Standard.

petak oktobar 18

Marković uručio nagradu Komune Slobodanu Čukiću

Objavljeno u: Društvo

by Jovana

Premijer Duško Marković uručio je godišnju nagradu časopisa Komuna uredniku, esejisti i filosofu Slobodanu Čukiću. Kako je Marković kazao, sam proces evropeizacije nije suprotan tradiciji, a istorija i kultura svih…

314 hits

subota oktobar 19

Javni interes je da se novine prodaju nedjeljom

Smisao i svrha izuzetka iz člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini koji se odnosi na rad nedjeljom i u dane praznika u kioscima za prodaju novina bila je da se…

209 hits

subota oktobar 19

Danas sunčano, do 25 stepeni

U našoj zemlji danas sunčano i toplo. Samo se tokom jutra na sjeveru očekuje maglovito i hladno. Vjetar slab, jugozapadni.

201 hits

subota oktobar 19

Danas sunčano, do 25 stepeni

Objavljeno u: Društvo

subota oktobar 19

Putevi suvi, evo gdje će saobraćaj biti zatvoren

U Crnoj Gori jutros se saobraća po suvim putevima, saopštili su iz Auto moto saveza i vozačima savjetovali opreznu vožnju, prilagođenu vremenskim i saobraćajnim uslovima.

200 hits

 
 
 
 
utorak, 18 jun 2019 15:19

Završen projekat portala Standard: Nagrađene tri učenice

Završen projekat portala Standard: Nagrađene tri učenice FOTO: Filip Filipović

Svečanim uručenjem nagrada, juče je završen projekat portala Standard i Ministarstva prosvjete - "Prava i položaj žena u Crnoj Gori".

Mlade žene poslale su više radova, u okviru konkursa portala Standard, na temu “Savremena žena u Crnoj Gori između ambicija i mogućnosti”.

Pristigle radove je vrednovala komisija na čelu sa Nadom Drobnjak, predsjednicom skupštinskog odbora za rodnu ravnopravnost, zatim portparolokom Ministarstva prosvjete Milicom Lekić i direktoricom portala Standard Jasminom Muminović.

Komisija je izdvojila tri rada i nagradila učenice Milicu Vušanović, Draganu Zorić i Saru Milinković sa po dvije avionske karte za destinaciju po izboru, na koju lete avioni Montenegro Airlinesa. Sponzor nagrada je kompanija Aerodromi Crne Gore.

O projektu

Projekat "Prava i položaj žena u Crnoj Gori" je osmišljen i realizovan sa ciljem skretanja pažnje na položaj žena u Crnoj Gori, te modelima da se isti unaprijedi. Realizacija projekta je bila zahtjevna, imajući u vidu činjenicu da je učešće uzelo više od 400 dama i da je rađen u nekoliko opština.

FIL 6499

Kako bismo imali jasnu sliku, kako o položaju žena u Crnoj Gori razmišljanju djevojčice i djevojke, kao stubovi na kojima temeljimo našu budućnost i kao kreatori budućih politika i društvenih postulata i vrijednosti, uradili smo sveobuhvatno terensko istraživanje. Anketa je rađena na uzorku od 322 adolescenkinje u završnim razredima osnovnih i srednjih škola na sjeveru, srednjem dijelu i jugu Crne Gore.

Prvi dio ankete činila su pitanja koja se tiču modela tj. uzora adolescentkinjama danas. Na pitanje ko su današnju uzori djevojkama 61% ispitanica odgovorile su da je to član porodice, a da su razlozi moralne vrijednosti i inteligencija.

Saznali smo i da se mladi o aktivnostima svojih uzora informišu najčešće direktnom komunikacijom, zatim putem društvenih mreža i informativnih portala, a 91% anketiranih tinejdžerki reklo je da mediji najčešće promovišu estradne ličnosti.

FIL 6528

Drugi dio ankete pokazao je da adolescentkinje imaju veoma pozitivne stavove prema položaju žene u društvu, ženama u menadžmentu, karijeri žene, zastupljenosti žena u medjima, individualnim pravima i slobodama žena, time se odaljavajući od tradicionalno ukorijenjenih stavova.

Istraživanje nam je dalo osnovu da sa stručnjacima i stručnjakinjama iz različih oblasti razgovaramo o ulozi medija, ulozi države, da analiziramo rezultate istraživanja sa psihološkinjom, da od predivnih uspješnih dama u našoj zemlji čujemo iskustva i naučimo nešto novo. Za portal Standard govorilo je 19 takvih dama.

Takođe, u okviru projekta realizovali smo i tri jednočasovne emisije, emitovane na televiziji Prva, u kojima je 10 sjajnih sagovornica dalo poseban pečat cijeloj ovoj priči.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.