Standard.

nedjelja oktobar 20

Ulicu i drogu zamijenila fakultetom i sportom

Marija Zogović, prva je djevojka koja je ušla i izašla iz Centra za tretman zavisnica na Kakarickoj gori. Uspjela je da izađe iz paklenog lavirinta i petnaestogodišnju "aktivnu fazu“ zamijeni…

258 hits

nedjelja oktobar 20

Evo do kada će trajati miholjsko ljeto

Već 15 dana u Crnoj Gori je tzv. miholjsko ljeto koje karakteriše stabilno vrijeme, neuobičajeno visoke temperature za ovaj period godine i deficit padavina.

132 hits

nedjelja oktobar 20

Povoljni uslovi za vožnju, evo gdje su radovi

U Crnoj Gori jutros su povoljni uslovi za saobraćaj, dok je po kotlinama u sjevernim predjelimazbog magle mjestimično smanjena vidljivost, saopštili su iz Auto moto saveza (AMSCG).

53 hits

subota oktobar 19

Pljevlja: Prihodovaće do 3 miliona eura od ekološke naknade

Pljevlja će od naredne godine prihodovati do tri miliona eura po osnovu ekološke naknade, koju će najveći zagađivači uplaćivati u lokalni budžet. Taj novac, kako je za TVCG kazao prvi…

169 hits

 
 
 
 
utorak, 19 decembar 2017 15:59

Godišnje 30 stipendija za crnogorske studente

Sijarto i Šehović Sijarto i Šehović

Ministar prosvjete dr Damir Šehović i ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto potpisali su danas u Vili Gorica Program saradnje za period 2018-2020 kojim se konkretizuje saradnja u oblasti obrazovanja, te će naši studenti moći da apliciraju za 30 stipendija koje će na godišnjem nivou dodjeljivati Vlada Mađarske, a razmjena će biti omogućena i stručnjacima iz oblasti visokog obrazovanja.

Stipendije će se dodjeljivati iz oblasti poljoprivrede, umjetnosti i humanističkih nauka, inženjerstva, društvenih i ekonomskih nauka.

Pored utvrđenih stipendija, Pogramom je dogovoreno podsticanje aktiivnosti u okviru Centralno-evropske Inicijative i Centralno-evropskog programa za razmjenu studenata i predavača (CEEPUS), kao i saradnje između zemalja Jugoistočne Evrope.

Ugovorne strane će podsticati i podržavati organizaciju obrazovnih i naučnih događaja na akademskim institucijama, kao i učešće stručnjaka na predavanjima i seminarima. Program predviđa i učešće na lokalnim i međunarodnim konferencijama, simpozijumima i radionicama.

Pravni okvir za potpisivanje ovog Programa saradnje je definisan 27. januara 2017. godine, kada je potpisan Sporazum o saradnji u oblasti obrazovanja, kulture, sporta i mladih između Vlade Crne Gore i Vlade Mađarske.

Program saradnje je takođe u skladu sa Zajedničkom deklaracijom o uspostavljanju unaprijeđenog prijateljstva između vlada Crne Gore i Mađarske, koja je potpisana 15. juna 2012. godine, te će doprinijeti međusobnom razumijevanju, povjerenju i prijateljstvu između naroda dviju zemalja prevashodno kroz saradnju u oblasti obrazovanja.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.