Standard.

utorak jul 23

"Ne želimo političke malverzacije": Evo šta organizatori Bedem festa kažu o otkazivanju koncerta Georgijeva

Izvršni direktor Bedem festa Petar Šundić kazao je u kratkoj izjavi za Standard, da je otkazivanje koncerta Vlada Georgijeva previše ispolitizovano, iako je takva praksa uobičajena stvar na svim svjetskim…

312 hits

utorak jul 23

Komandant NATO savezničke komande: Impresioniran sam svim što je Crna Gora uradila u protekle dvije godine

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je komandanta NATO savezničke komande za transformaciju Andrea Lanatu koji boravi u posjeti Crnoj Gori.

93 hits

utorak jul 23

Sjećate se ovog cjenovnika iz Budve? Nije u pitanju kafić, evo šta je prava istina

Vijest sa fotografijom cjenovnika iz neimenovanog lokala u Budvi sa skandalozno visokim cijenama bila je ovih dana u špici interesovanja brojnih regionalnih i domaćih portala. Napokon je otkrivena pozadaina ove…

1088 hits

utorak jul 23

Mitroviću statua zahvalnosti za saradnju sa iseljenicima

Predsjednik Bošnjačkog saveza Crne Gore iz Njujorka Esad Rastoder uručio je direktoru Uprave za dijasporu Predragu Mitroviću statuu zahvalnosti za zasluge ostvarene na polju saradnje sa iseljenicima.

76 hits

 
 
 
 
četvrtak, 11 jul 2019 08:20

Grad koji na dan oživi zbog mrtvih: Negiranje genocida u Srebrenici je još jedan zločin!

U Memorijalnom centru u Potočarima u Srebrenici komemoracijom žrtvama danas će biti obilježena 24. godišnjica tog zločina. Prema optužnicama Haškog tribunala, vojnici pod komandom generala Ratka Mladića su do 19. jula organizovano i sistematski ubili oko osam hiljada muslimanskih muškaraca i dječaka. Oko 30 hiljada žena i djece deportovano je za dva dana.

Međunarodni sud pravde u Hagu je 2007. donio je presudu kojom masakr u Srebrenici kvalifikuje kao čin genocida. Rezolucije o Srebrenici kojima se potvrđuje ta presuda donijeli su parlamenti zemalja Evropske unije, Kanada, SAD i Australija.

Skupština Crne Gore u julu 2009. godine usvojila je Deklaraciju o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici, kojom se osuđuje zločin u tom bosansko-hercegovačkom gradu, kao i druga zlodjela počinjena tokom sukoba na prostorima bivše Jugoslavije.

Delegacija Foruma Bošnjaka Crne Gore danas će polaganjem cvijeća i minutom ćutanja odati poštu žrtava genocida počinjenog u Srebrenici, 1995. godine.

To će, kako se navodi, biti dan sjećanja i na sve ostale civilne žrtve ratova vođenih na prostorima bivše SFRJ, u periodu od 1991 do 2001. godine.

Iz Bošnjačke stranke kazali su da se priznavanjem potpune i sudski utvrđene istine o genocidu u Srebrenici, kao i suočavanjem sa istinom stvaraju uslovi za relaksaciju međunacionalnih odnosa kao ključnog uslova za uspostavljanje stabilnog i čvrstog mira. 

Ove godine, u Memorijalnom centru bit će ukopani posmrtni ostaci 33 žrtve genocida, pored 6.610 koji su sahranjeni ranije. 

Dolazak u Srebrenicu najavilo je više desetina hiljada ljudi iz BiH i drugih zemalja Evrope i svijeta.

Prva sahrana obavljena je 31. marta 2003. godine. Tada je ukopano 600 posmrtnih ostataka žrtava genocida. 

 Za ovaj zločin tužilaštvo Međunarodnog suda za zločine počinjene na teritoriji bivše Jugoslavije vodilo je procesa protiv 20 ljudi. 

Bivši ratni komandant Republike Srpske, general Ratko Mladić osuđen je prvostepenom presudom po više tačaka optužnice, između ostalog i za genocid u Srebrenici, na kaznu doživotnog zatvora. 

Bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću izrečena je pravosnažna presuda 20. marta 2019. i izrečena kazna doživotnog zatvora za genocid u Srebrenici. 

Skupština Republike Srbije je 2010. usvojila Deklaraciju o Srebrenici kojom je osuđen ovaj zločin, ali nije nazvan genocidom. 

Srpski zvaničnici i dalje odbijaju da događanja iz jula 1995. nazovu tom riječju.

Organizacija "Žene u crnom" u Beogradu odala je počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Nosili su crne transparente na kojima je pisalo "Srebrenica, nikada nećemo zaboraviti", "Odgovornost, Srebrenica i solidarnost", kao i srebrene table s brojem 8.372, što ukazuje na broj žrtava.

Predsjednica "Žena u crnom" Staša Zajević izjavila je da ta organizacija želi izraziti solidarnost prema žrtvama i tražiti da vlast uvaži sudske činjenice, da proglasi 11. juli Danom sjećanja na genocid u Srebrenici i zakonski sankcioniše negiranje genocida.

873x400

Ona je ocijenila da Vladi Srbije nije stalo do poštovanja dostojanstva žrtava i da je situacija danas gora nego prije godinu. Neprekidno odbijanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da nazove zločin u Srebrenici genocidom slijede svi političari, uključujući i opozicione, i to pokazuje da nikada nisu prekinuli sponu s režimom koji je počinio, organizovao i planirao zločin,  rekla je Zajević novinarima na Trgu Republike.

