Standard.

srijeda januar 22

PM čestice tokom dana varirale u centralnom i sjevernom regionu

Objavljeno u: Društvo

by Lejla

Podaci sa automatskih stanica za praćenje kvaliteta vazduha u okviru Državne mreže, pokazuju da je u južnom regionu primorska oblast – stanice se nalaze u Baru i Kotoru, kvalitet vazduha…

93 hits

srijeda januar 22

Marković: Vlada posvećena poboljšanju materijalnog položaja penzionera

Objavljeno u: Društvo

by Lejla

Vlada Crne Gore posvećena je kontinuiranom unapređenju položaja penzionera i kroz brojne finansijske, zakonodavne i druge aktivnosti koje će se sprovoditi i u saradnji sa Savezom penzionera nastaviće da podržava…

119 hits

srijeda januar 22

Bošković: U Pljevljima će se graditi stanovi za zaposlene u vojsci

Objavljeno u: Društvo

by Lejla

U Pljevljima, na lokaciji Mali logor, biće sagrađena zgrada za zaposlene u Vojsci Crne Gore, ali i za pripadnike policije, tužilaštva, sudstva, prosvjete. To je saopštio ministar Predrag Bošković tokom…

102 hits

srijeda januar 22

Ribari predložili ukidanje privremene zabrane ribolovnih aktivnosti

Objavljeno u: Društvo

by Lejla

Izlazeći u susret inicijativi privrednih ribara sa ribolovnog područja nacionalonog parka  „Skadarsko jezero“ u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja danas je održan sastanak sa deset predstavnika privrednih ribara. 

107 hits

 
 
 
 
srijeda, 11 septembar 2019 21:01

Rezultati gotovi: U Limu povećan sadržaj nitrita

Rezultati gotovi: U Limu povećan sadržaj nitrita Portal Sjever CG

Uzorcima površinske vode iz Lima koji su uzeti 2. septembra pronađen je povećan sadržaj nitrita u odnosu na vrijednosti normirane Uredbom o klasifikaciji i kategorizaciji površinskih i podzemnih voda, navodi se u odgovorima iz Direktorata za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja dostavljenih Anteni M.

Analiza uzoraka otpadnih voda iz kanalizacione cijevi je pokazala povećan sadržaj ukupnih suspendovanih materija, hemijske potrošnje kiseonika, sulfata i ukupnih ulja i masti u odnosu na normirane vrijednosti.

Analizu uzoraka vode koje su uzeli nadležni inspektori uradio je Centar za ekotoksikološka ispitivanja i dostavio nadležnom ribarskom inspektoru Direktorata za ribarstvo.

„U analiziranim uzorcima otpadnih voda iz kanalizacione cijevi konstatovan je veliki sadržaj sulfida, što ukazuje na nizak sadržaj rastvorenog kiseonika. Pored visokog sadržaja sulfida u uzorcima i površinskih voda Lima i otpadnih voda, konstatovana je povećana hemijska potrošnja kiseonika“, saopštili su iz Direktorata.

Oni su kazali da, u skladu sa navedenim, svi rezultati ukazuju na to da je sadržaj rastvorenog kiseonika bio značajno smanjen i da je zapravo deficit rastvorenog kiseonika vjerovatni uzrok pomora ribe u rijeci Lim.

Na to, kako navode, upućuju i rezultati ispitivanja dostavljenih uzoraka ribe.

„Specijalistička veterinarska laboratorija je utvrdila da spoljašnji pregled uginulih riba ukazuje da su ribe prije uginuća patile od nedostatka kiseonika. Unutrašnji pregled uzoraka riba, zbog gubitka strukture organa, nije mogao dati precizniju procjenu uzroka uginuća“, navodi se u izvještaju.

Nadležni inspektor za poljoprivredu će na osnovu činjeničnog stanja i rezultata analize uzoraka vode i ribe preduzeti sve zakonom neophodne propisane mjere i radnje.

„Na osnovu Zakona o slatkovodnom ribarstvu i akvakulturi i pravilnika u ovoj oblasti, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja će formirati komisiju za procjenu štete. Komisiju čine predstavnik Ministarstva i zvanično imenovani predstavnici Prirodno matematičkog fakulteta i SRK ‘’Sinjavac’’ koji gazduje vodama Lima“, navodi se u saopštenju.

Zadatak Komisije biće da izađe na teren, sačini zapisnik o zatečenom stanju i izvrši uvid u raspoloživu dokumentaciju nadležnih inspekcija iz koje se može utvrditi obim i visina nastale štete nad ribama i drugim vodenim organizmima u rijeci Lim.

"Nakon razmatranja svih raspoloživih podataka i dokumentacje utvrdi visinu naknade štete nad ribama i drugim vodenim organizmima, nastalu usljed masovnog uginuća kao i sačini nalaz i mišljenje o visini nastale štete i isti dostavi Ministarstvu poljoprivrede i Sportsko ribolovnom klubu ‘Sinjavac’’, iz Bijelog Polja, na dalje postupanje", zaključeno je u saopštenju.

 

Posljednji put izmijenjeno srijeda, 11 septembar 2019 21:13

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.