Standard.

utorak januar 28

Brajović: Neizvjesnost na putu proširenja može dovesti do nestabilnosti regiona

Objavljeno u: Društvo

by Lejla

  Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović na poziv predsjednika Evropskog parlamenta Davida Marie Sasolija učestvuje u Briselu na Samitu predsjednika Evropskog parlamenta sa čelnicima parlamenata Hrvatske, Albanije, Bosne i…

108 hits

utorak januar 28

MCP: Mržnja i sukobi posljednje oružje vlasti u borbi protiv naroda, osuđujemo svaki vid nasilja

Objavljeno u: Društvo

by Lejla

Crkva javno osuđuje svako nasilje, ma od koga ono dolazilo, poručili su iz Mitropolije crnogorsko-primorske. Iz Mitropolije su apelovali na građane da sačuvaju dostojanstvo i mir, jer se jedino u miru,…

120 hits

utorak januar 28

Atlas grupa podnijela prijavu protiv Đukanovića

Objavljeno u: Društvo

by Lejla

Odbrana odbjeglog biznismena i i predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića danas je protiv predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića podnijela krivičnu prijavu VDT-u u Podgorici, zbog izvršenja krivičnog dela izazivanje nacionalne,…

64 hits

utorak januar 28

Eraković: Ne očekujemo da će se virus pojaviti u CG, ali smo spremni

Crnogorski zdravstveni sistem mora biti spreman za sve izazove, kazao je direktor Kliničkog centra Jevto Eraković.

80 hits

 
 
 
 
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 548
JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 545
utorak, 19 decembar 2017 12:34

Od zgarišta do moćne prijestonice: Slavimo antifašizam i dukljansku starevinu, Stijepoviću je razvoj Podgorice pitanje časti!

Od ratnog zgarišta do moderne prijestonice saveza najmoćnijih država svijeta. To je Podgorica poslije 73 godine od oslobođenja. Ovo je poruka gradonačelnika, Slavoljuba Stijepovića sa svečane sjednice Glavnog grada povodom 19. decembra, Dana opštine.

Stijepović navodi da je ovo dan kad slavimo i crnogorski antifašizam ali i dukljansku starevinu.

 “19. decembar nas neraskidivo i ponosno vezuje za crnogorsku antifašističku prošlost i za junačke žrtve toj najvećoj tekovini slobodnog i demokratskog svijeta. Brojimo i slavimo 73 godine od kako je naša Pogorica izrastala iz ratnog zgarišta do ove današnje moderne–i 29. prijestonice saveza najmoćnijih i najrazvijenijenijih država. Ali se, jednako, 19. decembra, s pijetetom moramo sjetiti i naše dukljanske starevine, vjekovnog trajanja naše države Crne Gore i herojstva i slobodarstva crnogorskog naroda i njenih vladara, knjaževa, kraljeva i vladika. I više od toga: slavna crnogorska tradicija suštinski nas i trajno usmjerava na vrijednosti koje baštini crnogorska država i u njoj Podgorica”, poručio je on.

A među najvećima vrijednostima koje zastupamo i njegujemo, kaže gradonačelnik, stameno stoji naše multietničko biće, jedinstveno blago građanskog sklada vjera i nacija, i različitih kultura.

“Uzdižemo ga, zato, na poseban pijadestal u savremenoj demokratskoj Podgorici. To  je i naše najveće zajedničko ljudsko bogatstvo, koje ovaj grad svjedoči na novim stranicama istorije Crne Gore tokom obnove njene nezavisnosti. Ističem to sa velikim ličnim poštovanjem, duboko  uvjeren u superiornost i budućnost  politike i društva koje počivaju na takvim građanskim tekovinama”, naveo je on.

Stijepović kaže da je veliko breme odgovornosti i čast upravljati najmnogoljudnijim gradom u državi – i kao gradonačelnik, kaže, to ima na umu.

Razvoj je pitanje časti

“Ovakvi praznici su prilika da  mjerljivim rezultatima iskažemo  naš doprinos opštem boljitku i dokažemo političku odgovornost našeg konkretnog djelovanja pred građanima Podgorice i Crne Gore. Pogotovo pred novim mladim generacijama čiju budućnost trasiramo gradeći nove vrijednosti Crne Gore i njenog Glavnog grada. Podgorica je, znamo svi to dobro, grad – temelj naše nove Crne Gore i jedinstven resurs i zamajac njenog dinamičnog razvoja i napretka”, ocijenio je gradonačelnik.

Kao njen gradonačelnik, on kaže da sa odgovornošću i sa zadovoljstvom može reći da je za nama veoma uspješna godina.

“Uspjeli smo da odgovorimo brojnim izazovima i stvorimo pretpostavke za realizaciju najvažnijih i najvećih kapitalnih projekata u novoj etapi razvoja našeg grada. Autentičan pečat razvoju grada dali smo kroz projekte i kapitalne investicije realizovane u toku ove godine, ali i mnogim započetim i najavljenim za narednu godinu. Uz značajne investicije pratimo moderne trendove u gradnji infrastrukturnih objekata na svim poljima, razvijamo i valorizujemo turističke potencijale, kulturne i sportske resurse Podgorice, čemu su svjedoci naši  građani”, smatra Stijepović.

