Standard.

petak avgust 23

EK za Standard: Prihvatanje seksualne raznolikosti sporo napreduje, sami odlučite da li ćete dozvoliti istopolne brakove

Evropska komisija (EK) ocijenila je da prihvatanje seksualne raznolikosti u Crnoj Gori napreduje sporim tempom, ali su istakli da naša država sama, bez uticaja Evropske unije, treba da odluči da…

204 hits

petak avgust 23

Zdravstvene ustanove da poštuju propise kada je u pitanju nasilje u porodici

Zdravstvene ustanove moraju da poštuju jasno propisane korake u postupanju kada je u pitanju nasilje u porodici i nasilje prema ženama, saopšteno je iz Centra za ženska prava povodom nedavnog…

158 hits

petak avgust 23

Sahrana Radovića najvjerovatnije u ponedjeljak

Posmrtni ostaci alpiniste Milana Radovića očekuje se da će u Crnu Goru biti dopremljeni sjutra popodne, na tivatski aerodrom.

286 hits

petak avgust 23

Koalicija za održivi razvoj: Sve u državi uništeno, ne damo da se unovče Sinjajevina, rijeke i Jadransko more

Koalicija za održivi razvoj održala je danas performans i konferenciju za medije ispred Skupštine Crne Gore na kojoj su podsjetili da se "prirodni resursi naše države rapidno devastiraju zarad interesa…

233 hits

 
 
 
 
utorak, 18 jun 2019 15:19

Završen projekat portala Standard: Nagrađene tri učenice

Završen projekat portala Standard: Nagrađene tri učenice FOTO: Filip Filipović

Svečanim uručenjem nagrada, juče je završen projekat portala Standard i Ministarstva prosvjete - "Prava i položaj žena u Crnoj Gori".

Mlade žene poslale su više radova, u okviru konkursa portala Standard, na temu “Savremena žena u Crnoj Gori između ambicija i mogućnosti”.

Pristigle radove je vrednovala komisija na čelu sa Nadom Drobnjak, predsjednicom skupštinskog odbora za rodnu ravnopravnost, zatim portparolokom Ministarstva prosvjete Milicom Lekić i direktoricom portala Standard Jasminom Muminović.

Komisija je izdvojila tri rada i nagradila učenice Milicu Vušanović, Draganu Zorić i Saru Milinković sa po dvije avionske karte za destinaciju po izboru, na koju lete avioni Montenegro Airlinesa. Sponzor nagrada je kompanija Aerodromi Crne Gore.

O projektu

Projekat "Prava i položaj žena u Crnoj Gori" je osmišljen i realizovan sa ciljem skretanja pažnje na položaj žena u Crnoj Gori, te modelima da se isti unaprijedi. Realizacija projekta je bila zahtjevna, imajući u vidu činjenicu da je učešće uzelo više od 400 dama i da je rađen u nekoliko opština.

FIL 6499

Kako bismo imali jasnu sliku, kako o položaju žena u Crnoj Gori razmišljanju djevojčice i djevojke, kao stubovi na kojima temeljimo našu budućnost i kao kreatori budućih politika i društvenih postulata i vrijednosti, uradili smo sveobuhvatno terensko istraživanje. Anketa je rađena na uzorku od 322 adolescenkinje u završnim razredima osnovnih i srednjih škola na sjeveru, srednjem dijelu i jugu Crne Gore.

Prvi dio ankete činila su pitanja koja se tiču modela tj. uzora adolescentkinjama danas. Na pitanje ko su današnju uzori djevojkama 61% ispitanica odgovorile su da je to član porodice, a da su razlozi moralne vrijednosti i inteligencija.

Saznali smo i da se mladi o aktivnostima svojih uzora informišu najčešće direktnom komunikacijom, zatim putem društvenih mreža i informativnih portala, a 91% anketiranih tinejdžerki reklo je da mediji najčešće promovišu estradne ličnosti.

FIL 6528

Drugi dio ankete pokazao je da adolescentkinje imaju veoma pozitivne stavove prema položaju žene u društvu, ženama u menadžmentu, karijeri žene, zastupljenosti žena u medjima, individualnim pravima i slobodama žena, time se odaljavajući od tradicionalno ukorijenjenih stavova.

Istraživanje nam je dalo osnovu da sa stručnjacima i stručnjakinjama iz različih oblasti razgovaramo o ulozi medija, ulozi države, da analiziramo rezultate istraživanja sa psihološkinjom, da od predivnih uspješnih dama u našoj zemlji čujemo iskustva i naučimo nešto novo. Za portal Standard govorilo je 19 takvih dama.

Takođe, u okviru projekta realizovali smo i tri jednočasovne emisije, emitovane na televiziji Prva, u kojima je 10 sjajnih sagovornica dalo poseban pečat cijeloj ovoj priči.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.