Srbija jedina država na svijetu koja je presudom proglašena odgovornom za genocid u Srebrenici

 Podsjećamo da je država Srbija prva i do sada jedina država na svijetu koja je presudom Međunarodnog suda pravde (2007.) proglašena odgovornom za kršenje Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida zbog toga što što su njeni državni organi imali informacije o genocidu ali ništa nijesu uradili da spriječe genocid u Srebrenici.

Nizom presuda Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ ICTY) van razumne sumnje, dokazana je individualna krivična odgovornost velikog broja pripadnika srpskih oružanih formacija i političkih institucija koje su djelovale u duhu ostvarenja teritorijalnog projekta Velike Srbije, a genocid u Srebrenici je dio tog projekta.

Sramna i porazna činjenica da nijedan od zvaničnika Republike Srbije od 1995. godine do danas nije Srebrenicu okarakterisao kao genocid, što potvrđuje kontinuitet negiranja genocida i na nivou države i društva. Državnoj politici negiranja genocida najviše doprinosi kontinuirano odbijanje aktuelnog predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić da zločin u Srebrenici imenuju genocidom, u čemu ih slijede ne samo političari i političarke vladajuće koalicije, nego i značajan dio opozicionih političara i političarki.

Za državne institucije Srbije genocid u Srebrenci je zabranjena riječ, a u režimskim medijima za negatore genocida neograničeni su sloboda i javni prostor, dok pred sudovima u Srbiji nije donijeta nijedna presuda u kojoj je zločin u Srebrenici kvalifikovan kao genocid. Ukratko, Srbija je država ne samo organizovanog zaborava zločina, brisanja tragova počinjenih zločina, već opstaje i ideologija koja je omogućila državno organizovani zločin – genocid.

Više organizacija u Srbiji je tražilo od državnih organa da:

  • Država Srbija poštuje odluke međunarodnih sudova, kao i sudski utvrđene činjenice; 
  • Da se prizna genocid u Srebrenici, ne samo kao jedan od značajnih koraka na putu Srbije ka pristupanju Evropskoj uniji, već prvenstveno kao poštovanje dostojanstva žrtava;
  • Da predsjednik i premijerka Srbije i svi drugi predstavnici države prestanu sa negiranjem genocida i svih drugih ratnih zločina u BiH i šire;
  • Da se prestane sa veličanjem i rehabilitacijom osuđenih ratnih zločinaca;
  • Da se negiranje genocida u Srebrenici kvalifikuje kao krivično djelo, bez ograničavajućih kriterijuma;
  • Da javne politike koje Srbija kreira i unapređuje u okviru procesa pristupanja Evropskoj uniji zaista odražavaju namjeru kažnjavanja ratnih zločina;
  • Da da se 11. jul proglasi Danom sjećanja na genocid u Srebrenici u Republici Srbiji.

 

U Splitu obilježena 24. godišnjica genocida u Srebrenici   

Tradicionalnim „Mimohodom 8372“ gradskim ulicama i Rivom te bacanjem 24 ruže u more Split je obilježio 24. godišnjicu genocida koji su u Srebrenici počinile vojska i policija RS.

Sudionici mimohoda, koji su organizovala bošnjačka udruženja sa splitskog područja, nosili su višemetarski transparent s natpisom „Mimohod 8372; 24 godine – ne zaboravi Srebrenicu", kojim se podsjeća na 8.372 žrtve genocida.

873x400 1

"Stradanja Srebreničana u genocidu za nas Bošnjake je nešto neshvatljivo i to se nikad ne smije zaboraviti, jer ako bi se to zlo zaboravilo, onda bi se moglo i ponoviti", rekao je Kadro Kulašin, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Zamjenik gradonačelnika Splita Nino Vela je istaknuo kako se trajno mora sjećati stravičnog zločina prije 24 godine u Srebrenici i okolnim selima.

"Mi u Hrvatskoj možemo najbolje razumjeti to što se dogodilo u BiH, jer smo, takođe, doživjeli stravičan rat i velika stradanja", poručio je Vela. 

 

Berton: Negiranje genocida je neprihvatljivo

 

"Negiranje genocida je neprihvatljivo i Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini najoštrije osuđuje zapaljive izjave javnih zvaničnika koji negiraju potvrđene zločine, uključujući genocid", kazao je šef Misije OSCE-a u BiH, ambasador Brus Berton

Istakao je da Misija OSCE-a u BiH podsjeća sve lidere u Bosni i Hercegovini na Deklaraciju o ratnim zločinima iz 2018. godine, potpisanu na samitu država zapadnog Balkana u Londonu, u okviru Berlinskog procesa.

873x400 2

Ambasador Berton je u izjavi Feni istakao kako se Deklaracijom BiH obavezuje na priznavanje i poštivanje presuda međunarodnih i domaćih sudova u vezi s ratnim i drugim najtežim međunarodnim zločinima te suzbijanje govora mržnje i veličanje ratnih zločinaca.

"Političari bi se trebali fokusirati na budućnost BiH, na promoviranje uzajamnog razumijevanja, tolerancije i dijaloga, te da se suzdrže od interpretiranja i manipuliranja prošlošću u svrhu političke dobiti", naglasio je ambasador Berton.

 

 

 

Posljednji put izmijenjeno četvrtak, 11 jul 2019 09:30

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.