Standard.

utorak maj 21

Rastoder za Standard: Država mora biti neupitna, a vlast smjenjiva

Jedan od vodećih savremenih crnogorskih istoričara Šerbo Rastoder kazao je u razgovoru za Stadard, da ako želimo da smanjimo broj onih koji su bili protiv nezavisnosti 2006. godine država mora…

85 hits

utorak maj 21

Besplatan ulaz u pet nacionalnih parkova 22. i 24. maja

Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG), povodom Međunarodnog dana biodiverziteta, 22. maja, i Evropskog dana parkova, 24. maja, odobrili su besplatan ulaz za sve posjetioce pet crnogorskih nacionalnih parkova. NPCG, povodom obilježavanja…

24 hits

utorak maj 21

Cetinje: Ni kiša nije spriječila doček 21. maja

Dan nezavisnosti Crne Gore 21. maj dočekan je sinoć u Prijestonici, i pored velikog nevremena, na veličanstven način, kako i dolikuje ovom velikom prazniku, saopšteno je iz Crnogorske kulturne mreže.

31 hits

utorak maj 21

Vušanović: Potreba za mašinskim inženjerima uvijek postoji

Dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore Igor Vušanović za sajt UCG govorio je o sve većoj potrebi za profesijom mašinskog inženjera na tržištu rada, potrebi fakulteta za mladim ljudima na…

17 hits

 
 
 
 
petak, 08 decembar 2017 16:34

Festival filma o ljudskim pravima “Ubrzaj 2017” od 10. do 16. decembra

Centar za građansko obrazovanje (CGO) će od 10. do 16. decembra 2017. organizovati VIII Festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2017, sa centralnim programom u Podgorici u JU KIC ”Budo Tomović” od 10. do 14. decembra, i pratećim izdanjima u Beranama 11. i 12. decembra u Centru za kulturu i u Kotoru od 15. do 16. decembra u kino “Boka”.

UBRZAJ 2017 se realizuje uz podršku Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću Vlade Crne Gore, Kanadske ambasade, fondacije Heinrich Boll, Ambasade Italije, Ambasade Izraela, Ambasade SAD, kao i kompanija Metropolis, Studio Mouse, Pošta Crne Gore, PG Taxi i Compania de Vinos Montenegro. Partneri Festivala su JU KIC ”Budo Tomović”, BELDOCS, Sarajevo Film Festival, KC ”Nikola Đurković” iz Kotora, Opština Kotor, Opština Berane i Centar za kulturu Berane, a medijski pokrovitelji javni servis RTCG (TV i portal) i Vijesti (novine i portal).

“Imaginarne, neprobojne, krvave, fluidne, prirodne, konvencionalne, nepremostive, otvorene ili ograđene bodljikavom žicom – granice plešu svuda oko nas. Između našeg tijela i tijela kraj našeg, života i smrti, mora i neba, unutra i izvan, izgovorljivog i onog van jezika – propitujemo ih, uspostavljamo, ukopavamo se u njih, ili ih prevazilazimo čitav svoj vijek. Na granicama pokazujemo ko smo i što smo, na njima postajemo ili prestajemo biti. Granice nas određuju i mi određujemo granice.

To čine i filmovi osme selekcije Festivala filma o ljudskim pravima – UBRZAJ. Nikada bogatiji izbor najnovijih ostvarenja iz regiona i svijeta donose, svaki na svoj način, viđenje tema i problema koji oblikuju našu savremenost. Pomažu da osjetimo, razumijemo, upoznamo i prepoznamo neograničene moduse bivanja ljudskim”, zapisala je u uvodniku kataloga Festivala Paula Petričević iz festivalskog tima UBRZAJ 2017.

VIII Festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ donosi do sada najbogatiju selekciju filmova koji kreativno, snažno, pronicljivo i emotivno pričaju univerzalne priče o značaju borbe za ljudska prava, ljudskom dostojanstvu i istrajnosti iz vizure filmskih autora. Ovi filmovi nikoga ne mogu ostaviti ravnodušima, pa je i moto ovogodišnjeg Festivala PROPITIVANJE GRANICA.

Na Festivalu će, 10. decembra na Međunarodni dan ljudskih prava, u Podgorici biti prikazana dva filma. Od 17.30 časova, kao uvod u svečano otvaranje Festivala na Velikoj sceni KIC ”Budo Tomović” će biti prikazan film ”Neoprostivo” danskog reditelja Larsa Feldballea Petersena.

Nakon toga, od 20.00 časova, slijedi projekcija filma ”Žaba”, ovogodišnjeg dobitnika nagrade publike na Sarajevo Film Festivalu, bosanskog reditelja Elmira Jukića koji je ujedno i gost Festivala UBRZAJ i koji će se nakon projekcije filma obratiti publici.

U ponedjeljak, 11. decembra, u sali Dodest KIC-a ”Budo Tomović” biće prikazana četiri filma i to – od 16.15 časova film ”Mathias”, austrijske rediteljke, Clare Stern, koji prati priču transodnog muškarca koji se suočava sa svojim ”novim” identitetom i svime što taj identitet donosi. Potom, od 17 časova slijedi makedonski film ”Amok”, surova i bolna priča o tinejdžerima iz doma za nezbrinutu djecu, koji je režirao Vardan Tozija i koji će, takođe, biti gost Festivala.

U 19.15 časova na repertoaru je film “Starateljstvo”, francuskog reditelja Xaviera Legranda, koji je na ovogodišnjem Venecijanskom filmskom festivalu dobio nagradu za najbolju režiju i najbolji debitantski film. Za kraj drugog festivalskog dana, u 21.00 časova biće prikazan film ”Karl Marx City“, rediteljskog dvojca Petre Epperlein i Michaela Tuckera, koji govori o životu u Istočnoj Njemačkoj i istaživanju Štazi prošlosti člana porodice.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.