Standard.

nedjelja oktobar 20

Ulicu i drogu zamijenila fakultetom i sportom

Marija Zogović, prva je djevojka koja je ušla i izašla iz Centra za tretman zavisnica na Kakarickoj gori. Uspjela je da izađe iz paklenog lavirinta i petnaestogodišnju "aktivnu fazu“ zamijeni…

258 hits

nedjelja oktobar 20

Evo do kada će trajati miholjsko ljeto

Već 15 dana u Crnoj Gori je tzv. miholjsko ljeto koje karakteriše stabilno vrijeme, neuobičajeno visoke temperature za ovaj period godine i deficit padavina.

132 hits

nedjelja oktobar 20

Povoljni uslovi za vožnju, evo gdje su radovi

U Crnoj Gori jutros su povoljni uslovi za saobraćaj, dok je po kotlinama u sjevernim predjelimazbog magle mjestimično smanjena vidljivost, saopštili su iz Auto moto saveza (AMSCG).

53 hits

subota oktobar 19

Pljevlja: Prihodovaće do 3 miliona eura od ekološke naknade

Pljevlja će od naredne godine prihodovati do tri miliona eura po osnovu ekološke naknade, koju će najveći zagađivači uplaćivati u lokalni budžet. Taj novac, kako je za TVCG kazao prvi…

169 hits

 
 
 
 
utorak, 19 decembar 2017 12:59

Jubilej KCCG: Proradio novi aparat za angiografiju

Jubilej KCCG: Proradio novi aparat za angiografiju FOTO: Standard

Klinički centar danas je, na svoj jubilej, dobio novi aparat za angiografiju koji su simbolično u rad puštiili potpredsjednik Vlade Milutin Simović i ministar zdravlja Kenan Hrapović.

Direktorica KCCG Zorica Kovačević poželjela je srećan praznik i dobrodošlicu na jubilej Kliničkog centra, 43 godine njegovog postojanja.

"Uvijek kada ostvarujemo nove rezultate i uspjehe u razvoju našeg centra a time i crnogorskog zdravstva u cjelini, prilika je da se sa poštovanjem sjetimo pleade izuzetnih ličnosti ljekara koji su postavili temelje na kojima će i današnje i buduće generacije moći primjenjivati najsavremenija dostignuća medicinske nauke", kazala je Kovačević.

Ona je podsjetila na doktore Bata Pešića, Božidara Raspopovića, Obrena Milačića, Veljka Međedovića, Jovana Kavarića i mnoge druge, čija su imena duboko urezana u pamćenje naših ljudi i "zahvaljujući njihovoj viziji i zalaganju napredne generacije su bile sve bogatije znamenitim imenima crnogorske medicine u svim njenim oblastima,a svi su oni doživjeli punu afirmaciji".  

Kovačević je rekla da se danas u KCCG pušta u rad novi angiograf, sa najnaprednijim tehničkim i kliničkim performansama, čija je vrijednost oko 900.000 eura.

“Ovaj aparat posebno karakteriše izuzetno niska doza zračenja za pacijente i medicinsko osoblje što je od velikog značaja za očuvanje zdravlja naše populacije”, rekla je Kovačević i dodala da će aparat omogućiti izvođenje najsavremenijih operacija u intenzivnoj kardiologiji i radiologiji.

zorica

Kovačević je podsjetila i na aktivnosti koje je menadžment Kliničkog centra ostvario u minuloj godini.

"Nabavili smo veliki broj medicinskih aparata i ugradili četiri nova lifta. U Institutu za bolesti djece, zahvaljujući donatorima, nabavili smo brojnu medicinsku opremu. Renovirali smo i opremili većinu odjeljenja naše ustanove. Mnoga od njih su po prvi put renovirana od izgradnje ove zgrade", rekla je Kovačević.

Ministar sporta, Nikola Janović, rekao je da je zahvalan na pozivu da prisustvuje događaju puštanju u rad jednog od najsavremenijih uređaja, angiografskog aparata.