Politikom  ravnomjernog razvoja, kako navodi, unapređuje se život na svim područjima – od urbanog jezgra Podgorice do svakog prigradskog i ruralnog područja.

“Uvjeren sam da ogromna većina naših građana prepoznaje naše svakodnevne, a ne samo strateške napore i rezultate. Ja kao gradonačelnik ulažem poseban trud na tom polju aktivnosti, smatrajući to pitanjem časti zbog izbornog obećanja da će građanin biti na prvom mjestu u mom mandatu. Iskustvo koje sam i sam stekao i uspješan Servis građana koji danas funkcioniše kao autentičan koncept naše uprave – baza je na kojoj zasnivamo dalje povjerenje u naš rad”, poručio je on.

“Odgovorno, profesionalno, otvorenih vrata i domaćinski -  u interesu svakog građanina jednako vodimo ovaj grad i doprinosimo napretku i kvalitetu života u Podgorici”, istakao je Stijepović.

Dugoročno gledajući, uspješnom izgradnjom autoputa Bar - Boljari, kao i drugih važnih saobraćajnih koridora na kojima planski radimo, Podgorica će ubrzo postati nezaobilazna raskrsnica i regionalnih saobraćajnica. 

U saradnji sa Vladom Crne Gore, kako dodaje, nastaviće intenzivno da radi na realizaciji najznačajnijeg projekta, ne samo za Podgoricu, nego i za čitavu Crnu Goru – uređaja za prečišćavanje otpadnih voda i tretmana kanalizacionog mulja kojim ćemo, najzad, označiti ekološki i održivi razvoj grada.

“Brigu za grad koji prepoznaje svoja arheološka blaga i očituje urbani i autentični kulturni identitet, preko različitih gradskih i državnih kulturnih institucija koje djeluju u Podgorici, dokazujemo i brzim završetkom zdanja Gradskog pozorišta i Muzičkog centra Crne Gore, koje će doprinijeti novom kulturnom i turističkom identitetu i ponudi Glavnog grada. Podgorica pulsira novim kulturnim, festivalskim i drugim sadržajima i uspješno parira glavnim gradovima u regionu. Čuvamo naše zeleno bogatstvo, specifične prirodne resurse Podgorice. Posebno ulažemo u sportske kapacitete Glavnog grada i njegovu rekreativnu infrastrukturu. I tu smo ostvarili vidljivi boljitak, prepoznaju i to naši građani”, kaže Stijepović.

Gradonačelnik tvrdi da grad radi za dobro odrastanja i školovanja u Podgorici -  kroz izgradnju novih vrtića i školskih objekata.

“Kontinuirano unapređujemo zdravstvenu infrastrukturu naše Podgorice. A, nijesmo zanemarili ni socijalnu dimenziju razvoja, brinući za kategoriju ugroženih građana Podgorice  i starije generacije naših žitelja - i dosadašnjim i budućim objektima -  izgradnjom stanova i modernog objekta Doma za stare. Sve su to ciljevi na kojima smo, u trogodišnjem periodu, zdušno i sistematično radili i planski i domaćinski ulagali”, ocjenjuje Stijepović.

On vjeruje da Podgorica stasava u regionalni centar, grad čiju autentičnost urbanog pejzaža Evropa prepoznaje i bodri.

“Naš grad je sve komfornije utočište njenih građana, po evropskim standardima življenja, ali i privlačna i atraktivna destinacija za ulaganje. Nove investicije sigurno će dati snažan zamajac razvoju Glavnog grada. Zbog toga je naša obaveza, da u narednom periodu, Glavni grad još više pozicioniramo kao otvoren grad, sa poslovnim ambijentom koji je privlačan za strani kapital, za ljude koji imaju kreativne ideje i mogućnosti da, u saradnji sa gradskom upravom, zajednički doprinesu novim uzletima razvoja i Podgorice i Crne Gore”, najavio je on.

Optimistički, kako kaže, idemo u novu 2018. godinu.

“Čeka nas  puno započetog da uspješno dovršimo, da planirano brižljivo realizujemo i mnogo partnerskog rada sa Vladom Crne Gore, uz sve veća ulaganja potencijalnih investitora. Vjerujemo u dalji uspjeh! Ali, prije svega, vjerujemo u svakodnevno zalaganje, u političku i građansku stabilnost, u sadejstvo i solidarnost svih činilaca i partnera u postizanju napretka. Vjerujemo u neposredan kontakt i saradnju sa građanima Podgorice, kako bismo se međusobno bolje razumjeli i poštovali i njihovo dalje povjerenje zaslužili još boljim rezultatima i za dobro svih”, zaključio je on. 

Posljednji put izmijenjeno utorak, 19 decembar 2017 12:57

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.