drugi put, 10. i 11. oktobra, u zvaničnoj posjeti Odjeljenju za urologiju Dječije hirurške klinike…

457 hits

utorak oktobar 15

Spaić i Rakočević pokreću pitanje raspisivanja konkursa za VDT

Objavljeno u: Društvo

by Jovana

Članovi Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika profesorica Aneta Spaić i profesor Velimir Rakočević, na sjednici tog tijela zakazanoj za srijedu, pokrenuće i pitanje raspisivanja konkursa za vrhovnog državnog tužioca.

332 hits

utorak oktobar 15

Sistem da pruži adekvatniji odgovor na vršnjačko nasilje

Objavljeno u: Društvo

by Jovana

Svi akteri društva moraju preuzeti odgovornost i reagovati na vršnjačko nasilje i na njegove naznake, u cilju pružanja efikasnijeg rješenje tog problema, koje će biti dostupno svoj djeci i roditeljima. To…

228 hits

 
 
 
 
četvrtak, 13 jun 2019 14:15

Podrška mobilnosti omladine: Potpisana dva memoranduma

U Ministarstvu prosvjete danas su potpisana dva memoranduma o saradnji u oblasti podrške mobilnosti studenata i to sa NVO Organizacija crnogorskih studenata u inostranstvu (OCSI) i Fondacijom „Visin“ koja pruža podršku stipendiranju visokoškolaca, a oba memoranduma imaju za cilj podsticanje mobilnosti omladine kroz pružanje informacija i podršku talentovanim srednjoškolacima i studentima.

Memorandume je potpisao sekretar Ministarstva prosvjete Omer Mehmedović, sa izvršnim direktorom OCSI Aleksandrom Vučinićem i izvršnim direktorom Fondacije „Visin“ Andrejem Nedovićem. 

Potpisivanje memoranduma podstaklo je nastojanje svih aktera da afirmišu i podrže akademske aspiracije najtalentovanijih, najkreativnijih i najambicioznijih srednjoškolaca i studenata, kao i da ih usmjere prema najboljim globalnim obrazovnim institucijama, akademijama, centrima za usavršavanje i istraživanje, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Kroz zajedničke projekte, Ministarstvo i OCSI informisaće stručni i nastavni kadar, pedagoge, srednjoškolace i studenate o programima studija u inostranstvu, i promovisati programske stipendije. 

Nakon potpisivanja, sekretar Ministarstva prosvjete Omer Mehmedović rekao je da je Ministarstvo, svjesno značaja ulaganja u najbolje u sistemu obrazovanja, pozdravilo inicijativu OCSI s ciljem kvalitetnijeg i sveobuhvatnijeg informisanja mladih o obrazovnim mogućnostima koje im se pružaju.

„Zajedničkim snagama ćemo sprovoditi aktivnosti u cilju povezivanja crnogorskih studenata u inostranstvu, identifikacije i usmjeravanja najtalentovanijih, kreiranja stipendijskih programa, informisanja mladih talenata, kao i stručnih saradnika u Crnoj Gori o prilikama i mogućnostima koje za njih postoje na globalnom tržištu, kao i drugih aktivnosti koje će biti od koristiti mladima i u Crnoj Gori i inostranstvu.  Ministarstvo prosvjete će zajedno sa ovim organizacijama konstantno raditi na osiguravanju efikasne tranzicije crnogorskih studenata u inostranstvu u lokalno tržište rada po završetku studija, kao i razmjene informacija sa mladima koji se integrišu u strana tržišta rada u skladu sa zakonima“, rekao je Mehmedović. 

Aleksandar Vučinić je izrazio zadovoljstvo zbog jačanja saradnje na polju obrazovanja i omladinske mobilnosti i izrazio uvjerenje da će potpisani memorandum pospješiti efikasnost djelatnosti OCSI.

Andrej Nedović je ocijenio značajnom saradnju Fondacije „Visin“, OSCI i Ministarstva, te dodao da će Fondacija nastaviti da podržava OCSI  kroz afirmaciju crnogorskih studenata, kako u inostranstvu, tako i po njihovom povratku u Crnu Goru. On je rekao i da će Fondacija nataviti sa stipendijskim programom koji se realizuje već tri godine, kako bi se pružila prilika našim studentima da se usavršavaju i nastave sa započetim aktivnostima, zaključeno je u saopštenju.  

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.