Standard.

četvrtak oktobar 17

Pojedinac deponovao životinjski otpad od klanja na rijeci Lim, Uprava traži pomoć u pronalaženju

Objavljeno u: Društvo

by Jovana

Životinjski otpad na obali Lima najvjerovatnije je deponovao nesavjesni pojedinac, utvrdila je Uprava za bezbjednost hrane. Kako se navodi u saopštenju, povodom pojave veće količine živinskog otpada na obali rijeke…

30 hits

četvrtak oktobar 17

Svako sedmo dijete nevakcinisano

Ključni nalazi MIKS istraživanja Zavoda za statistiku (MONSTAT) i Unicefa, koje je rađeno 2018. godine, pokazalo je da na sjeveru vakcinu nije primilo 15 odsto djece mlađe od pet godina,…

43 hits

četvrtak oktobar 17

Svako sedmo dijete nevakcinisano

Objavljeno u: Društvo

srijeda oktobar 16

Od side preminulo 56, oboljelo 277 osoba

Prema najnovijim podacima iz registra za HIV/AIDS Instituta za javno zdravlje, od početka epidemije 1989. godine do kraja 2018. godine, u Crnoj Gori je registrovano ukupno 277 osoba inficiranih sidom,…

284 hits

srijeda oktobar 16

Maloljetnički zatvor nije u funkciji jer fali službenika

Preporuka da se za maloljetnike koji izdržavaju kaznu zatvora obezbijede prostorije koje će biti fizički odvojene od prostorija u kojima borave punoljetni zatvorenici nije ispunjena, navodi se u nedavno objavljenom…

173 hits

 
 
 
 
utorak, 08 oktobar 2019 08:55

Kocka se svaki drugi sedamnaestogodišnjak

Istraživanje "Rasprostranjenost kockanja među mladima u Crnoj Gori", koje je uradio Institut za javno zdravlje, pokazalo je da čak 42,3 odsto učenika trećeg razreda srednje škole upražnjava igre na sreću, dok se još 9,4 odsto njih često kladi u kladionicama ili na tomboli, piše Dan.

Istraživanje koje je Institut sproveo u sklopu projekta "Prevencija kockanja među mladima" pokazalo je da djeca već sa 12 godina počinju da kockaju, dok se nerijetko ta zavisnost povezuje s drugim rizičnim ponašanjima u smislu da mladi pozajmljuju ili kradu novac radi klađenja.

"Istraživanjem je obuhvaćeno oko četiri odsto ukupnog broja djece uzrasta od 16 do 19 godina (1.258), jer su djeca u trećem razredu navedene starosne distribucije. Pritom je najveći broj ispitanika imao 17 godina s obzirom na to da su učenici trećeg razreda dominantno tih godina. Istraživanje je pokazalo da 48,3 odsto učenika nikad ne igra na sreću, dok se 42,3 učenika kocka, a 94 srednjoškolca često upražnjava tu vrstu zabave", navodi se u istraživanju.

Podaci dobijeni istraživanjem pokazuju da je kockanje ili klađenje statistički značajno češće prisutno kod ispitanika muškog pola, međutim, podaci pokazuju i da gotovo svaka treća djevojka to radi.

"Iz dobijenih rezultata se može vidjeti da značajna razlika u rasprostranjenosti kockanja klađenja postoji između opština na jugu u odnosu na opštine centralnog i sjevernog regiona. U opštinama na jugu klađenje je rasprostranjenije u odnosu na opštine centralnog i sjevernog regiona i bilježi se statistički značajna razlika u zastupljenosti ove pojave. Klađenje je najrasprostranjenije u opštini Bar 65,7 odsto, zatim u Herceg Novom 59,9, dok je zastupljenost u opštinama centralnog i sjevernog regiona zastupljena u sličnim vrijednostima, pa je u Beranama iznosila 48,7, u Podgorici 47,9 i Bijelom Polju 46,3 procenta", podaci su iz istraživanja Instituta.

Iz Instituta navode da su rezultati istraživanja pokazali da je najveća rasprostranjenost kockanja među ispitanicima koji pohađaju stručnu četvorogodišnju školu i iznosila je 58,2 odsto.

"Istraživanje je pokazalo da kod ispitanika koji pohađaju trogodišnja stručna zanimanja rasprostranjenost iznosi 45,4, dok u gimnazijama 49,1 učenika kocka. Od svih ponuđenih igara na sreću, ispitanici su naveli da u najvećem broju upražnjavaju klađenje u kladionicima, odnosno 40,5 odsto učenika, grebalice i srećke na otvaranje 20 odsto ispitanika, virtuelne igre 20,3, loto 19 odsto, igre na automatima 13,4, fliper za novac 11,7 i kartanje za novac 9,9 procenata. Ispitanici koji su naveli da su u poslednjih mjesec igrali na sreću ukupno su odgovarala 852 učenika), naveli su da su uložili, za navedeni period, do tri hiljade eura, pri čemu je prosječna vrijednost izdvajanja oko 29 eura. Istovremeno, njih 820 je navelo da su, u istom periodu, u igrama na sreću ostvarili dobitak do tri hiljade, sa prosječno prikazanom vrijednošću od 92 eura", navode u istraživanju.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.