Janović je rekao i da se na intenzivnoj dječijoj njezi u okviru Instituta za bolesti djece nalazi nasavremenija oprema, za koju je Ministarstvo sporta opredijelilo 150.000 eura sredstava kako bi intenzivna njega dobila tu izuzetno vrijednu opremu.

“Na taj način pokazali smo društvenu odgovornost prema našim najmlađim i najugroženijim pacijentima”, rekao je Janović.

Janović se zahvalio rukovodstvu Kliničkog centra i Dječije bolnice jer su uspjeli u proteklom periodu da naprave sporazum gdje je preko 200 mališana imalo prilike da prođe sistematske preglede koji su potrebni onima koji žele da se bave sportom.

janovi

Prema njegovim riječima, to je samo uvertira za ono što žele da urade.

“Novim zakonom o sportu želimo da institucionalno unaprijedimo zdravstvenu zaštitu sportista i da kroz zavod za sportsku medicinu, koji planiramo da osnujemo, to podignemo na jedan veći nivo”, zaključio je Janović.

Ministar zdravlja, Kenan Hrapović je rekao da je puštanje u rad najsavremenijeg angiografskog aparata još jedan praznik za Klinički centar i naše građane.

“Primjenom ovog aparata omogućiće se savremena dijagnostika, što je i do sad bio slučaj, ali ipak prateći savremene tehnologije kada je medicina u pitanju. Ovaj aparat omogućuje savremenu dijagnostiku za neurologiju, kardiohirurgiju, neurohirurgiju… jednom riječju sve ono što je hitno da se uradi kada je u pitanju interventna medicina", kazao je Hrapović.

kc1

On dodaje i da je Vlada Crne Gore ove godine opredijelila skoro 12 miliona eura za nabavku savremene medicinske opreme,  od toga sedam miliona Kliničkom centru.

"Do sada je realizovana nabaka opreme u vrijednosti od dva milina eura, a u narednom periodu će se nastaviti realizacija onoga što je definisano i planirano kako bi podigli nivo zdravstvene zaštite", kazao je Hrapović.

Potpredsjednik Vlade, Milutin Simović, je rekao da je posebno zadovoljstvo što ovaj jubilej označavamo i slavimo sa novim iskoracima u zdravstvenom sistemu.

“Iskoracima kojima smo svjedočili u Institutu za dječije bolesti, kao rezultat jednog odličnog opredjeljnja i iskaza koje dolazi iz Ministarstva sporta i ministra Janovića. Imaćemo priliku da svjedočimo što je Klinički centar napravio iskorak u nabavljanju najsavremenije opreme u dijelu angiografije", kazao je Simović.

On je rekao i da svi moramo još jednom da se podsjetimo da savremene tehnologije unapređuju mnoge oblasti života, a posebno u medicini.

“Savremene tehnologije značajno su doprinijele dostupnosti liječenja i mnogo bolje odgovore u odnosu na ono što su zdravstveni izazovi savremenog doba”, rekao je Simović.

simovic

Prema njegovim riječima, važno je da i u narednom periodu usklađujemo naš zdravstveni sistem sa tehnološkim napredovanjima. Zato Vlada čini takve napore i finansijska izvajanja.

“Samo tokom ove godine u Klinički centar uloženo je pet miliona eura sredstava na bazi nacionalnog budžeta i brojnih donatorskih projekata”, dodao je Simović.

Simović je rekao i da je ono ključno i najvažnije to da je vrijedni i posvećeni rad doktora i ukupnog medicinskog osoblja sa njihovim profesionalnim odnosom i visokom etikom temelj i osnova svakog zdravstvenog sistema.

“Takvi zaposleni, takvi doktori i takvo medicinsko osoblje radi u svim našim zdravstvenim ustanovama širom Crne Gore”, zaključio je Simović.

Posljednji put izmijenjeno utorak, 19 decembar 2017 13:37

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.