Standard.

nedjelja septembar 22

Ministarstvo zdravlja za Standard: Za 10 godina broj narkomana u Crnoj Gori dupliran

Narkomanja u Crnoj Gori je u porastu, a u odnosu na 2008. godinu procenat osoba koje su probale neku vrstu ilegalnih droga do 2019. godine je duplo veći, kazali su…

234 hits

nedjelja septembar 22

"Zemljotresi se očekuju i narednih dana"

Nakon dva jača zemljotresa, koji su juče nakon 16 sati pogodili Albaniju, a veoma snažno se osjetili i u Crnoj Gori, Zavod za seizmologiju registrovao je više od 60 zemljotresa…

321 hits

nedjelja septembar 22

Dijete ne smije imati gori standard od roditelja

Prilikom određivanja visine alimentacije sud se vodi time da potrebe djeteta budu zadovoljene jer je interes djece uvijek na prvom mjestu, a tek onda se sagledava kakve su mogućnosti one…

177 hits

nedjelja septembar 22

Zarade u zdravstvu od 450 do 1.400 eura

Prosječna plata doktora medicine u crnogorskom zdravstvu (koeficijent 8,25) sa prekovremenim radom u avgustu iznosila je 674,63 eura. Od tog iznosa je, prema podacima Fonda za zdravstveno osiguranje, za redovan…

165 hits

 
 
 
 
srijeda, 11 septembar 2019 15:03

Pogledajte kako će izgledati vrtić u Ulcinju: Moderan objekat za preko 100 djece

Konkurs za idejno arhitektonsko rješenje vrtića u Ulcinju je završen, a pobjedničko rješenje izradio je autorski tim u sastavu Ivan Jovićević, Dušan Đurović i Mina Gutović, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

"Drugo mjesto pripalo je autorskom timu Ortis d.o.o. iz Podgorice u sastavu: Ana Zogović, Miloš Popović i Biljana Krunić. Treća nagrada pripala je timu Archifocus d.o.o. iz Nikšića u sastavu: Dijana Zorić, Maja Mrdak i Vukola Kecojević. Na konkurs je pristiglo 19 radova", dodaje se u saopštenju.

Objekat, čija je procijenjena vrijednost 850 000 eura, nalazi se u Ulcinju, u naselju Ulcinjsko polje. Predviđen je za 124 djece. Bruto površina objekta je oko 1000 m2, a površina dvorišta za igru djece je 1231 m², odnosno 50% površine urbanističke parcele.

Vrtiç UL3

Projektovane su četiri radne sobe za jaslice sa sanitarijama, multifunkcionalni hol, preventivna zdravstvena zaštita i toaleti, te tri vrtićke jedinice sa pratećim sadržajima, dok su u podrumu projektovani vešeraj, kuhinja, dvije kancelarije za upravu, radionice i ostave. Vešeraj i kuhinja su centralni, projektovani u skladu sa HACCP standardima, za potrebe 400 djece.

"Planirano je opremanje krova fotonaponskim panelima za preradu sunčeve energije u električnu i solarnim kolektorima za centralnu pripremu tople vode, kako bi se u potpunosti iskoristila povoljna orjentacija. Zagrijavanje prostorija je predviđeno radijatorskim grijanjem, dok bi se za hlađenje koristio sistem centralne klimatizacije, kako bi se tokom cijele godine omogućili optimalni uslovi za boravak i rad u objektu. Ulaz u objekat je predviđen sa sjeverne strane preko pristupnog trga. Uz saobraćajnicu sa zapadne strane je predviđen parking prostor sa trinaest parking mjesta, od čega su dva namijenjena za lica sa invaliditetom. Pristup za ekonomski dio je projektovan uz bočnu saobraćajnicu na istoku. U zoni pristupnog trga je predviđen i parking za bicikla", dodaje se u saopštenju.

Vrtiç UL5

Ministar prosvjete Damir Šehović je, povodom zaključivanja Konkursa za vrtić rekao da i na primjeru vrtića u Ulcinju se pokazuje da smo ušli u ozbiljnu i intenzivnu fazu planiranja i gradnje predškolskih ustanova.

"Vjerujem da je komisija koja je cijenila pristigla arhitektonska rješenja donijela kvalitetnu odluku, te da ćemo ubrzo na raspolaganje građanima Ulcinja staviti lijep, moderan i funkcionalan prostor za njihovu djecu”, rekao je on.

Konkurs za idejno arhitektonsko rješenje vrtića u Ulcinju, jednog od vrtića čija se gradnja finansira iz kredita Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB), raspisan je od strane Ministarstva održivog razvoja i turizma. 

Raspisivanju konkursa za vrtić u Ulcinju prethodio je prenos prava raspolaganja zemljištem sa Opštine Ulcinj na Vladu Crne Gore. Procijenjena vrijednost zemljišta je preko 300 000 eura.

 

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.