Standard.

ponedjeljak septembar 16

Pismena presuda za pokušaj terorizma: Mugoša piše, "a kad će ne znamo", DF-u se ne žuri, zakon ne predviđa rokove

Pisani otpravak presude u slučaju pokušaja terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine još nije završen iako su kazne izrečen prije više od pet mjeseci. Iz Višeg suda su za…

175 hits

ponedjeljak septembar 16

Stanković: Tajming za ovo nije slučajan ali ja sam miran, neće uspjeti da me diskredituju

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković kazao je danas da je bilo mnogo pokušaja da se diskredituje tokom višedecenijeske karijere ali da je on miran povodom najnovijih optužbi.

176 hits

ponedjeljak septembar 16

Katnić: Nema ni udaljene sumnje da je Stanković umješan u bilo kakvo krivično djelo

Objavljeno u: Društvo

by Jovana

Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić kazao je da Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković nije glavni akter razgovora koji je juče objavljen, već kriminalna grupa na čelu sa Duškom Kneževićem, a…

164 hits

ponedjeljak septembar 16

(VIDEO) Igrači FK Sutjeska poklonili premijeru dres sa svojim potpisima

Objavljeno u: Društvo

by Jovana

Igrači prvog tima FK Sutjeska poklonili su premijeru Crne Gore Dušku Markoviću dres sa svojim potpisima, saopšteno je na zvaničnom profilu Vlade.

179 hits

 
 
 
 
četvrtak, 12 septembar 2019 07:10

Manje časova istorije i neadekvatni udžbenici štetiće obrazovanju

Ako ne bude preispitana metodologija izrade programa za društvenu grupu predmeta i ne budu kvalitetno analizirana reformska rješenja, šteta učinjena obrazovanju biće neprocjenjiva, ocijenjeno je na okruglom stolu o mjestu i ulozi nastave istorije u obrazovnom sistemu Crne Gore, održanom u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti.

Na okruglom stolu saopšteno je da je reformskim rješenjima od 2004. godine do danas broj časova istorije i geografije u osnovnim školama, ali i modularizovanim obrazovnim programima znatno smanjen što je, kako je istaknuto, otvorilo pitanje kakav će odnos prema prošlosti imati buduće generacije.

Imaćemo predstavnike u komisiji čije se konstituisanje očekuje, a koja je zadužena da analizira reformska rješenja i položaj svih društvenih grupa predmeta, posebno istorije i geografije. Očekujemo da ćemo snagom argumenata dati valjane prijedloge koji će pomoći da se riješi pitanje mjesta opšteobrazovnih predmeta u novim rješenjima”, kazao je predsjednik Udruženja nastavnika društvene grupe predmeta Slobodan Savović.

On je podsjetio da je od 2004. do danas broj časova istorije i geografije u osnovnim školama smanjen za dva sedmično. Naglasio je da rješenje koje podrazumijeva da u šestom razredu nema geografije ne poznaje uporedna praksa, te napomenuo da je neprihvatljivo da se, uzimajući u obzir broj časova u osmom razredu, izučavaju svih šest kontinenata.

Dodatan problem je što nemamo ni adekvatne udžbenike, u osmom koristimo staro izdanje za sedmi i stari udžbenik za osmi razred”, dodao je Savović.

Napominjući da se broj časova nastave geografije u kontinuitetu smanjuje, profesorica Filozofskog fakulteta Dragica Mijanović navodi da je najnovijim izmjenama programa u srednjim stručnim školama taj predmet potpuno marginalizovan, tako da u znatnom broju obrazovnih profila ima status izbornog predmeta.

“Nerealno je očekivati da svako razumije suštinu geografije, ali se očekuje da se, kada se donose važne odluke, prvo konsultuju stručnjaci te oblasti. Stoga geografsko obrazovanje mora imati zadovoljavajući status i biti cjelovito, bez obzira na stručni profil određenih škola”, navela je Mijanović i predstavila analizu koja svjedoči da je geografija u poređenju sa zemljama regiona u najmanjoj mjeri zastupljena u Crnoj Gori.

Profesorica Zvezdana Lakić je kazala da su reformom obavljenom od 2004. do 2010. godine istorija i geografija zadržale status obaveznih predmeta, uz prilično smanjenje sedmičnog broja časova, dok analiza planova na trećem nivou kvalifikacija pokazuje da na devet obrazovnih programa nije predviđeno proučavanje istorije i geografije.

“U narednom periodu predstoji reforma za 26 obrazovnih programa trećeg nivoa kvalifikacija i 29 obrazovnih programa četvrtog nivoa. Ukoliko se ne preispita metodologija izrade obrazovnih programa, šteta učinjena obrazovanju biće neprocjenjiva”, kazala je Lakić.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.